Ferenc pápa: Szívünk legyen mindig nyitott a Szentlélek indításaira!

Ferenc pápa – 2015. június 29., hétfő | 17:31

Június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén délben, az Úrangyala imádság előtt Ferenc pápa arról elmélkedett, milyen fontos szerepet tölt be ma is a két apostol a hívők életében.


Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Miként tudjátok, Szent Péter és Pál apostol mai főünnepét az egész egyházban megünneplik, de Róma egyháza egészen különleges örömmel éli meg, mert saját alapjai a vérük által megpecsételt tanúságtételükben vannak lefektetve. Róma különös szeretetet és megbecsülést érez Istennek ezen emberei iránt, akik messze földről jöttek hirdetni, életük árán is, Krisztus evangéliumát, amire egész életüket odaszánták. E két apostol dicsőséges öröksége lelki büszkeséget ad Rómának, ugyanakkor felhívás is a keresztény erények, különösképpen a hit és a szeretet megélésére: a Jézusba mint Messiásba és Isten Fiába vetett hitre, amelyet elsőként Péter vallott meg, Pál pedig hirdette a népeknek; továbbá a szeretetre, amelyet ennek az egyháznak egyetemesen kell szolgálnia.

Az Úrangyala imádságban Szent Péter és Pál emlékezetéhez hozzákapcsoljuk Máriáét is, aki élő képmása az egyháznak, Krisztus menyasszonyának, amelyet az apostolok „vérükkel tettek termékennyé” (az ünnepi mise kezdő antifónája). Péter személyesen ismerte Máriát, és a vele folytatott beszélgetések során, különösen a pünkösdöt megelőző napokban (vö. ApCsel 1,14) el tudta mélyíteni Krisztus misztériumának megismerését. Pál, amikor hirdette Isten üdvözítő tervének beteljesedését „az idők teljességében”, nem feledkezett el megemlékezni az „asszonyról”, akitől Isten Fia az időben megszületett (vö. Gal 4,4). A két apostol evangelizáló tevékenységén túl itt, Rómában erednek a rómaiak Szent Szűz iránti mélységes és évszázados tiszteletének gyökerei is, akit főként Salus Populi Romaninak [’a római nép megmentője’ – a szerk.] neveznek. Mária, Péter és Pál: útitársaink ők Isten keresésében; vezetőink a hit és az életszentség útján; Jézus felé vezetnek minket, hogy megtegyük mindazt, amit kér tőlünk. Kérjük segítségüket, hogy szívünk mindig nyitott legyen a Szentlélek indításaira és a testvéreinkkel való találkozásra.

A szentmisében, melyet ma délelőtt tartottunk a Szent Péter-bazilikában, megáldottam az eltelt évben kinevezett, a világ sok tájáról érkezett metropolita érsekek palliumát. Ismételten köszöntöm őket, és minden jót kívánok nekik, valamint családtagjaiknak és mindazoknak, akik elkísérték őket erre a jelentős alkalomra. Kívánom, hogy a pallium ne csak a Péter Székével való közösség kötelékeit tegye szorosabbá, hanem ösztönözze őket a lelkipásztori buzgóságukra bízott emberek mind nagylelkűbb szolgálatára. Ugyancsak örömömre szolgált a szertartás keretében, hogy üdvözölhettem az ökumenikus pátriárka, I. Bartholomaiosz szeretett testvérem nevében Rómába értekezett küldöttség tagjait, akik – mint minden évben – Szent Péter és Pál ünnepére jöttek. Az ő jelenlétük is az egyházaink közötti testvéri kötelékek jele. Imádkozzunk, hogy erőteljesebben járjunk az egység felé vezető úton.

Imádságunkat ma főként Róma városáért, lelki és anyagi jólétéért mondjuk: Isten kegyelme segítse Róma egész népét, hogy teljesen meg tudja élni a keresztény hitet, amelyről Szent Péter és Pál rendíthetetlen lelkesedéssel tettek tanúságot. Járjon közben értünk Szűz Mária, az apostolok királynéja.

Ferenc pápa szavai az Úrangyala (Angelus) után:

Kedves testvéreim!

Köszöntelek mindnyájatok! Köszöntöm az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett családokat és társulatokat, de ma, Róma város mennyei pártfogóinak napján különösképpen a római híveket köszöntöm!

Köszöntöm azokat a diákokat, akik az Amerikai Egyesült Államok, illetve Skócia katolikus iskoláiból érkeztek.

Gratulálok azoknak a művészeknek, akik nagy és gyönyörű virágdíszítést készítettek, és köszönöm a római „Pro Loco”-nak, hogy ezt [anyagilag] biztosította. Nagyon köszönöm!

Üdvözlöm a hagyományos tűzijátékot is, amelyet ma az Angyalvárnál rendeznek meg, és amelynek bevétele egy jótékony kezdeményezést fog szolgálni a Szentföldön és a közel-keleti országokban.

Jövő héten, július 5-étől 13-áig Ecuadorba, Bolíviába és Paraguayba utazom. Kérlek mindnyájatokat, hogy kísérjetek el imáitokkal, hogy az Úr megáldja utamat a latin-amerikai földrészen, amely – képzelhetitek – igen kedves számomra. Kifejezem örömömet Ecuador, Bolívia és Paraguay kedves népeinek, amiért otthonukba látogathatok, és különösképpen benneteket kérlek, hogy imádkozzatok értem és ezért az útért, hogy a Szent Szűz kísérjen mindannyiunkat az ő anyai oltalmával.

Szép ünnepet kívánok mindnyájatoknak! Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Finom ebédet! A viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: News.va

Magyar Kurír