Kiváló akusztika és világítástechnika – Átadták az új multifunkcionális dísztermet Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2016. május 25., szerda | 18:40

Bensőséges ünnepség keretében adták át és áldották meg május 23-án a Pannonhalmi Főapátság legújabb fejlesztését. A 250 millió forintos állami támogatásból megvalósult multifunkcionális terem az egykori gimnáziumi tornaterem helyén épült meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 2014 szeptemberében elkészült új kosárlabdacsarnok átadásával az iskola egykori tornatermében a sportcélú felhasználás megszűnt. A régi iskolai tornaterem szervesen kapcsolódik az apátsági épületegyüttes főbejáratához, ezért ideális helyszínnek ígérkezett a régóta tervezett multifunkcionális terem kialakítására – mondta el bevezetőjében Hardi Titusz OSB gimnáziumi igazgató. – A Főapátság régóta dédelgetett, kedves terve volt az új díszterem, hiszen az építés idején 200 fősre tervezett gimnáziumban ma 340-en tanulnak, és évtizedek óta nem volt akkora hely az épületegyüttesben, ahol minden tanár és diák egyszerre leülhetett volna.

Az egykori tornacsarnok a korábbi főapátsági építkezések ideje alatt már multifunkciós volt, hiszen adventi gyertyagyújtásokat, iskolai ünnepségeket, színházi előadásokat, filmvetítéseket egyaránt tartottak falai között, ami persze állandó szervezést és rengeteg székpakolást is jelentett – idézte fel a közelmúltat Barcza István igazgatóhelyettes, a projekt gimnáziumi felelőse.


Hegyi László helyettes államtitkár avatóbeszédében kiemelte, hogy Pannonhalma a múltban is élen járt a kultúra közvetítésében, éppúgy, ahogy a jelenben. Modern, letisztult terei ennek a missziónak a szolgálatában állnak, ebbe a sorba illeszkedik az új díszterem. Egyszerre nyílik lehetőség a gimnázium és Főapátság igényeinek kiszolgálására és a környék kulturális központi funkciójának betöltésére.

A terem tervezésekor fontos szempont volt a kiváló teremakusztika biztosítása, a magas minőségű és egyenletes beszédérthetőség érdekében előadások és prezentációk alkalmával. A tér különösen is alkalmas kis léptékű kamarazenekari koncertek fogadására. Az akusztikus zenéhez szükséges megfelelően nagy belmagasságot a korábbi terem mélyítésével lehetett elérni, a terem diffúz utózengését az egyedi kőrisfa burkolatok biztosítják. A mennyezeti hangvetők, a tér oldalfalainak megtört kialakítása, a színpad egyedi rétegfelépítése és a teljes belsőépítészeti kialakítás mind a kimagasló akusztikai környezet megteremtését szolgálják.

A terem műszaki felszereltsége, a professzionális világítástechnika és hangrendszer, az audiovizuális rendszerek és a mozi újabb lehetőségekkel bővítik a terem felhasználhatóságát; a nyáron is temperálható környezet és a 268 darab egyedi zsöllyeszék pedig a megfelelő komfortérzetet biztosítják. A színpad körüli karzaton további 50 férőhely került kialakításra, ugyanakkor a színpad átalakításával és pótszékek alkalmazásával közel 400 fős iskolai ünnepségek is megrendezhetőek.


Az átadási ünnepség végén Várszegi Asztrik főapát megköszönte az építő szellem és a szorgalmas kezek összehangolt munkáját. Szolgáljon ez a terem sokak szellemi gazdagodásra, belső, lelki növekedésére – mondta, majd hagyományosan a négy égtájat bejárva áldotta meg Pannonhalma legújabb közösségi terét.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Horváth Tamás; Moór Dávid/Szemlélek.blog.hu

Videó: Pannonhalmi Bencés Gimnázium Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria