Karitászönkéntesek munkáját ismerték el Vácon

Hazai – 2018. november 21., szerda | 15:09

Árpád-házi Szent Erzsébet, a segítő szeretet védőszentjének ünnepe alkalmából november 17-én Beer Miklós váci megyéspüspök szentmisét mutatott be a váci székesegyházban, amelyen a Váci Egyházmegyében szolgáló karitászönkéntesek vettek részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápa tavaly hirdette meg először a szegények világnapját a Krisztus király ünnepét megelőző vasárnapra. Mivel a világnap közel esik Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez, így a karitász dolgozói mindkét ünnepről megemlékeznek.


Beer Miklós szentbeszédében a Szentatya szegények világnapjára kiadott üzenete kapcsán a rászorulók, hajléktalanok, elesettek, betegek sorsáról és nehézségeiről elmélkedett. „Olyan egyértelmű, hogy az elesettekben, a rászorulókban Jézus arcát kell felfedeznünk. De hogyan marad meg Isten szeretete abban, aki, bár bőven van neki a világ javaiból, mégis amikor látja, hogy testvére szükséget szenved, elzárja előle a szívét? – tette fel a kérdést Szent János szavai nyomán a főpásztor. – Nem zárhatjuk el szívünket a testvéreink elől!”

A megyéspüspök kitért Szent Márton és Szent Erzsébet életpéldájára, akik felismerve a krisztusi tanítást segítettek testvéreiken. Ezt követően a Karitász munkatársainak áldozatos munkáját méltatva beszélt arról a feltétel nélküli szeretetről, amely nem ítéli meg embertársát. „Nem nekünk kell megítélnünk embertársainkat, hogy miért vannak ilyen vagy olyan helyzetben. Nem a mi érdemünk, hogy milyen családba és milyen körülmények közé születünk. A Jóisten azért adja az ajándékait, hogy azokon, általunk a rászorulókon is segítsen. A világot és annak javait minden ember ajándékba kapta. Tekintsünk erre mindig így!” – zárta homíliáját Beer Miklós.

A szentmise végén a főpásztor megköszönte a karitászönkéntesek munkáját, kiemelve, hogy ők mutatják meg az Egyház igazi arcát tevékenységükkel, segítségükkel. Beer Miklós beszédét követően Fieszl Csabával, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatójával együtt adta át a Szent Erzsébet-díjat annak a négy önkéntesnek, akik az egyházmegyében kiemelkedően végezték a karitatív munkát. A díjat idén Fidesz Istvánné, a vác-deákvári; Magyarné Baricz Anikó, a vác-alsóvárosi; Nagyné Bozsó Margit, a tiszaföldvári és Bukovszki Péterné, a dabasi karitászcsoport önkéntese vehette át.

Végezetül a megyéspüspök megáldotta az Erzsébet-kenyereket, melyekből a szentmisét követően mindenki kapott. A megjelent huszonöt karitászcsoport képviselői saját településükre is vittek a megáldott kenyérből.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria