Fraknói Nyári Akadémia – fiatal egyháztörténészek találkozója

2015. augusztus 14. péntek 16:30

Augusztus 10. és 13. között a magyar–horvát határhoz közeli Murakeresztúron és Surdon rendezték meg az MTA-PPKE ’Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoport keretei között az első Fraknói Nyári Akadémiát – Kisvarga Gábor, az egyik előadó tájékoztatta szerkesztőségünket.


A nyári akadémia elsődleges céljai közé tartozott, hogy a fiatal generáció képviselői megismerhessék egymás kutatási eredményeit, és a konferencia szakmai közösséget kovácsoljon.

A nyitó szentmisét követően a tudományos program Gárdonyi Máté előadásával kezdődött, aki az egyháztörténet helyét és feladatait vizsgálta a történettudomány területén. Külön kiemelte a több szempontú megközelítés létjogosultságát és hasznosságát. A teológiai mellett hangsúlyozta a katolikus identitású, professzionális alapokon nyugvó bölcsészeti szemlélet és módszer jelentőségét az egyháztörténelem feltárásában. Bácsatyai Dániel 14. századi történetíróktól vett példákon keresztül vázolta fel a kancellária szerepkörét. Csermelyi József a Győri Egyházmegye 16. századi elzálogosítási és financiális problémáit elemezte. Kanász Viktor, az akadémia főszervezője a magyar késő középkor problémáiról, valamint az ebből fakadó kutatási nehézségekről szólt itáliai viszonylatban.

Kisvarga Gábor a hódoltsági missziós püspökség Mattia Berniakovich püspöksége alatt működő egyházkormányzatát és állapotát vizsgálta a római Propaganda Fide levéltárban végzett kutatásai tükrében. Evetovics Zorka a piarista Benyák Bernát ifjúságnevelési tanácsaival foglalkozott a piarista levéltárban folytatott gyűjtőmunkájára alapozva. Hende Fanni a magyar koronázási szertartás forrásait vizsgálta meg. Tóth Krisztina újonnan megjelent kötetét – A szombathelyi egyházmegye története Grősz József egyházkormányzása idején – ismertette, valamint hasznos kutatási tanácsokkal látta el a hallgatóságot. Sági György a kalocsai érseki szék 1961-es betöltésének problémáit és hátterét rekonstruálta. Jávor Miklós a Szovjetunió Kommunista Pártja XX. kongresszusának hazai recepciója által elindított desztalinizációs folyamatoknak az állam és egyház viszonyára, az egyházpolitikai vonalvezetésre gyakorolt hatását vizsgálta, valamint az 1956-os forradalom leverését követő restaurációs szándékú kádári egyházpolitika módszereit tárta fel, kiemelt tekintettel a történelmi egyházakon belül folytatott tisztogatásokra, valamint a történelmi egyházak megosztására.


A tudományos program után – köszönhetően a kiváló szervezésnek – bőven nyílt lehetőség a kötetlen szakmai diskurzusra, valamint nyári szabadidős programokra. Az I. Fraknói Nyári Akadémiának a murakeresztúri plébánia közösségi terei szolgáltak ideális helyszínéül.

További részletek, információk a kutatócsoport honlapján: institutumfraknoi.hu.

Fotó: Czövek Tímea

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
engedjuk-e-hogy-vessen-csiszoljon-magahoz-hasonlova-formaljon-brenner-emleknap-szombathelyen
Engedjük-e, hogy Isten véssen, csiszoljon, formáljon? – Boldog Brenner János-emléknap Szombathelyen

Boldog Brenner János emléknapján, december 15-én megtelt ünneplőkkel a szombathelyi székesegyház. Először ünnepeljük a vértanú pap liturgikus emléknapját: szentmisével, emléktábla- és ligetmegáldással, a vértanúság útján tett zarándoklattal. A Szombathelyi Egyházmegye ünnepén jártunk.

2018. december 15. szombat
a-biblia-uzenete-uj-honfoglalas
Új honfoglalás

Advent 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 3,10–18)

2018. december 15. szombat
Adventi kalendárium – 2018. december 15.

Adventi kalendárium – 2018. december 15.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 15.

Mai evangélium – 2018. december 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 17,10–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle