Lelkigondozóknak tartottak fórumot Kalocsán

2019. január 10. csütörtök, 14:22

Állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények munkatársaival találkozott Kalocsán, az „Osztozó – Lelkigondozók fóruma” keretében Bábel Balázs érsek január 7-én.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) állami intézményeiben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ellátottak – az Alaptörvény által biztosított jogukkal élve – megfelelő lelkigondozásban részesülhessenek, és gyakorolhassák hitüket. A kirendeltségek segítségével minden megyében számos találkozót szerveztek azoknak a munkatársaknak, akik ezekben az intézményekben a hitéleti eseményeket szervezik, a vallásgyakorlás feltételeit megteremtik; lelkigondozói eseményeket, beszélgetéseket tartanak.

Fórumukat – az „osztozót” – ezúttal Kalocsán tartották. A Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben találkoztak Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel a Bács-Kiskun megyei szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozó lelkigondozók.

Tóth Mária kirendeltségigazgató és Késmárki Zsolt, az SZGYF Főigazgatói Irodájának témafelelős munkatársa vezetésével azért gyűltek össze előadásra és kötetlen beszélgetésre, hogy megosszák tapasztalataikat munkájukról, meghallgassák a főpásztor gondolatait az Egyház szociális-társadalmi szerepvállalásáról, annak konkrét megvalósulási formáiról a megyében, számos személyes epizóddal, lelkipásztori élménnyel illusztrálva.

Szóba kerültek a társadalmi-gazdasági folyamatok nyomán bekövetkező változások, az Egyház belső életét érintő kérdések, az infrastruktúra, a lelkipásztori jelenlét és ellátás kihívásai, és több epizód egy főpásztor napi teendőivel kapcsolatban is: hogyan találkozik papjaival, milyen ügyekben kell néha igen nehéz döntéseket hoznia, milyen örömforrásokat jelentenek a lelkipásztori látogatások. Meghívott vendégként jelen volt Cselik Beatrix egyházmegyei karitászigazgató is, akivel a szeretetszolgálat konkrét lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők.

Az érsekség meghívására kulturális és hitélményt nyújtó programként, szakszerű, tartalmas vezetéssel lehetőség nyílt a felújított Astriceum Érseki Múzeum, a székesegyház és a ritka kincseket rejtő érseki könyvtár megtekintésére is – tájékoztatott Késmárki Zsolt, az SZGYF Főigazgatói Irodájának társadalmi kapcsolatokért felelős referense.

Forrás: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Fotó: Cselik Beatrix

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle