Lelki közösségben – Idén is indulnak zarándokvonatok Csíksomlyóra és Częstochowába

2018. január 18. csütörtök 18:41

Egyre népszerűbbek a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésében indított vonatos zarándokutak. Az idei járatokról Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartottak sajtótájékoztatót január 18-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Idén már hetedik alkalommal zarándokolhatnak az érdeklődők a jól ismert Boldogasszony-zarándokvonattal Csíksomlyóra és a Fekete Madonnával a lengyelországi Częstochowába. Egy új járat is indul, amelynek úti célja a bosznia-hercegovinai Međugorje.

A vonatos zarándokutak részleteiről tartott sajtótájékoztatót Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója; Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója.

A zarándoklatok fővédnöke Veres András püspök, az MKPK elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Kövér László köszöntőjét felolvasták a sajtótájékoztatón.

Veres András püspök a vonatos zarándokutakról szólva elmondta: korunk keresztényeinek „lelkiségi mozgalma” sokakat vonz; ennek az a titka, hogy a mai ember sem tud Isten és barátok nélkül élni. Családtagok, ismerősök, baráti társaságok szánják idejüket egymásra ezeken az utakon, amelyek során elmélyülhet Istennel való kapcsolatuk is, és ez gyümölcsözővé válhat emberi kapcsolataikban – hangsúlyozta a püspök.

Veres András, a 2017. évi csíksomlyói búcsú szónoka személyes élményeit is felidézte a tavalyi erdélyi útról. – Felemelő volt látni a mintegy félmillió magyart a somlyói nyeregben. A szentmise kezdetén a romániai apostoli nuncius csodálkozva meg is kérdezte tőlem: „Ők mind magyarok?” „Igen – válaszoltam –, és ez a búcsú óriási erőt jelent a magyarság számára.”

A csíksomlyói búcsú fontos alkalom, hogy megerősödjünk hitünkben, családi kapcsolatainkban, magyarságunkban – tette hozzá Veres András. Az MKPK elnöke arról is beszélt, hogy politikától független az az ősi baráti kapcsolat, amely a lengyel és a magyar népet összeköti, és a częstochowai vonatos zarándokutak által ez tovább erősödhet, fejlődhet.

Az idei csíksomlyói búcsú szónoka Marian Waligóra OFSPPE, a częstochowai pálos kolostor házfőnöke lesz.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója többek közt méltatta a MÁV-csoport és a Misszió Tours 2011 óta tartó együttműködését. A tavalyi évben rekordszámú – 2500 – zarándokot juttattak el a különféle célpontokba. Alapfeladatuk a szerelvények biztosítása, az útvonal kialakítása, a jó minőségű szolgáltatás. A tervek szerint a međugorjei zarándokvonat már új, magyar fejlesztésű kocsikkal indul útnak.

Fülöp Attila, az Emmi helyettes államtitkára hangsúlyozta: Ezeken a zarándoklatokon az eddigi tapasztalatok szerint a társadalom minden rétege képviselteti magát; valamint jelentős üzenet, hogy a református Kövér László házelnök vállalta a fővédnökséget. A kormány elsősorban közösségteremtő jellege miatt támogatja a vonatos zarándokutakat, amelyekre ezáltal „idén is eljuthatnak gyermekvédelemben lévő gyerekek, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és felvidéki zarándokok”.

A pünkösdi csíksomlyói és a ma már a lengyel–magyar barátság részeként emlegetett lengyelországi vonatos zarándoklatokon idén is több ezer érdeklődőre számítanak.

Budai László, a Misszió Tours igazgatója kiemelte, hogy a csíksomlyói Boldogasszony-zarándokvonatra Budapest mellett a Miskolc – Nyíregyháza – Debrecen útvonalon is fel- és leszállhatnak a résztvevők. Lengyelországban pedig idén Częstochowa és Krakkó mellett felkeresik Bem tábornok szülővárosát, Tarnówot is, ahol Bem apó sírja is található.

Idén először indul zarándokvonat Međugorjéba. A zarándokok Bosznia-Hercegovinában átutaznak Szarajevón is, majd a Neretva-völgyén keresztül érkeznek meg a vonattal a ma már évente sok százezer hívőt fogadó Međugorjéba. Ellátogatnak Mosztárba is. A zarándokút lelkivezető papjai: Kemenes Gábor, Michels Antal és Fuchs Tibor, valamint Burbela Gergely verbita tartományfőnök lesznek.

Budai László azt is elmondta, hogy a Misszió Tours kezdeményezi a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére egy modern Bombardier Traxx mozdony matricázását, mely a következő évtől állhat a zarándoklatok élére.

A 2018-as missziós programok a vonatutakon túl az egynapos zarándoklatoktól a szentföldi, fatimai és baltikumi nagy zarándokutakig számos választási lehetőséget kínálnak. Erről bővebb tájékoztatást a www.missziotours.hu honlapon találnak az érdeklődők.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő