Kisvárdán fogadták a missziós keresztet

2018. március 13. kedd 17:05

Március 10–12-én Kisvárdán várta a híveket a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje, melynek tiszteletére az esperesi kerület minden papja és egyházközségének képviselői ellátogattak a Szent György görögkatolikus templomba. Az eseményre gyalogos zarándokok is érkeztek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Sokan gyalog indultak el a kisvárdai görögkatolikus templomba március 11-én. Az Ajakról, Aranyosapátiból és Tornyospálcáról érkezőkhöz a környező településekről is többen csatlakoztak.


A kereszt előtti első virrasztás keretében Papp Tibor parókus, teológiai tanár tartott előadást a missziós keresztről és a szentekről, akiknek ereklyéit a kereszt díszítésébe foglalták. Ezt követően Kocsis István aranyosapáti parókus katekézisét hallhatták a hívek, amely az Eucharisztiáról szólt.

A következő szertartás, az akathisztosz előtt a pátrohai és nyírtassi egyházközségek hívei adták elő Sík Sándor Keresztút című zenés művét. 23 órakor taizéi imaóra kezdődött Pindzsu István kisvárdai segédlelkész vezetésével, aki diameditációjában a nagyböjtről mint labirintusról elmélkedett, melyben a kereszt ad útmutatást önmagunkhoz, Istenhez és felebarátunkhoz. Az evangélium olvasása és a közös elcsendesülés hajnalig tartott.

A zarándokcsoportok vasárnap, a délutáni imaórák után érkeztek, hogy együtt ünnepelhessenek a 17 órakor kezdődő Szent Liturgián. A szertartást Szabó Gábor esperes, demecseri parókus vezette, jelen volt Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó; az esperesi kerület papjai koncelebráltak.

Szabó Gábor esperes arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért van itt ez a kereszt, és mi a jelentősége az életünkben; nekünk, akik hiszünk, Szent Pál szavai nyomán a kereszt Isten ereje és az Isten bölcsessége: „Árnyékában állva eltűnik saját árnyékoldalunk, a bűn. S most, hogy itt áll előttünk ez a missziós kereszt, rajta Krisztus keresztjének egy kicsiny darabkájával, elgondolkodtat: vajon milyen lehetett Cirenei Simonnak Jézus keresztjét cipelni? Mindenki életében vannak kisebb-nagyobb keresztek: betegség, fájdalom, gyász, de Krisztus jóbarátként velünk van a bajban. Ha kétkedünk, akkor az evangéliumból ismert beteg gyermek édesapjával együtt kiálthatunk hozzá: »Hiszek, Uram, segíts az én hitetlenségemen!«” – mondta Szabó Gábor. Kiemelte: „Azért van itt ez a kereszt, hogy felrázza lelkünket, figyelmeztessen, bátorítson bennünket, és megerősítse hitünket.”

Az elmélkedést követően Szocska Ábel apostoli kormányzó köszöntötte a zarándokokat és a lelkipásztorokat, akik – mint fogalmazott – ebben a kerületben az összetartás szép példáját mutatják. „Nem mindennap adatik életünkben, hogy egy picit belekapaszkodhatunk Krisztus keresztjébe. Ahogyan Krisztus széppé tette a fájdalomnak, a megaláztatásnak, a szenvedésnek a fáját, úgy tegye széppé életünkben a megpróbáltatásokat, a szenvedéseket, a fájdalmakat” – fogalmazott az apostoli kormányzó.

A helyi Szent György Görögkatolikus Általános Iskola diákjai citerával, néptánccal és pantomimjátékkal köszöntötték a kereszt előtt imádkozó híveket. A missziós kereszt kisvárdai tartózkodása alkalmából Papp Tibor parókus elmélkedést tartott a Szent László Katolikus Gimnázium, valamint a Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola diákjainak is.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-masodik-beszede-genfben-ver-okumenizmusa-elorehaladasra-biztat-minket
Ferenc pápa második beszéde Genfben: A vér ökumenizmusa előrehaladásra biztat minket!

Június 21-én a genfi Ökumenikus Központ Visser‘t Hooft terme adott otthont a délutáni ökumenikus találkozónak az Egyházak Világtanácsa alapításának hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepségen, amelyen a Szentatya is részt vett, egynapos genfi látogatása során.

11:07
ferenc-papa-elso-beszede-genfben-az-okumenizmus-veszteseges-vallalkozas
Ferenc pápa első beszéde Genfben: Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!

Június 21-én csütörtök délelőtt a Szentatya részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe.

2018. június 21. csütörtök