Ferenc pápa a pápai akadémiák tagjainak: Vegyék gondjukba a szépséget!

Ferenc pápa – 2016. december 7., szerda | 19:12

December 6-án a vatikáni kancelláriai palota Vasari termében tartották a pápai akadémiák 21. nyilvános ülését „Szépségszikrák az emberarcú városokért” címmel, amelynek keretében átadták a pápai akadémiák díjait is. Ebből az alkalomból Ferenc pápa levelet küldött a résztvevőknek.

A Gianfranco Ravasi bíborosnak, a Kultúra Pápai Tanácsa és a Pápai Akadémiák Koordinációs Tanácsa elnökének címzett üzenetet Pietro Parolin bíboros államtitkár olvasta fel az eseményen. Ferenc pápa levelében megköszönte az 1542-ben alapított Pantheon Virtuózainak Szépművészeti és Szépirodalmi Nemes Pápai Akadémiája leköszönő elnökének, Vitaliano Tiberiának hosszú és érdemekben gazdag munkáját. Ferenc pápa az akadémia új elnökének Pio Baldi építészt nevezte ki, akinek üzenetében köszönetét fejezte ki azért, hogy megszervezte a pápai akadémiák 21. nyilvános ülését. 

A szentatya levelében idézte elődje, XVI. Benedek pápa beszédét, amelyet 2009 novemberében intézett a Sixtus-kápolnában összegyűlt művészekhez a szépség jelentőségéről: „Manapság sajnos társadalmi és gazdasági szinten egyaránt negatív jelenségek tanúi vagyunk, amelyek következtében elhalványul a remény, bizalmatlanság üti fel a fejét az emberi kapcsolatokban; nő a beletörődés érzése, az agresszivitás és az elkeseredés. Mi adhatná jobban vissza a lelkesedést és a bizalmat az embernek, hogy visszataláljon útjára, fölemelje tekintetét, és hivatásához méltó életet álmodjon magának, mint a szépség?” Ferenc pápa kiemelte, XVI. Benedek hét évvel ezelőtt arra bátorította a művészeket, hogy tegyék egyre humánusabbá a társadalmi együttélés színtereit. Ennek kapcsán az egyházfő felhívta a figyelmet, hogy a nagyvárosok peremkerületeit rendbe kell tenni; szakavatott építészek tervei alapján újjá kell születniük. Ferenc pápa rámutatott arra, hogy az építészek terveinek megvalósításával a „szépség szikrái” jönnek létre a legelhanyagoltabb és legcsúnyább városi környezetben is. A szentatya hangsúlyozta, hogy a perifériákra is el kell vinni a szépség, a valódi emberség nyomait, hiszen éppen ott van rá a legnagyobb szükség. 

Ferenc pápa levelében idézte Italo Calvino Láthatatlan városok című művét, amely szerint „a városok, mint az álmok, vágyakra és félelmekre épülnek”. A szentatya az idézet kapcsán rávilágított arra, hogy napjainkban sok város peremén olyan nyomornegyedek alakulnak ki, melyek több teret engednek a félelmeknek, mint az emberek, különösen a fiatalok szebb vágyainak és álmainak. Ferenc pápa utalt Laudato si’ kezdetű enciklikájára, amelyben kiemelte a megfelelő esztétikai nevelés és az egészséges környezet megőrzése közötti kapcsolatot. A szépség iránti szeretet és odafigyelés segít kilépni a haszonelvű pragmatizmusból. Ha nem tanulunk meg megállni, és gyönyörködni a szépségben, minden dolog gátlás nélkül használható és kihasználható tárggyá fog alakulni.

Ferenc pápa kiemelten fontosnak tartja, hogy a városok szélén található kultuszhelyek, új templomok a szépség, a béke, a befogadás oázisai legyenek a maguk egyszerűségében. Ezáltal ugyanis elősegíthetik a találkozást Istennel, miként a hívek közötti szeretetközösség kialakulását is, a harmonikus és szolidáris fejlődést szolgálva. Hogy a kicsinyeket és a védteleneket gondjainkba vehessük, a környezettel is törődnünk kell, amelyben élnek. Apró gesztusok, tettek, kis szépség- és irgalmasságszikrák segíthetnek újraszőni az emberi, városi és természeti környezet szövetét, mely gyakran szakadozott és megosztott. Így valódi alternatívát állíthatunk a közönnyel és a cinizmussal szembe.

A hívő művészekre hárul a feladat, hogy felragyogtassák Krisztus evangéliumának szépségét – állapítja meg üzenetében a pápa. Az építészek és a festők, a szobrászok és a zenészek, a filmesek és az irodalmárok, a fotóművészek és a költők arra kaptak meghívást, hogy felragyogtassák a szépséget ott, ahol a homály és a szürkeség uralja a hétköznapokat. Ferenc pápa a szépség őrzőinek, a remény hirdetőinek és tanúinak nevezte a művészeket. Egyúttal arra kérte őket, hogy gondozzák a szépséget, amely napjainkban meg fogja gyógyítani a szív és a lélek sebeit.

Üzenete végén Ferenc pápa méltatta a pápai akadémiák idei kitüntetettjeit: a zenei, irodalmi területen végzett kutatói, valamint előadóművészi tevékenységéért Chiara Bertogliót, valamint költészeti és kortársirodalom-tudományi kutatásaiért Claudio Cianfaglionit. A szentatya pápai éremmel tüntette ki Michele Vanellit, a bolognai San Petronio-bazilika karmesterét, valamint Francesco Lorenzi zenészt, zeneszerzőt, a The Sun nevű együttes alapítóját. 

Forrás: Vatikáni Rádió, Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: Umbria24.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria