Környezettudatos szemléletformálás a nyíregyházi Huszártelepen

Hazai – 2024. május 6., hétfő | 17:10

A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola tornaterme volt a helyszíne annak az alulról jövő kezdeményezésnek, mely a Nyíregyházához tartozó Huszár-lakótelep környezetének szebbé tételét, s az itt élő emberek szemléletének környezettudatossá tételét tűzte ki célul.

Az április 24-én tartott, a Föld napjához kapcsolódó rendezvény ugyanakkor nem csak egyetlen esemény volt az utóbbi időszakban: több szervezet és egyesület összefogása következtében ez már a sokadik akció volt az elmúlt félév során.

Az együttgondolkodás a görögkatolikus Sója Miklós-óvodából indult, ahol az intézményvezető, Garajné Hajagos Andrea munkatársaival azt tapasztalta, hogy az óvoda bejárata előtt – mint ahogyan a többi hulladékgyűjtő konténer körül a telepen – rengeteg szemét halmozódik fel, és ez odavonzza a rágcsálókat, szennyezővé teszi a gyermekek életterét.

A lakótelepen élő emberek közvetlen lakókörnyezetét pedig Ádám Renáta telepi gondnok látja nap mint nap közelről. Az óvodával és a Vidék Kincse Egyesülettel együtt ezért kerekasztal-beszélgetésre hívta a város több szervezetét: a megoldáskeresésben partnerek voltak az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Nyíregyháza MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata, Nyíregyháza MJV Szociális Osztálya, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, a NYÍRVV Nonprofit Kft., az ENERA Nonprofit Kft. képviselői.

Az egyeztetések során kidolgoztak egy éves programtervet és meghatározták a lakosság különböző bevonási lehetőségeit. Majd mindezt tettekre váltották: szemétszedési akciót hirdettek; az óvodában háromhetes témaprojekten tanították a gyermekeket a szelektív hulladékgyűjtésre; újrahasznosított anyagokból kreatívkodtak, rajzpályázaton vettek részt, melynek eredményeként komposztálót nyertek. Bekapcsolódtak a családokkal, szülőkkel együtt a „Hulladékért virágot” akcióba.

Márciusban pedig meghirdették a „Tiszta udvar, rendes ház” versenyt, mely során a pályázók megmutathatták, mennyi mindent tudnak tenni saját környezetük, udvaruk szebbé tételéért. A telepen elindult valami: amíg a zsűri bejárta a pályázó udvarokat, találkozott olyanokkal, akik akkor is azon fáradoztak, hogy rendezetté váljon lakóterületük, vagy épp zöldségeket ültettek.

A változás az előző állapotokhoz képest szembetűnő, s leginkább abban a kontrasztban mérhető, amit azokhoz képest a szemetes, gondozatlan porták mutatnak. A lakossági akció eredményét és a díjakat a Sója-intézmény gyermekei számára rendezett környezettudatos szemléletformáló élményprogram keretében adták át.

Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület elnöke, a Debreceni Egyetem oktatója köszöntötte a megjelenteket, majd Vinnai Győző országgyűlési képviselő üdvözölte a kezdeményezést.

A legtisztább és legrendezettebb házak nagy értékű tisztítószer- és tisztasági csomagot kaptak a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász felajánlásának köszönhetően, emellett anyagi juttatást, valamint táblát is vihettek haza „Tiszta udvar, rendes ház” felirattal.

A délután folyamán az óvodások és az általános iskolások megtekinthették az Enera Nonprofit Kft. Lásd másképpen című utazó kiállítását, a közreműködő partnerek felajánlásai révén interaktív játékokon keresztül ismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtéssel.

A meghirdetett, a délutánt lezáró közösségi szemétszedés aznap az eső miatt elmaradt, de a szemléletformálás hosszú távú feladatot ad az arra vállalkozóknak, a szemétszedés és a további programelemek is megvalósulnak a közeljövőben a Huszártelepen.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria