Kiállítással tisztelegnek a híres Don Bosco-portré szalézi alkotója előtt

Megszentelt élet – 2017. április 20., csütörtök | 16:51

A Perui Szalézi Tartomány kiállítást rendezett Jorge Mauchi szalézi szerzetes alkotásaiból, tisztelegve a rendkívüli ember és művész előtt. A tárlat április 7-én nyílt meg a limai Szalézi Technológiai Intézetben.

Jorge Mauchi perui szalézi szerzetes, aki a Don Boscóról készült egyik legismertebb grafikát készítette. A mű határozott vonalvezetéssel ábrázolja a fiatalok szentjének szelíd, nyugodt és békés vonásait.

Mauchi atya diákok generációit tanította a Lima Breña kerületében található szalézi intézetben. Szabadidejét a művészeteknek szentelte: a festészet, szobrászat és a zene volt kedvenc időtöltése. Számos volt növendéke emlékezik rá sok szeretettel és hálával. Egyikük, Ruperto Macha ezt nyilatkozta: „Sokat tanultam tőle a művészetről. Jorge atya képei frissen élnek az emlékezetemben. Sok fontos vallási festményt jegyez Peruban.”

A megnyitó ünnepségen részt vettek a szaléziak, a Segítő Szűz Mária Leányai, volt növendékek, barátok és a művész rokonai.

Mauchi atya 92 éves, és 62 éve alkot. Egyike azoknak a személyeknek, akik hozzájárultak a limai Segítő Szűz Mária-bazilika művészi gazdagságához. Az egyik legfontosabb munkája a Porres Szent Mártonnak szentelt oltár (1964). Ő díszítette a hátsó rácsot (1999), és ő festette a kálvária tizennégy állomásának festményeit is (2000).

Mauchi atya sokoldalú művész. Leginkább festőként ismert, de figyelemre méltó rajzoló is, amint azt a nagy sikert aratott Don Bosco-portré is tanúsítja, amely a ’70-es évek óta az egész világon elterjedt.

A kiállítás fontos értékre világít rá, mert egy olyan szalézi munkásságát mutatja be, aki leginkább művészként apostolkodott, keresve a módját, hogy a szépséggel elvezessen másokat a hitre.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria