II. János Pál hatása mindennapjainkra

Nézőpont – 2014. április 21., hétfő | 15:18

Az április 27-én szentté avatandó pápák sok szempontból megváltoztatták a katolikus hívek életét: XXIII. János azzal, hogy megnyitotta a II. Vatikáni Zsinatot, II. János Pál pedig azzal, hogy életté változtatta – így összegezte a pápák jelentőségét Tom Hoopes a Zeniten megjelent írásában.

A II. János Pál Hallgatói Központ névadó ünnepsége tervezésekor a munkatársak egy napot annak szenteltek, hogy átgondolják életük azon területeit, melyekre legerősebben hatott Karol Wojtyła személye: elsősorban az emberi jogok, a házasság és család, a hit és értelem témái kerültek elő.

Tom Hoopes maga később azt is továbbgondolta, hogy mindennapos cselekedetei, életeseményei közül melyek azok, amelyek II. János Pál hatásának nyomait hordozzák:

1. Részt vettem szentmisén, amelynek szövege anyanyelvemen hangzott el.
Az új mise dogmatikai pontosságával és liturgikus szépségével nagy hatással lesz gyermekeink hitére és az egyház jövőjére. Többek között II. János Pálnak köszönhetjük, hogy a mise megújulását jobban átélhetjük., hiszen ő hozta létre a Vox Clara bizottságot, hogy felügyelje a 2001-ben közzétett fordítási elveknek megfelelő új angol fordításokat.

2. Elimádkoztam a világosság rózsafüzérét.
2001. szeptember 11. után nem sokkal II. János Pál arra hívta fel a híveket, hogy mindennap imádkozzák a rózsafüzért – a családban akkor vezettük be az esti rózsafüzér-imádságot. A következő évben, a rózsafüzér évében tette közzé a világosság titkait.

3. Egy megújult katolikus iskolában tanítok.
II. János Pálnak köszönhetően átalakult a felsőoktatás. Amikor életbe lépett az Ex Corde Ecclesiae apostoli rendelkezés 1990-ben, a Benedictine College-ban 570 hallgató tanult – ma 1700 diákunk van. Az Egyesült Államok püspöki konferenciája 2000-ben léptette életbe az Ex Corde Ecclesiae-t, azóta a Benedictine College 11 új kollégiumot nyitott, és Amerika egyik legjobb egyetemeként tartják számon.

4. Utánanéztem a katekizmusban néhány kérdésnek, részben magam miatt, részben pedig azért, mert beszélni akartam róla a hittancsoportomnak.
Ha csak annyit tett volna II. János Pál, hogy életbe lépteti az első egyetemes katekizmust – amelyre 1566 óta nem került sor –, már akkor is a legjelentősebb pápák egyikeként maradna fenn az emléke. A katekizmus előtti hitoktatást össze sem lehet hasonlítani a katekizmus utáni hitoktatással – ma már nem állhatsz elő egy saját verzióval a hitről...

5. Az új evangelizáció lehetőségeit fontolgattam.
II. János Pál népszerűsítette az „új evangelizáció” terminust, és felszólította a katolikusokat: újítsák meg a hitet azokban az országokban is, amelyek már régóta keresztények. A jubileumi év környékén ez az egyik legfelkapottabb kifejezés volt: arra biztatott mindannyiunkat, hogy ne csak védelmezni akarjuk a hitünket, hanem megosztani is.

6. Elmondtam az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét.
II. János Pál nélkül Szent Fausztina nővér és az Isteni Irgalmasság-áhítat talán az egyházi önkifejezés peremvidékein maradt volna – ezzel szemben nagyon is a középpontjába került.

7. Amiatt aggódtam: lehet, hogy újrakezdődik a hidegháború – nem azon, hogy mikor ér már véget.
Nem csupán II. János Pálnak köszönhető, hogy a kommunizmus véget ért, de jelentősen hozzájárult a bukásához. Még püspökként dolgozta ki a saját stratégiáját. A kommunisták nem akartak templomot építeni Nowa Hutában – hát a mezőn misézett. Az egyre növekvő tömeg megmutatta a keresztényeknek, hogy nincsenek egyedül, a hatóságoknak pedig megmutatta, hogy nem vehetik semmibe a keresztényeket. Innen egyenes út vezetett 1979-hez, amikor II. János Pál lengyelországi útja, „a kilenc nap, amely megváltoztatta a világot”, megállíthatatlanul vitt tovább az 1989-es események, majd Gorbacsov vatikáni látogatása felé.

És ha már a Nowa Huta-stratégiánál tartunk....

8. Egy olyan misén vettem részt, amelyen mind a két celebráns pap ifjúsági világtalálkozók alkalmával talált rá hivatására.
A II. János Pál által életre hívott ifjúsági világtalálkozók Nowa Huta világméretű megvalósulásai. Ezeken az óriási pápai rendezvényeken a fiatalok megtapasztalhatják a hitük erejét, és annak az erejét, hogy sokan vagyunk együtt. A denveri ifjúsági világtalálkozó például demarkációs vonal volt az Egyesült Államokban: a korosodó, a zsinatra reagálni próbáló egyház és a között az életerős, bátor egyház között, amelyik megvalósította a zsinatot.

Számos pap és szerzetes talált rá hivatására valamelyik ifjúsági világtalálkozónak köszönhetően – és számos világi is...

9. Jóéjszakát-puszit adtam a hatodik, hetedik, nyolcadik és kilencedik gyermekemnek.
A Humanae Vitae teljesen hatástalannak tűnt a '80-as években. Aztán megjelent A test teológiája. Kezdettől fogva elutasítottuk a fogamzásgátlást, amellett feleségem a II. János Pálról nevezett a Házasságért és Családért Intézetben szerzett diplomát. Kilenc gyermekünk született, és épp most tértünk haza az otthonoktatást választó családok egy rendezvényéről, ahova mindenki minimum minibusszal érkezett, és tizenkétszer több gyerek  volt jelen, mint felnőtt.

10. A gyerekeim barátait úgy hívják, hogy Pio, Kolbe, és Gianna.
A II. János Pál által boldoggá vagy szentté avatottak serege nem csak a Mihályok, Terézek és Katalinok számát gyarapította – távoli országokból származik sok új szent, és sokféle hivatást képviselnek. A II. Vatikáni Zsinat mindenkit szentségre hívott el – és ehhez sok új mennyei segítőtársat kaptunk.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria