Római konferencia a közép-kelet-európai kegyhelyekről és zarándoklatokról

2018. május 17. csütörtök 13:00

Nemzetközi konferenciát tartottak május 15-én, kedden a Római Magyar Akadémián „Kegyhelyek és zarándoklatok Közép-Kelet-Európában” címmel.

Zarándokok Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhellyé nyilvánításának tizedik évfordulóján

A nemzetközi tanácskozást Magyarország szentszéki nagykövetsége szervezte Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövetségeivel együttműködve. A Szentszék részéről beszédet mondott Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke és Melchor Sánchez de Toca prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára.

A régió országaiból érkezett felszólalók között jelen volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa; Boros Emese, a Külügyminisztérium diplomáciáért és turizmusért felelős külön megbízottja és Sóskuti-Varga Gergely, a Mária-út Egyesület képviselője.

Az előadók – kutatók, kegyhelyigazgatók, szakmai kezdeményezések felelősei – saját országaikat mutatták be a zarándokok szemszögéből: a nemzeti zarándokhelyekre és lelkiségi központokra, továbbá a hozzájuk fűződő hagyományos és új kezdeményezésekre helyezve a hangsúlyt. A rendezvényt a kulturális örökség európai éve keretében szervezték meg.

A magyar kegyhelyek képviseletében Orosz Lóránt OFM, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely igazgatója mondott beszédet május 15-én Rómában. A Vatikáni Rádió magyar adása a konferenciát követően interjút készített Orosz Lóránttal – a beszélgetést ITT hallgathatják meg.

Forrás: Vatikáni Rádió, Magyarország Vatikáni Nagykövetsége

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek