Különleges koncertet és utat szerveznek az isonzói csaták áldozatainak emlékére

2019. február 16., szombat | 12:01

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom kulturális központban részese lesz az isonzói csaták áldozatainak emlékére rendezett koncertnek, melyen Avgust Ipavec zeneszerző, katolikus pap művét adják elő. A koncerthez kapcsolódva tematikus utat szerveznek.

A szlovén, olasz, osztrák és magyar művészek bevonásával megvalósuló, közel 250 művésszel létrejövő nagyszabású koncerten Avgust Ipavec szlovén zeneszerző, katolikus pap A Zöld smaragd színei – Elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el.

Avgust Ipavec zenéje az Isonzó völgyének csodás szépségét idézi fel, amelyet az I. világháborúban harcoló katonák emberi ésszel felfoghatatlan szenvedése torzított el, s amely szenvedést a szimfonikus költemény megrázóan adja vissza. A mű egésze az együttérzés kifejezése az akkor élt emberek megpróbáltatásai iránt, az alkotó legmélyebb érzelmeiből fakad, aki maga is arról a vidékről származik.

A művet kilencventagú szimfonikus zenekar és további százötven fellépő – tánckarok és kórus – közreműködésével mutatják be. A zene közben a fronton harcoló katonák leveleiből olvasnak fel részleteket, valamint költemények hangzanak el színészek előadásában, többek között Simon Gregorčič szlovén költőnek a közelgő háború szörnyűségeit drámai hangon előrevetítő, 1879-ben írott Soča (az Isonzó folyó szlovén neve) című költeménye. A szlovén köztársasági elnök tiszteletbeli védnökséget vállalt a koncert fölött.

A koncertről a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara honlapján olvashatók részletek.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara szeretné, ha minél több magyar néző is lenne a koncerten, ezért egy kétnapos, a világháború eseményeihez kapcsolódó tematikus utat szervez a Koczka Tours Utazási Irodával közösen, melynek résztvevői tiszteletjegyet kapnak a koncertre.

Az út során részletesen megismerhetik az érdeklődők az isonzói csaták eseményeit, ami hazánk egyik nagy nemzeti tragédiája volt. A koncert előtt lesz alkalom városnézésre Szlovénia fővárosában, Ljubljanában. A hazaúton Szlovénia legrégebbi városába, a Dráva menti Ptujba is ellátogatnak a résztvevők. A városnézés során megtekintik többek között a Dráva-tornyot, a Szent György-templomot, a domonkos kolostort és a reneszánsz várat is.

További információ a Koczka Tours Utazási Iroda honlapján.

Forrás és fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő