Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

2019. február 22., péntek | 12:19

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Január 1-jén az esti órákban tűz ütött ki a perbáli katolikus templomban. A Szent Anna-templom barokk főoltára teljesen elégett, és a benne található két áldoztató kehely is megsemmisült. Elégtek a főoltár dobogóját letakaró szőnyegek; megsérült a templom védőszentjeit ábrázoló, a főoltár mögött függő oltárkép.

A főoltár mellett található freskó a hő és a füst hatására súlyosan károsodott, a keresztelőkút megperzselődött. Az oldalfalakon és a boltozatokon sűrű füstlerakódások képződtek; a főoltártól 15 méterre található orgona sípjain a festékréteg felhólyagosodott a hőtől. A helyszínre érkező fővárosi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet.

A kár részben eszmei, hiszen a főoltár az 1800-as évek elején készült, gazdagon díszítették fafaragványokkal. A templom külső felújítása az elmúlt évben fejeződött be, belső felújítását tervezték – a tűz okozta károk elkerülhetetlenné teszik mielőbbi megkezdését. A helyreállításra, illetve a templom belső megújulására adományokat gyűjtenek a Perbáli Római Katolikus Plébánia számlaszámán: 11103303-75013736-36000001.

A tűzesetről ITT látható összeállítás.

* * *

A MOM Kulturális Központ Színháztermében március 17-én, vasárnap 18 órakor kezdődő, „Mindnyájan egyért” mottóval szervezett jótékonysági koncerten fellép Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Örökség díjas Szent Efrém férfikar és a V.S Guitar Orchestra.

A zenei est végén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök köszöni meg az előadóművészeknek fellépésüket és a jelenlevők részvételét, segítségét.

A koncert teljes bevételét a tűzkárt szenvedett perbáli plébánia részére gyűjtik, az egyedülálló barokk oltár újjáépítésére.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő