Ferenc pápa levelet küldött a jezsuiták általános rendfőnökének

2019. február 20., szerda | 13:48

Arturo Sosának, a jezsuita rend általános elöljárójának küldött levelet február 6-án Ferenc pápa, melyben a Jézus Társasága által a 2019 és 2029 közötti időszakra kijelölt célkitűzéseket értékelte.


A jezsuita rend következő tízéves tervében négy prioritást határozott meg: elősegíteni a megkülönböztetést és a lelkigyakorlatok folytatását; együtt haladni a kirekesztettekkel; elkísérni az úton lévő fiatalokat; és gondját viselni közös otthonunknak, a Földnek.

„A kiválasztott egyetemes apostoli célkitűzések összhangban állnak az Egyház jelenlegi apostoli prioritásaival, amelyek a pápa, a szinódusok és a püspöki konferenciák tanításán keresztül jutnak kifejeződésre, elsősorban az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításból kiindulva.” Így fogalmaz a Szentatya rövid levelében, amelyet Arturo Sosának, a jezsuiták általános rendfőnökének írt. A kijelölt út „a dinamikus megkülönböztetés, nem pedig egy könyvtári vagy laboratóriumi folyamat eredménye. Az első célkitűzés alapvetően fontos, mert elsődleges feltételként fogalmazza meg a jezsuita kapcsolatát az Úrral, továbbá a személyes és közösségi imaéletet, illetve a megkülönböztetést” – írja a pápa.

A célkitűzések egy közel kétéves megkülönböztetés eredményei, és a mai világ négy alapvető területét határozzák meg – mondta Arturo Sosa a Vatikáni Rádiónak adott interjújában. Megfogalmazása szerint ezek ösztönzést nyújtanak a jezsuitáknak a megkülönböztetésben és a további tervezésben, egyben viszonyítási pontot, távlatot és iránymutatást jelentenek az egész jezsuita rendnek. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy a jezsuita miként tudja legjobban felhasználni a rendelkezésére álló eszközöket Krisztus kiengesztelő küldetésének szolgálatához a világon. A négy prioritás megtestesíti a jezsuita rend válaszát az Egyház szükségleteire. A mély változásokat megélő mai társadalomban e célkitűzéseket társadalompolitikai elemzések, teológiai, pasztorális elmélkedések és megkülönböztetés által választották ki, amelyeket Ferenc pápa megerősített.

A megkülönböztetés szükségszerű az Egyház számára. A lelkigyakorlat a jezsuiták által előnyben részesített út. Szintén alapvető fontosságú a kreativitás útjának vállalása. Új formákat kell találni ahhoz, hogy a lelkigyakorlatokat a különböző csoportokhoz és körülményekhez igazítsák – nyomatékosította Arturo Sosa.

Együtt haladni a kiselejtezettekkel annyit jelent, hogy közelebb lépünk a szegényekhez, elindulunk a perifériákra és az emberek felé. Vállaljuk az utat, amely a társadalmi igazságosság előmozdítását szolgálja. Elő akarjuk segíteni azon gazdasági, politikai és társadalmi struktúrák változását, amelyek igazságtalanságokat okoznak. Az Egyház és a társadalom életéből el akarjuk távolítani a visszaélések kísértését. Ez egy olyan dráma, amely számos formában jelenik meg, többek között a szexuális és a hatalommal való visszaélésekben – mutatott rá a jezsuiták általános rendfőnöke.

A fiatalokkal együtt haladás azt is jelenti, hogy az ő szemszögükből tekintünk a világra. A fiatalok segíthetnek abban, hogy megértsük a társadalmi változásokat és az új kultúra értelmét. Teret kell adni a fiataloknak és kreativitásuknak. Sosa szerint nagyon fontos, hogy tanuljunk a fiataloktól.

A jezsuita rend negyedik prioritása a Földet mint közös otthonunkat érinti. Ki kell venni részünket azokból a sürgető lépésekből, amelyek képesek megállítani és meggátolni a környezeti pusztulást. Alternatívákat is kell keresni ezen a téren. Ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítani a négy célkitűzést a következő tíz évben, nagy kihívást jelent az együttműködés. A cselekvésben ennek kell hangsúlyt kapnia – mutatott rá Arturo Sosa jezsuita rendfőnök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő