Konferenciával emlékeztek a magyar görögkatolikusok első nagygyűlésének 150. évfordulóján

2018. április 15., vasárnap | 14:25

Százötven éve, 1868. április 16–17-én gyűltek össze első alkalommal a magyar görögkatolikus parókiák képviselői Hajdúdorogon, hogy közös jövőjükről közösen gondolkodjanak. Az évforduló alkalmából tudományos konferenciával emlékezett a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola április 13-án.

Az 1868-as nagygyűlésen megjelent 220 képviselő egyetértett abban, hogy legfontosabb törekvéseik megvalósítása csak egy szervezett mozgalom keretein belül lehetséges. Létrejött az Állandó Végrehajtó Bizottság, melynek elsődleges feladata a magyar nyelv liturgikus használatának szentesítése és egy új, magyar jellegű görögkatolikus püspökség felállítása lett.

Bár a jelenlévők gyors eredményekben reménykedtek, a mozgalomra évtizedekig tartó küzdelem várt. A magyar görögkatolikusok csak 44 évvel később, 1912-ben kaphattak saját egyházmegyét, míg a magyar nyelv liturgikus használatának szentesítésére 97 évet kellett várniuk. Kétségtelen azonban, hogy ezeknek az eredményeknek nélkülözhetetlen feltétele volt az 1868-as hajdúdorogi nagygyűlés, valamint az ott megjelenő képviselők és utódaik kitartása és áldozatkészsége.

Az évforduó alkalmából a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán tartott tudományos konferencián Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita köszöntötte az előadókat és az érdeklődőket, majd megkezdődtek a délelőtti szekció előadásai.

Elsőként Bertényi Iván történész, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatóhelyettese az 1867-es kiegyezés megítéléséről, előzményeiről és következményeiről tartott előadást, feltárva a hallgatóság előtt a görögkatolikus nagygyűlés kontextusának mélyebb politikai és társadalmi összefüggéseit. Második előadóként Gárdonyi Máté, a Veszprémi Hittudományi Főiskola tanára mutatta be a dualizmuskori katolikus egyház helyzetét, kiemelve azokat az adatokat és történéseket, melyek görögkatolikus szempontból különös jelentőséggel bírtak. Janka György, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanszékvezetője a nagygyűlés előzményeit és magát az eseményt mutatta be, míg Véghseő Tamás, a házigazda főiskola rektora a nagygyűlés hatástörténetét, illetve az 1868 és 1912 közötti korszakot elemezte előadásában.

A délutáni szekció öt előadása a görögkatolikus egyháztörténet különböző területeit érintette. Nyirán János főiskolai docens a magyar nyelvű liturgiafordításokat vetette össze, Marosi István a munkácsi egyházmegye millenniumi ünnepségeiről beszélt, Godzsák Attila pedig a két világháború közötti korszak uniós mozgalmait mutatta be. Sárándi Tamás egy eddig teljesen feltáratlan területre vezette el a hallgatóságot: előadásában Észak-Erdély visszacsatolásának görögkatolikus vonatkozásait elemezte, részleteiben bemutatva azokat a sikertelen tárgyalásokat, melyek a hajdúdorogi püspök joghatóságának kiterjesztéséről szóltak. Inántsy Papp Ágnes a görögkatolikus iskolarendszer fejlődéséről és Bányay Jenő általános helynök kultúrprogramjáról tartott előadást.

A konferencia előadásai néhány hónap múlva nyomtatott formában, külön kötetben is megjelennek a Collectanea Athanasiana sorozatban. Az előadásokról a Görögkatolikus Médiaközpont videofelvételt készített, amely hamarosan megtekinthető lesz a Médiaközpont Youtube-csatornáján.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő