Hitre alapozott nevelés – A cserkészetről szólt a „Hitünk és életünk” szabadegyetem záró előadása

2018. május 17. csütörtök 15:19

Május 9-én a Győri Hittudományi Főiskolán a „Hitünk és életünk” című szabadegyetem 2017/18-as szemeszterének utolsó előadásán a cserkészet missziós lehetőségéről, a cserkészmozgalomhoz szorosan kapcsolódó Táborkeresztről és a Magyar Cserkészszövetség katolikus közösségéről tartottak előadást.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szemeszter utolsó előadását Kispál György csepeli plébános, a Táborkereszt egyházi elnöke és Zelliger Erzsébet nyugalmazott egyetemi docens, a Táborkereszt ügyvezető elnöke tartotta.

A Magyar Cserkészszövetség a világméretű cserkészmozgalom – az ENSZ után a legnagyobb nemzetközi szervezet – része. A mozgalomban mindenki a saját vallásának megfelelően gyakorolhatja hitét. Célja a fiatalok lelki, fizikai, szellemi és érzelmi adottságainak, valamint szociális érzékének fejlesztése istenhitre alapozott neveléssel.

Az 1907-ben alapított mozgalom viszonylag korán, 1910-ben jelent meg Magyarországon. A katolikus papok és paptanárok, az evangélikus és református lelkészek hamar felismerték a cserkészetben rejlő lehetőségeket. Olyan neves személyiségek támogatták, mint Sík Sándor. 1948-ban beolvasztották az úttörőmozgalomba, ezzel ellehetetlenítették a keresztény értékek továbbadását.

A magyarországi cserkészetnek jelenleg létezik katolikus, evangélikus, református, adventista és baptista ágazata – mindegyik közösség a mozgalom alapelvei és célkitűzései szerint működik. A Kárpát-medencében mintegy nyolcvan lelkipásztor kapcsolódik valahogyan a mozgalomhoz (cserkészként, cserkésztisztként vagy a mozgalommal való szoros együttműködés révén).

Zelliger Erzsébet elmondta, hogy a cserkészet számára missziós terület. A mai kor technikai vívmányait felhasználva a közösség a Facebookon is jelen van, hogy szólni tudjon a fiatalokhoz. Mindannyiunk közös érdeke, hogy hitükhöz hűséges, másokért is tenni akaró fiataljaink legyenek – fogalmazott a Táborkereszt ügyvezető elnöke.

Hogy milyen lelki erő rejtőzik a cserkészetben, jól mutatja, hogy több példás fiatal emelkedett ki soraiból: például a közelmúltban boldoggá avatott Brenner János, továbbá Kaszap István, akinek már elindították a boldoggáavatási eljárását.

Kaszap István már 16 évesen cserkész őrsvezető lett, és a fiatalabbakért vállalt felelősség hatására a közepes tanulóból nagy szorgalommal kitűnő lett. Súlyos és fájdalmas betegségét elfogadta Isten kezéből, és mindvégig, 19 évesen bekövetkezett haláláig türelemmel viselte a szenvedéseket. Példája is bizonyítja: a cserkészet képes arra, hogy hasonló nagyszerű fiatalokat neveljen. Kaszap István tisztelete ma is él, mi is bátran forduljunk hozzá: Kaszap István, segíts! – buzdított Kispál György.

Az előadás végén Lukácsi Zoltán, a főiskola rektora köszönetet mondott és oklevelet adott át mindazoknak, akik hónapról hónapra látogatták a szabadegyetemet.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek