Kilenc szó, mely segít, ha elveszítesz minden reményt

2017. szeptember 28. csütörtök, 20:39

A szeptember 27-i általános kihallgatáson Ferenc pápa a csüggedteket bátorította, s többek között a Jézus-ima szavait ajánlotta figyelmükbe.

A szerdai katekézis alkalmával a Szentatya továbbra is a remény témáját elemezte. Figyelmeztetett: ha üres a lelkünk, az a legnagyobb akadály a remény előtt. A csüggedés kísértése pedig elérheti a keresztényeket is; az ókori szerzetesek is ismerték ezt az ádáz ellenséget. „A »dél ördögének« nevezték, mely derékba töri az elkötelezett életet, épp, mikor a nap magasan ragyog. Ez a kísértés akkor lep meg, amikor a legkevésbé várnánk: a napok szürkévé és unalmassá válnak, úgy tűnik, semmilyen értékért nem érdemes tovább fáradozni. Ezt az állapotot akédiának hívják, amely belülről emészti fel az életet, és üres burokként hagyja hátra.”

Ezt az állapotot nem szabad beletörődve elfogadni – hangsúlyozta a pápa –, hanem meg kell küzdeni vele, hiszen Isten örömre teremtett minket. Ebben a küzdelemben, a kimerültség, csüggedtség idején megszólíthatjuk Krisztust, például a Jézus-imaként ismert rövid imádsággal.

„Amikor pedig erőink kimerülőben vannak, és a szorongás elleni küzdelem különösen nehéz, mindig folyamodhatunk Jézus nevéhez – biztat Ferenc pápa. – Ismételgethetjük azt az egyszerű imát, amelynek nyomait ott találjuk az evangéliumokban, és amely számos keresztény lelkiségi hagyomány sarokkövévé vált: »Uram, Jézus Krisztus, élő Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!« Szép imádság: »Uram, Jézus Krisztus, élő Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!« Ez egy reményt adó ima, mert általa ahhoz fordulok, aki ki tudja tárni a kapukat, meg tudja oldani a problémákat, és segít, hogy előretekintsek, megnyitja előttem a remény távlatát.”

A Jézus-ima – „a szív szüntelen imája” – többféle verzióban ismert; célja Isten állandó jelenlétének átélése Szent Fia nevének ismétlésével. A 6. században írt Doszitheosz élete című műben már a később megszokottá váló formája tűnik fel: „Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam!”

„A rövid Jézus-ima szerzetesi eredetű, de például az Orosz Ortodox Egyház »világi« hívei körében is közismert és a legtöbbet gyakorolt imádság: »Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam bűnösön!« Ennek a fohásznak minden eleme bibliai eredetű, és gyökerei az Ószövetségbe nyúlnak, legrövidebb analóg formulái pedig már az evangéliumban is megtalálhatók (például a kánaáni asszony vagy Bartimeus fohászában)” – írja az imádságról Orosz Atanáz püspök a Vigiliában.

„Sínai Szent Gergely szerint »a legbiztosabb ima a bensőséges Jézus-ima. Ez felemészti a szenvedélyeket, mint a tűz a száraz töviseket. A léleknek örömet és gyönyört hoz, és nem enged balra vagy jobbra letérni, hanem egyedül az egyenes utat ismeri. Lelkében forrás zúg, amelyet az életadó Szentlélek tölt el«” – idézi Orosz Atanáz. Részletezi az 1809-ben elhunyt Áthosz-hegyi Nikodémosz munkásságát, aki az ötkötetes Filokáliában foglalta össze a keleti lelkiség e hagyományát; Nikodémosz ragaszkodott hozzá, hogy az Újszövetségnek a szüntelen imádságra vonatkozó parancsa nemcsak a szerzetesekre, hanem minden hívőre vonatkozik, hiszen a szív imája segít visszautasítani a rossz gondolatokat; alázatra, bűnbánatra, önismeretre vezet.

Forrás: Aleteia.org; Vigilia

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle