Forgatják a Jakab Antal püspökről szóló filmet – Vencser László nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak

2019. február 16., szombat | 17:30

Vencser Lászlóval, az ausztriai idegen nyelvű katolikus pasztoráció igazgatójával készített interjút a Vatikáni Rádió február 13-án. Az erdélyi pap jelenleg Rómában forgat dokumentumfilmet Jakab Antal püspökről.

Vencser László az erdélyi Ditróból származik, és többek között a Pápai Gergely Egyetemen és a Lateráni Egyetemen folytatta tanulmányait. 1996-tól 2007-ig a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház rektora, majd igazgatósági tagja volt. Egyik alapító elnöke a 2010 márciusában létrehozott Jakab Antal Keresztény Körnek.

Az osztrák püspöki konferencia keretében működő idegen nyelvű katolikus pasztoráció országos igazgatójaként feladata, hogy lelkipásztori szempontból gondoskodjék az Ausztriában élő nem osztrák katolikusokról. Napjainkban is mintegy 120 ezer magyar él Ausztriában, akiknek 70 százaléka római katolikus, bár csak kis részük jár templomba. A különféle nyelvi csoportok közül vallási elkötelezettség szempontjából az Ausztriában élő horvátok állnak az első helyen. Ők is körülbelül 120 ezren vannak, és 30–40 százalékuk templomba járó.

Nagyjából 30 különböző anyanyelvű csoport él ma Ausztriában, őket mintegy 110 pap látja el, akik fő- vagy mellékállásban dolgoznak a világi munkatársakkal együtt. Az egyes papokat az anyaországi egyházak küldik, de a hivatalos megbízatást a helyi osztrák püspökök adják. Az Ausztriában élő magyar katolikusok pasztorációja Cserháti Ferenc, a külföldön élő katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök feladata, anyagilag azonban a papok a helyi egyháztól függenek.

Vencser László jelenleg Rómában egy dokumentumfilmet forgat, amely Jakab Antal püspök életét és munkásságát dolgozza fel. A hitvalló erdélyi püspök emlékét évek óta ápolja a Jakab Antal Keresztény Kör kiadványok megjelentetésével, valamint konferenciák szervezésével; most pedig dokumentumfilmet készítenek róla. A készítők felkeresik a püspök római diákéveinek állomáshelyeit, a Santa Maria dell’Anima-templomhoz kapcsolódó Anima papi kollégiumot és a Pápai Magyar Intézetet, melynek ő volt éppen az ötvenedik növendéke. A film célja, az ismeretterjesztésen túl, hogy hozzájáruljon a hitvalló főpásztor boldoggáavatási eljárásának elindításához.

A Vencser Lászlóval készült beszélgetés ITT meghallgatható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda