Ferenc pápa előszót írt egy társadalmi igazságosságról és gazdaságról szóló könyvhöz

2018. április 11. szerda 10:28

Április 12-én kerül a boltokba Olaszországban a „Hatalom és pénz – A társadalmi igazságosság Bergoglio szerint” című könyv, melynek szerzője Michele Zanzucchi. A Città Nuova könyvkiadónál megjelenő kötethez Ferenc pápa írt előszót.

A pápa előszavában röviden összegzi a gazdasággal kapcsolatos gondolatait, amelyekkel beszédeiben, üzeneteiben már találkozhattunk. Kiemeli, hogy az általa képviselt szemlélet illeszkedik az Egyház társadalmi tanításához és a gyökerei a latin-amerikai egyházhoz, illetve az aparecidai közgyűléshez kötődnek, amely a keresztények számára megfogalmazott egy módszert, hogyan vállaljanak szerepet a társadalmi életben. Ennek lényege: látni, megítélni és cselekedni. Ez annyit jelent, hogy a bennünket körülvevő valóságot Isten gondviselésének fényében lássuk; Jézus Krisztus szerint ítéljük meg, aki az út, az igazság és az élet; majd ebből kiindulva cselekedjünk az Egyházban, minden jóakaratú emberrel közösen.

Ferenc pápa az előszóban elismeri, hogy a gazdaság az utóbbi években emberek milliárdjait segítette hozzá a jóléthez, biztosította a hozzáférést az emberi jogokhoz, a jobb egészséghez és sok minden máshoz. Ugyanakkor rámutat, hogy a gazdaság és a piac szerepet játszott a közös erőforrások kizsákmányolásában, a gazdagok és a szegények közötti egyenlőtlenség növekedésében és a bolygó pusztulásában. Napjainkban a technikai és a pénzügyi eszközök felerősítik a jó és a gonosz lehetőségeit is.

A globalizáció világában sok nehézséggel kell szembenézni: a pénzügyi intézetek és a multinacionális vállalatok olyan méretűek lettek, hogy befolyásolják a helyi gazdaságokat és megnehezítik, hogy az államok a lakosság fejlődése érdekében cselekedjenek. Másrészt a szabályozás és a megfelelő ellenőrzés hiánya elősegíti a spekulatív tőke növekedését, mely folyamatban a résztvevőket nem érdekelik a hosszú távú befektetések, hanem az azonnali hasznot keresik. Az Egyház az evangélium hirdetése közben nem hallgathat az igazságtalanság és a szenvedés láttán. Az evangélium nem utópia, hanem valódi remény a gazdaság számára is: Isten nem hagyja magára teremtményeit a gonosz kezében. Éppen ellenkezőleg, arra hívja, hogy fáradhatatlanul működjenek együtt a közjó érdekében.

A pápa úgy fogalmaz, fel kívánja ébreszteni az emberek lelkiismeretét a gazdasági és társadalmi témájú üzeneteivel. Elsősorban azokét, akik a spekulációkkal kihasználják embertársaikat, hogy ők ismét rátaláljanak az emberség és az igazságosság értékére. A Szentatya felveti a kérdést: Mit lehet tenni a jelenlegi helyzetben? Válasza: Tudatosítani kell a problémák súlyosságát és a felelősségvállalás fontosságát, elősegítve ezáltal az igazságosság és az egyenlőség megvalósulását. Csak egy olyan kultúra képes meggyógyítani világunk súlyos betegségeit, amely megfelelően értékeli és hasznosítja a társadalom számára rendelkezésre álló erőforrásokat, elsősorban az emberi erőforrásokat. A keresztények és a jóakaratú emberek arra kaptak meghívást, hogy váljanak cselekvőkké az „értékelés kultúrájában”. Fontos tehát tudatosítani, értékelni és elutasítani. Nemet kell mondanunk a kiselejtezés kultúrájára. Ugyanakkor pedig egy igazságosabb és szolidárisabb világ tanúságtevőivé és prófétáivá kell válnunk. Csatlakoznunk kell a „jó hadseregéhez”, amelynek „fegyvere” az igazságosság iránti szenvedély, a törvényesség tiszteletben tartása és a szeretetközösség ereje. Ferenc pápa felteszi a kérdést: Vajon nagyon nehéz lenne bevezetni a gazdaság, a nemzetközi együttműködés és a munka világának nyelvezetébe a szeretetközösség kifejezést, ami a másik ember és a közös otthonunk iránti gondoskodást, a valódi szolidaritást és együttműködést, valamint az ajándékozás kultúráját jelenti?

Meg kell tanulni a szeretet művészetét. Ehhez képesnek kell lenni arra, hogy bekapcsolódjunk a cselekvésbe, sosem szabad belefáradnunk a találkozás keresésébe, el kell fogadnunk, hogy áldozatot kell hoznunk és nagy türelemmel kell lennünk mindenki iránt, hogy megteremthessük a kölcsönösség magasabb fokát. Az a tény, hogy sok munkavállaló, vállalkozó és vezető már az igazságosság, a szolidaritás és a béke szolgálatában áll, mutatja, hogy bár az igazság, a szeretet és a szépség útja nehéz, de járható és szükséges a gazdasági és a pénzügyi életben is.

Előszava végén Ferenc pápa kiemeli: a bűn foltot ejtett és továbbra is foltot ejt az eredeti jón, de nem tudja kitörölni Isten lenyomatát, amely minden emberben benne van. Nem szabad tehát elveszíteni a reményt. Nehéz korban élünk, de társadalmunk tele van új és nagyszerű lehetőségekkel. Hinnünk kell abban, hogy Isten segítségével és együtt jobbá tehetjük a világot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Cittanuova.it

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00