Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

2019. február 22., péntek | 12:19

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Január 1-jén az esti órákban tűz ütött ki a perbáli katolikus templomban. A Szent Anna-templom barokk főoltára teljesen elégett, és a benne található két áldoztató kehely is megsemmisült. Elégtek a főoltár dobogóját letakaró szőnyegek; megsérült a templom védőszentjeit ábrázoló, a főoltár mögött függő oltárkép.

A főoltár mellett található freskó a hő és a füst hatására súlyosan károsodott, a keresztelőkút megperzselődött. Az oldalfalakon és a boltozatokon sűrű füstlerakódások képződtek; a főoltártól 15 méterre található orgona sípjain a festékréteg felhólyagosodott a hőtől. A helyszínre érkező fővárosi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet.

A kár részben eszmei, hiszen a főoltár az 1800-as évek elején készült, gazdagon díszítették fafaragványokkal. A templom külső felújítása az elmúlt évben fejeződött be, belső felújítását tervezték – a tűz okozta károk elkerülhetetlenné teszik mielőbbi megkezdését. A helyreállításra, illetve a templom belső megújulására adományokat gyűjtenek a Perbáli Római Katolikus Plébánia számlaszámán: 11103303-75013736-36000001.

A tűzesetről ITT látható összeállítás.

* * *

A MOM Kulturális Központ Színháztermében március 17-én, vasárnap 18 órakor kezdődő, „Mindnyájan egyért” mottóval szervezett jótékonysági koncerten fellép Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Örökség díjas Szent Efrém férfikar és a V.S Guitar Orchestra.

A zenei est végén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök köszöni meg az előadóművészeknek fellépésüket és a jelenlevők részvételét, segítségét.

A koncert teljes bevételét a tűzkárt szenvedett perbáli plébánia részére gyűjtik, az egyedülálló barokk oltár újjáépítésére.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat