Ferenc pápa láthatatlanul van jelen a római szegények között

2016. január 4. hétfő 16:16

„Te nem az íróasztal mellett leszel püspök” – mondta Krajewski érsek kinevezésekor a Szentatya, aki a pápai alamizsnahivatal vezetőjét szinte mindennap felhívja telefonon, érdeklődik a szeretetszolgálat munkájáról, adományokat küld.


A pápai alamizsnahivatal számlája gyorsan feltöltődik és gyorsan leapad. Karácsony előtt mintegy 400 ezer eurót költöttek kilakoltatással fenyegetett családok számláinak és bérleti díjainak kifizetésére. Ferenc pápa nyíltan beszél Konrad atyával: „Akkor örülhetünk, ha a számla kiürül.”

Konrad Krajewski érsek Ferenc pápa meghosszabbított karja: ő képviseli a szeretetszolgálatban, hiszen a Szentatya nem tud személyesen elmenni a szegényekhez, ahogyan korábban még Buenos Aires-i érsekként gyakran megtehette.

Konrad atya adományokat gyűjt és oszt szét, minden éjjel bejárja autójával Rómát önkéntesek, köztük néhány svájci gárdista társaságában. Hogy még több adomány gyűljön össze, elindította a pápai tombolát is, 2016-ban immár harmadik alkalommal hirdetik meg. Ferenc pápa időről időre árverésre bocsátja az ajándékokat, amelyeket az év során kapott. Idén ott van ezek között egy autó és egy Rolex óra is. A tombolajegyek nagyon gyorsan elkelnek, hiszen az emberek tudják, hogy a bevétel Ferenc pápa alamizsnahivatalának céljait szolgálja. Ahogyan az apostoli áldást tartalmazó pergamenek is – ezek körülbelül 250 ezer euró bevételt jelentenek a hivatalnak.

Élelmiszercsomagok is érkeznek a Vatikánból: Krajewski érsek vitt már ilyen csomagokat a római Tiburtina pályaudvaron táborozó bevándorlóknak, a befogadó központokban éjszakázó etióp és eritreai menekülteknek is.

Ő maga nem akar feltűnést kelteni, nem ad interjúkat, éjszakai körútjaira nem kísérik újságírók. „Ez nem az evangélium stílusa” – mondja. Olykor nem is akarja elfogadni a pénzadományt, hanem mielőtt valaki aláírna egy csekket, elmondja: nem az evangélium szerinti adományozás, ha nem nézünk bele az emberek szemébe, ha az alamizsnával csak a lelkiismeretünket akarjuk megnyugtatni, talán azután, hogy átmentünk a szent kapun.

Egy amerikai csoportnak, melynek tagjai alá akartak írni egy segítségnyújtási megállapodást a Szent Péter téren felállított zuhanyzók fenntartására, azt javasolta, előbb menjenek oda, nézzék meg, mire van szükség, szerezzék be, és utána hozzák el személyesen. Elmondta nekik, hogy a kolonnádok alatt felállított zuhanyzókban körülbelül 150 ember tisztálkodik naponta, vagyis több mint 4500-an havonta, szükség van borotvahabra, új ruhákra, cipőkre is. Azt kérte tőlük, számolják ki ők maguk, miből mennyire van szükség. 


A zuhanyzók melletti helyiségekben fodrász- és borbélyműhelyek is működnek egész nap. Itt önkéntesek dolgoznak, a szolgáltatás teljesen ingyenes. Sokan csatlakoztak a szeretetszolgálatnak ehhez a modern kezdeményezéséhez. Van köztük olyan, aki Calabriából jön havonta egyszer, két éjszakát tölt vonaton, hogy egy teljes napon át szolgálhassa a szegényeket, borotválhassa a szakállukat. A sok adomány lehetővé teszi a sokféle szolgáltatást, konkrét segítségnyújtást a szegényeknek. Olyan segítségnyújtás ez, amelyben mindenkinek arca, neve van: a szegényeknek, akiket segítenek és a segítőknek is, még ha Krajewski érsek nem is ismeri személyesen mindegyiküket.

Ferenc pápa megválasztása után nem sokkal hangsúlyozta, hogy egy szegény, a szegényekért élő egyházat akar. A pápai alamizsnahivatal eszerint működik. A Szentatya szinte mindennap felhívja Konrad atyát, és érdeklődik a szolgálat működéséről. Több pénzt küld, mint amennyit kérnek. Egyszer vett kétszáz hálózsákot a hajléktalanoknak, máskor azt találta ki, hogy a Vatikáni Múzeumban felejtett esernyőket osztja szét közöttük. Az irgalom konkrét cselekedeteit gyakorolja.

Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek