Ferenc pápa a bencés apátnőknek: Isten gyengédségét jelentitek a rászorulók számára

Ferenc pápa – 2018. szeptember 10., hétfő | 11:32

Ferenc pápa szeptember 8-án, szombaton az Apostoli Palota Konzisztórium termében találkozott öt kontinens százhúsz bencés szerzetesnőjével, akik a Bencés Szerzetesnők Nemzetközi Egyesülete szimpóziumán vesznek részt Rómában.

A tanácskozás témája Szent Benedek regulájából származik: „Mindenkit úgy fogadjanak be, mint Krisztust”.

A pápa beszédében hangsúlyozta, a szimpózium kiváló alkalom arra, hogy együtt imádkozzanak és elmélkedjenek arról, hogy Szent Benedek lelkisége ezerötszáz év elteltével miként van jelen továbbra is és működik ma is. A mai világban sokan szeretnék saját életükben megélni Krisztus gyengédségét, együttérzését, irgalmát és befogadását. A bencés nővérek értékes ajándékot adnak ezeknek az embereknek tanúságtételük által, amikor Isten gyengédségének eszközeivé válnak a rászorulók számára. A különböző vallási hagyományú emberek befogadása hozzájárul az ökumené és a vallási párbeszéd előmozdításához. A bencés helyeket évszázadok óta a befogadás, az ima és a nagylelkű vendégszeretet helyszíneiként ismerik – mutatott rá Ferenc pápa. Reményének adott hangot, hogy a nővérek monostoraikban folytatják ezt az alapvető evangéliumi tevékenységet.

Az „Ora et labora” bencés mottó az imát helyezi a szerzetesnők életének középpontjába. A szentmise és a zsolozsma mindennapi ünneplése az egyházi élet szívébe helyezi őket. Mindennapi imáik gazdagítják az Egyház „lélegzését”. Imájuk dicsőítés, amellyel hangot adnak az egész emberiségnek és a teremtett világnak. Imájuk köszönet az Úr számtalan és folyamatos ajándékáért. Imájuk könyörgés korunk emberei, különösen is a szegények szenvedése és aggodalmai miatt. Imájuk közbenjárás az igazságtalanul szenvedőkért, a háborúk és az erőszak, valamint a méltóságuk megsértése miatt gyötrődőkért. A bencés szerzetesnők személyesen nem találkoznak ezekkel az emberekkel, de testvéreik a hitben és Krisztus testében. Imájuk értéke felbecsülhetetlen, nagyon értékes ajándék – nyomatékosította Ferenc pápa. Isten mindig meghallgatja az alázatos és együttérzéssel teli szív imáit.

A pápa ezután külön köszönetet mondott a bencés nővéreknek azért, hogy óvják a környezetet és elkötelezik magukat a Föld javainak védelmében, hogy mindenki osztozhasson bennük. Monostoraik gyakran csodálatos környezetben találhatók, ahová az emberek azért mennek, hogy imádkozzanak, csendre leljenek és a teremtett világ csodáiról elmélkedjenek. A Szentatya arra buzdította a bencés szerzetesnőket, hogy folytassák ezt a szolgálatukat.

A közösségi életükről szólva kiemelte, hogy az tanúságot tesz a szeretet és a kölcsönös tisztelet fontosságáról. Mivel számos eltérő helyről érkeznek, maguk is mind különböznek egymástól, egymás kölcsönös befogadása az első jel, amit felmutatnak ennek a világnak, amely nehezen tudja megélni ezt az értéket. Imáik, tevékenységük, vendégszeretetük, nagylelkűségük kifejezésre juttatja a szeretetközösséget a sokszínűségben. Ez pedig Isten e világ iránti reményét tükrözi: az egységet, amely a békéből, a kölcsönös befogadásból és a testvéri szeretetből tevődik össze. Ferenc pápa végül azt hangsúlyozta, hogy a nővérek értékes ajándékot jelentenek az Egyház számára azzal, ahogyan a nőkre jellemző módon, Szűz Mária példája nyomán tanúságot tesznek a jóságról, a hitről, a nagylelkűségről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria