Kríziskészenlétben a Katolikus Karitász

2017. január 11. szerda 18:25

Az elmúlt napokban kialakult tartósan alacsony hőmérséklet országszerte nehézségeket okoz. Több ezer család, egyedülálló, idős ember küszködik a hideg elleni védekezéssel otthonában. Az utcán élőknek ezekben a napokban nagy szükségük van segítségre a hidegben való túléléshez.

A Katolikus Karitász plébániai csoportjai és egyházmegyei központjai a téli hónapokban fokozott figyelmet fordítanak a nélkülözőkre. Országszerte folyamatosan osztanak meleg teát és ételt, téli ruhát, takarókat. A KaritászPONT-hálózat folyamatosan fogadja az adományokat: meleg ruhát, sapkát, kesztyűt, cipőt, csizmát, takarókat, amelyeket mielőbb eljuttatnak a rászorulóknak.

Az Egri Főegyházmegyei Karitász hetek óta működteti nappali melegedőjét hajléktalanok számára. A Szvorényi úti épületben ötven adag meleg ételt osztanak ki naponta. Az elmúlt napok tartósan alacsony hőmérséklete miatt a helyi krízisszállás megtelt, így a katasztrófavédelemmel együttműködve már 24 órában tart nyitva az intézmény, és ötven fő számára biztosít éjszakára szállást, valamint tisztálkodási lehetőséget.

Szegeden az egyházmegyei karitász önkéntesei naponta teajáratot működtetnek, amely hatvan hajléktalannak biztosít forró teát és zsíros kenyeret.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász heti két alkalommal várja az utcán élőket és az otthonaikban fűteni nem tudó családokat meleg ruhával, élelmiszerrel. Emellett heti egy alkalommal meleg vacsorát osztanak a város éjjeli menedékhelyén.

A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat nappali ellátóintézményei – országszerte kilenc helyen – szükség szerint meghosszabbított nyitvatartással várják a melegedni vágyókat.

A budapesti és vidéki plébániai csoportok, egyházmegyei központok és KaritászPONTok várják az adományokat, amelyeket azonnal továbbítanak a hidegben rászorulóknak. A Katolikus Karitász önkénteshálózatán keresztül több mint nyolcszáz településen segíti a családokat: az önkéntesek felkeresik a rászoruló családokat, és felmérik szükségleteiket, így rövid időn belül  segítséget tudnak nyújtani mindazoknak, akiknek a téli hideg elleni védekezés gondot jelent otthonukban.

A plébániai csoportok helyi akciókkal is segítik a nélkülözőket. Egy váci karitászcsoport elindította a „Vigyél magaddal, ha fázol!” sáladományozó kezdeményezést, amelynek keretében sálakat lehet adományozni névtelenül köztereken, fákra, padokra, oszlopokra elhelyezve.

Az elmúlt év végén a Katolikus Karitász országosan összesen háromszáz kályhát adott át családoknak, és számos esetben biztosított tűzifát a rászorulóknak.

A tárgyi adományok mellett a 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal támogathatják a segélyszervezet téli krízismunkáját.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Garry Knight/Flickr.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-kozkinccse-valt-ernst-kodex-utohang-szent-marton-evehez
Utóhang Szent Márton évéhez – Közkinccsé vált az Ernst-kódex

Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.

2017. április 27. csütörtök
a-szent-laszlo-ev-kiemelt-programjai-egyhazmegyeinkben
A Szent László-év kiemelt programjai egyházmegyéinkben

Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a magyar kormány, amelyhez egyházmegyéink is csatlakoztak. Az alábbiakban a Szent László-év kiemelt egyházmegyei programjait közöljük.

2017. április 27. csütörtök