Kapaszkodjunk Máriába! – Nagybúcsút ünnepeltek Máriapócson

2018. augusztus 21. kedd, 11:30

A három görögkatolikus főpásztor vezette a Nagyboldogasszony-napi Szent Liturgiát Máriapócson augusztus 19-én.

Majd tízezer ember érkezett Máriapócsra, hogy együtt ünnepelje Nagyboldogasszony napját, Szűz Mária elszenderülésének ünnepét. Láthatólag nem zavarta a nagybúcsú résztvevőit sem a tűző nap, sem a sokaság, sem az élő adás közvetítését lebonyolító stáb. A három püspök, Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök celebrálta liturgia alatt az esernyők és a fák árnyékába húzódó híveknek lehetőségük nyílt a délelőtt során gyónni, áldozni, „értetkőzni”. A Mária-zarándoklatok negyedik stációjánál a hívek megérintik a kegyképet, ez az úgynevezett „érintőzés”, amelyet Máriapócson „értetkőzés”-nek mondanak.

A Szűzanya által összegyűjtött nagycsalád a szombaton beérkezett ifjú zarándokok egyhetes gyaloglásának vezérfonalát („Kik a rokonaim?”) követve rokonokként és testvérekként voltak jelen a szombati processzióban, mellyel a temetőbe értek; a Parasztászon, a római katolikus szentmisén, a nagy alkonyati istentiszteleten, a lítián, azaz a templom közepén végzett kenyér-, búza-, bor- és olajáldás szolgálatán, a virrasztáson, majd a másnapi Szent Liturgián.


Az ifjúsági zarándoklat egy szerencsés tagja a szombat esti órákban egy Szent Koronát ábrázoló légballonnal szállhatott a kegyhely fölé. A többiek testben ugyan nem, de lélekben emelkedhettek vasárnap, ahol a metropolita beszédében visszautalt az idei fiataloknak szervezett zarándoklat mottójára – már a homíliakezdő köszöntő szavaival is.

„Krisztusban szeretett testvéreim!” – ez a köszöntés most sokkal többet mond a legalább ötszáz fiatalnak, aki egy héten át zarándokolt ide Máriapócsra. A főpásztor felidézte a zarándoklat mottóját, az evangéliumi kérdést: „Kik a rokonaim?” és a választ, amit az út végén megkaphattak a fiatalok. Majd egy Mátyás királyról szóló népmesével folytatta beszédét, melynek tanulsága szerint a mennyországba egyedül bejutni nem lehet, csak valakivel, másokkal együtt.


„Mária lelke ma mennybe száll, s belé lehet kapaszkodnunk, s akkor vele együtt mi is felemelkedhetünk” – mondta. „Minél jobban szeretjük Égi Édesanyánkat, annál jobban szeretünk másokat, a mi Urunkat is. […] Hogy kapaszkodhatunk az Istenszülőbe? Imádsággal és azzal, hogy követem őt.” Mária, ahogy az ikonokon is látjuk, Krisztust karjába veszi, rá mutat, mintegy azt üzeni számunkra, hogy tennünk kell, amit Krisztus vár el tőlünk. A mai ünnepi ikonon Krisztus veszi az ő lelkét karjaiba. Mária nem saját erejéből volt bűntelen, szeplőtelen, Szent Fia dicsőítette meg őt. Így mi magunk is fordulhatunk segítségért. „Máriába kapaszkodva vele együtt emelkedhetünk, de ahogy az imában hangzik, ne csak halálunkkor, hanem „most és halálunk óráján”.

Zarándokok érkeztek – kiemelve egy-két csoportot – Gyálról, Budapestről, Pesterzsébetről, Biatorbágyról, Debrecenből, Hajdúdorogról, Dunaharasztiból és a határon túlról: Kárpátaljáról (Nagybégányból), valamint Erdélyből (Nagykárolyból).


A búcsú után megszólítva egy-két csoportot, kiderült, hogy van, aki azért jön, hogy letegye mindennapi terheit, imádkozzon szeretteiért, feltöltődjön, s az itt kapott többletet hazavigye otthonába, munkahelyére (a nyírbélteki és debreceni hívek). S lelki felüdülésért, megnyugvásért évente többször is érkeznek, gyertyát gyújtanak a halottakért, misét mondatnak különféle szándékokkal, szentelt gyertyát visznek haza vásárfiaként (a nagybégányi hívek).

De olyannal is lehetett találkozni, aki személyes zarándoklatát teljesítette; hosszas tervezés után csupán ennyit hagyott üzenetként feleségének a kávéfőző melletti papíroson: „Hajnalban elindultam az én személyes zarándoklatomra. Máriapócson találkozunk.”

A Szent Liturgia utáni szokásos körmenet ugyan elmaradt, de Fülöp atya javaslatára „más irányt vesz a körmenet: induljunk el körbe a világba, s ki-ki amikor visszatér, lezárul ez a nagy körmenet. Körmenetként éljük életünket: a Szűzanya kezét fogva Isten felé közeledjünk.” Máriapócson így találkozhatunk újra.

Szöveg: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra, Trella Tibor, Orosz Rebeka

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök