Görögkatolikus énekkarok találkoztak Kecskeméten

2018. szeptember 19., szerda | 12:59

Megalapításának tizedik évfordulóját ünnepelte szeptember 15-én és 16-án a Kecskeméti Görögkatolikus Szervezőlelkészség. Az évforduló alkalmából a közösség kórustalálkozót rendezett, melyen nyolc – jórészt görögkatolikus – kórus lépett fel.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szervezőlelkészség története közel negyven évre nyúlik vissza: akkoriban kezdett el a makói, majd havi rendszerességgel a szegedi görögkatolikus lelkipásztor Kecskemétre járni, hogy ott Szent Liturgiát végezzen. A szertartásokat először a nagytemplomban, majd a barátok templomában tartották. A Kecskeméti Görögkatolikus Szervezőlelkészséget 2008-ban alapította Kocsis Fülöp akkor még hajdúdorogi püspök, hogy megkönnyítse a Bács-Kiskun megyében élő görögkatolikusok lelkipásztori ellátását.

A közösség 15-20 főről 150-200 családra gyarapodott. A szervezőlelkészség 2016 karácsonyán kapta meg a Nemzeti Vagyonkezelőtől a volt Dán Kulturális Intézet épületét Kecskeméten, ahol berendezhették kápolnájukat és közösségi házukat.

Az alapítás évfordulója alkalmából szervezett kétnapos programsorozat szeptember 15-én délelőtt kezdődött a kecskeméti görögkatolikus kápolnában és közösségi házban. „Az évforduló rendkívüli alkalom számunkra, nemcsak azért, mert csodálatos hangversenyre jöttünk össze, hanem azért is, mert az ének, a zene különleges kifejezője Isten és ember kapcsolatának. Reménykedem, hogy ez a mai alkalom elsősorban Isten dicsőítését szolgálja, és a zene szeretete által nemcsak hozzá visz közelebb mindannyiunkat, hanem egymással is megtaláljuk a közös hangot” – mondta a házigazda, Feczák László parókus.

A megnyitón Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita kifejtette, milyen szép és fontos az imádság és az ének összekapcsolódása, Isten dicsérete.

A találkozón nyolc kórus vett részt: a Szent Miklós kórus Kecskemétről, a Szent Kristóf kórus Nagykőrösről, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség Glória énekkara, a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség énekkara, a Szent Demeter kórus Budaörsről, a Szent László ÁMK felnőtt kamarakórus Bajáról, a házigazda Sztudita Szent Teodor kórus, valamint a Nyíregyházi Papnevelő Intézet Szent Damján kórusa, akik a két nap kántori szolgálatával hozzájárultak az évforduló méltó megünnepléséhez.

A közösség a két nap során összegyűlt adományt a görögkatolikus kispapok által szervezett jövő évi Szent Damján-tábor megrendezésére ajánlotta fel.

A találkozót az énekkarok közös előadásában Szergej Rjabcsenko Krisztus testét vegyétek című műve zárta, melyet Timkó Tamás karnagy vezényelt. 

Záróbeszédében Kocsis Fülöp érsek a kereszthódolás alatti Uram, irgalmazz énekekléséről tanította a jelenlévőket: a dallamot többször is elpróbálta az énekkarokkal.

A napot virrasztás zárta. 

Szeptember 16-án a főpásztor az együtt ünnepelt Szent Liturgiában adott hálát a kecskeméti szervezőlelkészség elmúlt tíz évéért és gyarapodásáért.

A Szent Liturgián részt vett Mák Kornél alpolgármester, aki a város nevében díszoklevelet adott át a szervezőlelkészséget vezető Feczák Lászlónak.

Forrás és fotó: Feczák László/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat