Különleges koncertet és utat szerveznek az isonzói csaták áldozatainak emlékére

2019. február 16., szombat | 12:01

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom kulturális központban részese lesz az isonzói csaták áldozatainak emlékére rendezett koncertnek, melyen Avgust Ipavec zeneszerző, katolikus pap művét adják elő. A koncerthez kapcsolódva tematikus utat szerveznek.

A szlovén, olasz, osztrák és magyar művészek bevonásával megvalósuló, közel 250 művésszel létrejövő nagyszabású koncerten Avgust Ipavec szlovén zeneszerző, katolikus pap A Zöld smaragd színei – Elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el.

Avgust Ipavec zenéje az Isonzó völgyének csodás szépségét idézi fel, amelyet az I. világháborúban harcoló katonák emberi ésszel felfoghatatlan szenvedése torzított el, s amely szenvedést a szimfonikus költemény megrázóan adja vissza. A mű egésze az együttérzés kifejezése az akkor élt emberek megpróbáltatásai iránt, az alkotó legmélyebb érzelmeiből fakad, aki maga is arról a vidékről származik.

A művet kilencventagú szimfonikus zenekar és további százötven fellépő – tánckarok és kórus – közreműködésével mutatják be. A zene közben a fronton harcoló katonák leveleiből olvasnak fel részleteket, valamint költemények hangzanak el színészek előadásában, többek között Simon Gregorčič szlovén költőnek a közelgő háború szörnyűségeit drámai hangon előrevetítő, 1879-ben írott Soča (az Isonzó folyó szlovén neve) című költeménye. A szlovén köztársasági elnök tiszteletbeli védnökséget vállalt a koncert fölött.

A koncertről a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara honlapján olvashatók részletek.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara szeretné, ha minél több magyar néző is lenne a koncerten, ezért egy kétnapos, a világháború eseményeihez kapcsolódó tematikus utat szervez a Koczka Tours Utazási Irodával közösen, melynek résztvevői tiszteletjegyet kapnak a koncertre.

Az út során részletesen megismerhetik az érdeklődők az isonzói csaták eseményeit, ami hazánk egyik nagy nemzeti tragédiája volt. A koncert előtt lesz alkalom városnézésre Szlovénia fővárosában, Ljubljanában. A hazaúton Szlovénia legrégebbi városába, a Dráva menti Ptujba is ellátogatnak a résztvevők. A városnézés során megtekintik többek között a Dráva-tornyot, a Szent György-templomot, a domonkos kolostort és a reneszánsz várat is.

További információ a Koczka Tours Utazási Iroda honlapján.

Forrás és fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle