Közösen a modern rabszolgaság ellen – Ferenc pápa és az anglikán prímás találkozója

Ferenc pápa – 2014. június 17., kedd | 13:12

Útitársak közötti találkozó ez a mai, az úton levő zarándokoké Isten országa felé – fogalmazott Ferenc pápa június 16-án délelőtt, amikor a Vatikánban fogadta Justin Welby canterburyi érseket, anglikán prímást. A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.

Az anglikán egyházi vezető szombat óta tartózkodik Rómában küldöttségével. Missziójuk célja, hogy erősítsék a modern rabszolgaság elleni küzdelmet, amely közös elkötelezettségük Ferenc pápával. A pápai audiencián jelen volt Nichols westminsteri katolikus érsek és Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke.

Nem tehetünk úgy, mintha a megosztottságunk nem volna botrány, egy akadály az evangélium hirdetésében – mondta a Szentatya Welby anglikán prímáshoz és az egész anglikán közösséghez intézett beszédében. – Tekintetünket gyakran elhomályosítja a megosztottság történetének súlya, és akaratunk nem mindig független attól az emberi törekvéstől, amely hozzákapcsolódik az evangélium hirdetése iránti vágyunkhoz, amelyet az Úr parancsolata szerint kell tennünk.

A pápa utalt a II. vatikáni zsinatra, amely az ökumenikus kapcsolatok előrevitelét kérte. A teljes egység távoli célnak tűnhet, de mindig olyan végcél marad, amely felé kell irányítanunk minden lépésünket az ökumenikus úton, amelyen járunk.

Ferenc pápa utalt az anglikán-katolikus nemzetközi bizottságra, valamint az egység és a misszió anglikán-katolikus nemzetközi bizottságra, hogy konstruktív lelkülettel gyűjtsük össze az ökumenikus elkötelezettség régi és új kihívásait. Ezeken az alapokon tekintünk bizalommal a jövő felé.

A Szentatya szólt a közös aggodalmakról és azokról a fájdalmakról, amelyek az emberi családot sújtják, különösképpen kiemelve az emberkereskedelem szörnyűségét. „Elkötelezzük magunkat, hogy kitartunk a rabszolgaság új formái elleni küzdelemben. Bízunk abban, hogy megkönnyebbülést tudunk nyújtani az áldozatoknak és, hogy szembe tudunk szállni ezzel a tragikus kereskedelemmel.”

Ferenc pápa hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni az angolul és olaszul p betűvel kezdődő három szót (prayer, peace and poverty): ima, béke és szegénység.

Welby anglikán prímás megerősítette, hogy együtt kell haladni ezen az úton.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria