Jubileumi búcsút ünnepeltek a vajdasági Beodrán – KÉPRIPORT

Külhoni – 2017. július 24., hétfő | 16:59

Július 22-én a község templomának védőszentjét, Szent Mária Magdolnát ünnepelték Beodrán. A búcsúi szentmisét Roos Martin temesvári püspök vezette, Német László SVD nagybecskereki püspök és az ünnepségen megjelent papság koncelebrálásával.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A búcsún a helyi és a faluból elszármazott hívek mellett részt vettek a középbánáti falvakból érkezett zarándokok is.

Bővíz László beodrai plébános köszöntőjében kiemelte: jelentős évfordulót ünnepel a közösség. Százhetvenöt évvel ezelőtt, 1842. július 22-én, a temesvári püspök megbízásából szentelte fel a Karácsonyi család jóvoltából felépült impozáns templomot Burghardt István kerületi esperes.

Szentkláray Jenő régész, irodalom- és művészettörténész így ír erről a jelentős eseményről a csanádi egyházmegye történetét feldolgozó munkájában: „Bottyán János érdeme, hogy keresztülvitte a kegyuraságnál a templom és paplak fölépítését. 1838. évi ápr.[ilis] 26-án kezdték a templom alapjait ásni, közvetetlenül a régi oratórium mellett. A kiválóan díszes, kéttornyú és ívboltozott templom építése teljes 4 évig tartott.

Fölszentelte Mária Magdolna tiszteletére 1842-ben, a szentnek ünnepén, Burghardt István ker.[ületi] esperes, nákófalvi plébános. Az ünnepélyen Torontál megye is képviselteté magát, és megjelentek a vidék összes földesurai. Kevéssel előbb épült föl a csinos és kényelmes paplak a templom mellett, a régi szentély helyén. Nincs utas, ki a községet áthaladva, meg ne tekintené ezt a két ékes egyházi épületet, ízléssel gondozott virágkertjével és árnyas lugasaival. A szép templomot Bottyán mellékoltárokkal, szószékkel, orgonával, zászlókkal, műkivitelű gyóntatószékkel, egyházi díszruhákkal, harangokkal stb. gazdagította, részint a kegyuraság és hívek áldozataiból, részint a saját és az Egyház pénztárából.”

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria