Lengyelországba zarándokol 2019-ben a békefáklya Szent Benedek szülővárosából

2019. február 23., szombat | 12:30

Február 23-án, szombaton a békéért és az egységes Európáért indul zarándokútjára egy fáklya Szent Benedek szülővárosából, a közép-olaszországi Norciából. A fáklyát idén Lengyelországba viszik, hogy megerősítse Európa kulturális, társadalmi és lelki összetartozását.

A békefáklyát ma délután fél ötkor gyújtják meg Norciában. Ezt követően Rómába viszik, ahol a február 26-i általános kihallgatáson Ferenc pápa is megáldja. A fáklya február 28-án, csütörtökön indul zarándokútjára, mely során érinti a bencés központokat, köztük Subiacót és Montecassinót; Európa fővédőszentjének tiszteletére pedig számos rendezvényt tartanak március folyamán – ismertették az Európai Parlament olaszországi székházában. A sajtótájékoztatón jelen voltak Norcia, Subiaco, Montecassino polgármesterei és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is.

Benedek fáklyája 2019-ben Lengyelországból világítja meg a földrészt: Krakkóból, Szent II. János Pál szülőföldjéről, aki sokat tett a világ békéjéért. Az ő pápasága alatt egészült ki a fáklya küldetése Európa egységének erősítése mellett a béke hirdetésével. A fáklya útja számos lengyel települést érint, valamint megáll az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban is, mely az európai emlékezet számára jelentős helyszín. Lángját négy lengyelországi bencés kolostorba viszik el, a krakkói székesegyházban pedig szentmisét mutatnak be tiszteletére.

Március 10-én a békefáklya visszatér Olaszországba, első állomása Subiaco, egy héttel később pedig Montecassino lesz. Innen futók kísérik vissza Norciába, ahová március 20-án este érkezik meg. A három olasz város egyházi és állami ünnepségei egy időben érnek véget március 21-én.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Benedek nemcsak szent volt, hanem olyan ember, aki olyan földi szempontokkal is foglalkozott, mint a béke és a munka, amely nélkül nincs méltóság. Európa megakadályozta, hogy újjászülessenek a pusztító ideológiák, hetven éven át garantálva a békét, a személyt helyezve a középpontba. Az Európai Parlament támogatja a kezdeményezést, mert társadalmi, vallási és turisztikai szempontjai segítenek újra fölfedezni identitásunkat.

Nicola Alemanno, Norcia polgármestere kiemelte, hogy Európa egységét úgy tudjuk növelni, ha erősítjük kulturális és spirituális gyökereinket. A társadalmi és gazdasági megközelítés nem elegendő. Erősebb, és a mai napig aktuális értékekre kell hivatkozni, amelyeket a bencés üzenet adhat, s amelynek mi letéteményesei vagyunk. Soha nem szabad feladnunk ennek az üzenetnek a terjesztését, eltökélten kell képviselnünk a béke értékeit, amelyért Európa garanciát vállalt. A subiacói polgármester köszönetet mondott Tajaninak, amiért immár harmadik éve az Európai Parlament védnökségével zajlanak a márciusi bencés ünnepségek, és hozzátette, a három olasz bencés közösség az európai kultúra bölcsőjét képviseli.

Donato Ogliari montecassinói apát azt hangsúlyozta, hogy Benedek békeüzenete nyomán vissza kell ültetni az emberek szívébe és elméjébe a szándékot Európa egysége iránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle