Ferenc pápa beszéde a mexikói püspökökhöz: Nézzetek a Guadalupei Szűz szemével!

2016. február 14. vasárnap 20:01

Mexikói útjának első napján, február 13-án Ferenc pápa az ország püspökeivel is találkozott, beszédet intézett hozzájuk a mexikóvárosi székesegyházban.


A Szentatya a mexikóvárosi Nagyboldogasszony metropolita székesegyházban találkozott a mintegy 120 mexikói püspökkel. A pápa gondolatmenetének az alapja az a gyengéd pillantás volt, ahogy a Guadalupei Szűz, a „Morenita” rátekint az emberekre és ezt a pillantást, a mögötte rejlő gazdag tartalommal, kell megtanulnia a mexikói főpásztoroknak. A morenita spanyol szó, feketécskét jelent, a Szűzanya mesztic arcszínére utal, mely az őslakosok és a betelepülő fehér spanyolok isteni ötvözete. A Szűzanya identitása tehát az Újvilágban a mesztic!

Nem tehettem meg, hogy ne jöjjek el! – kezdte beszédét a pápa – hiszen messziről hívott latin-amerikaiként tekintetemet a Morenita Szűzre szeretném emelni. Köszönöm nektek, hogy elhívtatok ebbe a „kicsi, de mindig szent házba”, amelyet a Gaudalupei Szűz kért magának és amely aztán végül egészen nagy lett. Itt, ezen a helyen rejtőzik minden mexikóinak a titkos szíve, és amikor most a Szent Szűz szemébe nézek, akkor valójában a ti népetek tekintetével találkozom, mely benne kifejeződik. Tudom, hogy semmiféle más hang nem képes oly mélységgel szólni a mexikói szívről, mint ahogy a Szűz beszél nekem róla. Ő megőrzi a legmagasztosabb érzéseit, a legrejtettebb reményeit, összegyűjti örömeit és könnyeit. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Tepeyac hegye közelében és engedjétek meg nekem, hogy mindazt, amit nektek mondok, azt innét Guadalupéból indítsam. Ő maga vigye el a ti pásztori szívetekbe és mindegyikőtök egyházmegyéjébe, szerte széles Mexikóban – szólt a pápa.

Ahogyan Juan Diego és az őt követő nemzedékek vágytak rá, a pápa is nagyon kívánta, hogy lássa őt. De még inkább azt szeretném, hogy ő maga nézzen rám anyai tekintetével. Sokat töprengtem tekintetének e titkán és kérlek, fogadjátok úgy, ahogy az egy pásztor szívéből fakad. A Morenita Szűz ugyanis azt tanítja nekünk, hogy az egyetlen erő, amely képes megragadni az ember szívét, az Isten gyengédsége. Nem az eszközök ereje, nem is a törvény keménysége vonz és bűvöl el, hanem az isteni szeretet mindenható gyengesége lesz édességének és irgalmasságának az ellenállhatatlan ereje.

Ferenc pápa utalt arra, hogy ismeri a püspökök népének fájdalmas történetét, melyről szent elődje, II. János Pál itt, Mexikóban mondta, hogy „titokzatos és bőséges folyam alkotja azt: őslakos népeinek ősi és gazdag érzékenysége, a lelkükben gyökeret vert kereszténység és a modern európai racionalitás”. Ebben a történelemben az anyai öl folyamatosan megszülte Mexikót. Ezért mindig ebből az anyai ölből induljon ki a népetek lelkülete, mert az a keresztény hit öle, mely képes a kiengesztelődésre a magány, az elszigetelődés és a peremre szorultság által megjelölt múlttal.

Gyengéden és tisztelettel hajoljatok népetek mély lelke fölé, ehhez pedig szükségetek van Isten gyengédségére – fordult a pápa biztatással a püspökökhöz. Ne féljetek átlátszónak lenni. Őrizkedjetek a közönséges anyagiasságtól, a titkos egyezkedésektől. A mai bonyolult világ csak a racionális gondolkodásnak ad helyet, tagadja, hogy legalább egy szikla lenne a létezés homokján. A ti népeteknek ellenben joga van ahhoz, hogy a tekintetetekben meglássa annak a nyomát, hogy „láttátok az Urat”. Tanúskodjatok tehát arról, hogy láttátok az Urat!

A fiataloknak is szüksége van egy anyai ölre. Szeretettel és befogadóan tekintsetek rájuk, főként azokra, akik veszendő pénzért a halállal üzletelnek, és ne becsüljétek alul azt a veszélyt, amelynek a fiatalok vannak kitéve a drogkereskedelem miatt. Ne elégedjetek meg általános elítélő formulákkal, a helyzet drámaisága prófétai bátorságot és színvonalas pasztorális terveket igényel tőletek.

A mexikói lélek köntösén Isten az ő népe mesztic fonalaival szőtte a Morenitában a kinyilatkoztatásának az arcát. Nektek, püspököknek ezt a türelmes isteni szövést kell utánoznotok. Ne ti akarjátok a népeteket megváltoztatni, mintha Isten szeretete nem lenne elegendő ahhoz. Nem érthetjük meg sohasem elegendő mértékben azt a tényt, hogy az Isten a mi népünk mesztic szálaival szőtte össze azt az arcot, amelyen keresztül ismertté tette magát. Különleges gyengédséggel tekintsetek tehát az őslakos népekre, elbűvölő kultúrájukra, mert Mexikónak szüksége van a saját gyökereire. Emlékeztessétek a népeteket erre az ősi gyökerekre, mely az emberi közösség, kultúra és lelkiség keresztény szintézisét tette lehetővé.

Ferenc pápa végül egész sor konkrét tanáccsal látta el a mexikói püspököket: Ne adjanak régi válaszokat új kérdésekre! Ne fáradjanak bele az evangelizálás félelem nélküli feladatába, amelyet a lelkipásztori megtéréssel kezdjenek! Tegyétek magatokat elérhetővé és menjetek elsősorban a papjaitokhoz! Legelsősorban is azokkal törődjetek, akik magányosak, akik elbuktak. A kicsinyekkel törődjetek, hiszen a mi nyelvünk mindig használja a kicsinyítést. Ilyen a Morenita is, aztán az a házikó, amelyet éppen itt kért magának. Azt is hadd tanácsoljam nektek, bár ez nincs leírva a papíromra, hogy merjetek veszekedni is, őszintén, de aztán imádságban keressétek a közösséget és a megbocsátást!

Legvégül arra kérte a mexikói püspököket, hogy a Szűzanya tekintetével az egészet fogják át, keressék mindig az egységet és bízzanak a Guadalupei Szűzben, aki állandóan azt visszhangozza a szívünkben: „Nemde itt vagyok én, én, a te anyád?

A székesegyház helye és története kicsiben tükre Mexikó történetének. Szürke vulkanikus kősziklára emeltette Hernán Cortés spanyol konkvisztádor fővezér az első katedrálist 1530-ban, egy itt álló ősrégi, helyi azték isten tiszteletére épített templom helyén. Mexikó előtörténete a Krisztus előtti 1500-től a Krisztus utáni 1519-ig tartó prekolumbián kultúra – a maják, aztékok és inkák világa – története, melynek a spanyol hódítás vetett véget 1519-től kezdve. 1524-ben érkeztek az Újvilágba a ferences és két évvel később a domonkos hittérítők.

V. Károly király 1527-ben alapította meg a helyi politikai és jogi szervezetet. Az akkor Új-Spanyolország névre keresztelt Mexikó első püspöke a domonkos Julián Garcés lett 1528-ban. Mexikóváros első püspökét egy évvel később nevezték ki, ő a ferences Juan de Zumárraga volt. 1530-ban hozták létre a mexikóvárosi egyházmegyét, majd kezdték építeni a püspöki székesegyházat Asunción, a mennybe fölvett Szent Szűz tiszteletére. Egy évvel később maga az isteni Gondviselés szól bele Mexikó történetébe, amikor egy Juan Diego nevű őslakosnak megjelent a Szűzanya és neki ajándékozta a köpenyén a saját ikonját, mely Mexikó keresztény hitének a forrása és kinyilatkoztatása lett.

Ebbe a történelmi, metropolita székesegyházba látogatott el Ferenc pápa és találkozott a mexikói főpásztorokkal, élükön Rivera Carrera bíborossal, Mexikóváros érsekével.

Mexikó lakossága jelenleg 120 millió, és ennek 92 százaléka katolikus, 110 millió hívővel. Az ország 95 egyházkerületre oszlik, benne 7 165 plébániával. A püspökök összlétszáma 176, egyházmegyés papok 13 000-en szolgálnak a mintegy 4 000 szerzetes pappal együtt. Sok hivatásuk van, az összesen 17 ezer pap mellett 6 500 szeminarista készül a papi hivatásra. 27 000 szerzetesnővér munkálkodik az oktatás-nevelés-ápolás világában. 45 000 világi misszionárius mellett 300 000 katekéta tevékenykedik a hitoktatásban.

A katolikus egyház 8 300 oktatási intézményben egy millió 340 ezer iskolás oktatásáról és neveléséről gondoskodik, míg az egészségügyi-kórházi és karitatív intézmények és otthonok száma 6 600. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a hitéleti tevékenységen túl a helyi katolikus egyház a szolgálatain keresztül nagyon erősen jelen van az ország életében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
mariapocson-talalkoztak-cursillo-mozgalom-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyei-tagjai
Máriapócson találkoztak a Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai

A Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai „ultreyán” vettek részt augusztus 28-án, vasárnap a máriapócsi kegytemplomban. Linzenbold József kisvárdai plébános, a mozgalom egyházmegyei lelkivezetője évente megrendezi a találkozót, amelyen idén több mint háromszáz fő vett részt.

2016. augusztus 29. hétfő
gorogkatolikus-aldozopapot-szenteltek-debrecenben
Görögkatolikus áldozópapot szenteltek Debrecenben

Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 28-án áldozópappá szentelte Kocsis Dánielt a debreceni Attila téri főszékesegyházban (Istenszülő Oltalma-templom).

2016. augusztus 29. hétfő
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle