Római konferencia a közép-kelet-európai kegyhelyekről és zarándoklatokról

2018. május 17. csütörtök 13:00

Nemzetközi konferenciát tartottak május 15-én, kedden a Római Magyar Akadémián „Kegyhelyek és zarándoklatok Közép-Kelet-Európában” címmel.

Zarándokok Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhellyé nyilvánításának tizedik évfordulóján

A nemzetközi tanácskozást Magyarország szentszéki nagykövetsége szervezte Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövetségeivel együttműködve. A Szentszék részéről beszédet mondott Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke és Melchor Sánchez de Toca prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára.

A régió országaiból érkezett felszólalók között jelen volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa; Boros Emese, a Külügyminisztérium diplomáciáért és turizmusért felelős külön megbízottja és Sóskuti-Varga Gergely, a Mária-út Egyesület képviselője.

Az előadók – kutatók, kegyhelyigazgatók, szakmai kezdeményezések felelősei – saját országaikat mutatták be a zarándokok szemszögéből: a nemzeti zarándokhelyekre és lelkiségi központokra, továbbá a hozzájuk fűződő hagyományos és új kezdeményezésekre helyezve a hangsúlyt. A rendezvényt a kulturális örökség európai éve keretében szervezték meg.

A magyar kegyhelyek képviseletében Orosz Lóránt OFM, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely igazgatója mondott beszédet május 15-én Rómában. A Vatikáni Rádió magyar adása a konferenciát követően interjút készített Orosz Lóránttal – a beszélgetést ITT hallgathatják meg.

Forrás: Vatikáni Rádió, Magyarország Vatikáni Nagykövetsége

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap