Függönyt adományozott az egyházmegyei karitász a váci kórháznak

Hazai – 2015. november 26., csütörtök | 8:15

A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata kezdeményezésére a Váci Egyházmegyei Karitász sötétítő függönyöket adományozott a váci Jávorszky Ödön Kórház kardiológiai osztályának.

Az adomány átadására november 19-én, Szent Erzsébet napján került sor – Beer Miklós váci megyéspüspök, Gyurcsán Csabáné karitászigazgató, Faragó Artur kórházlelkész, Zsifkov Tibor osztályvezető főorvos, Kárpáti Zoltán ápolási igazgató, Kenéz Attila vállalkozó, valamint az osztály nővéreinek részvételével.

A kórházlelkészi szolgálat munkatársai jelezték, hogy milyen nagy szükség lenne a kardiológiai részlegen sötétítő függönyökre. Az ötödik emeleti osztály betegszobáinak ablakait naphosszat éri a napsütés, ami elsősorban a nyári hőségben nehezíti a betegek gyógyulását. Emellett a kardiológiai vizsgálatok során a szívultrahang-készülék képernyője erős napsütés esetén nehezen látható.

A Váci Egyházmegyei Karitász felmérte a lehetőségeit, és felkarolta a kezdeményezést. A kórház dolgozóinak javaslata és igényei szerint közel kétszáz méter bordó színű sötétítő függönyt varratott Kenéz Attila vállalkozóval, az Ő Kelme méterárubolt vezetőjével. Ez a mennyiség a teljes kórházi osztály minden betegszobájának, vizsgálójának és irodájának ablakaira elegendő.


Az adomány átadásakor Beer Miklós a karitász és a szív kapcsolatára utalt. A függöny jelentőségéről szólva elmondta: a templom szentélyének függönye mögött van a „szentek szentje”. Ebben a kórházban is a függönyök mögött titkok kerülnek felszínre: a beteg emberek szívének gyógyítása.

Kárpáti Zoltán ápolási igazgató köszönetében arra a bibliai történetre utalt, amikor négy ember összefogott, és a tetőn keresztül juttatták el beteg barátjukat Jézus elé, aki meggyógyította. Most nem nagy értékű orvosiműszer-adományt kapott az intézmény, mégis a figyelmes szeretetnek és az összefogásnak olyan eredménye valósult meg, mely a kórház és a betegek javára szolgál.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria