Ma van az Iszlám Állam által meggyilkolt egyiptomi kopt vértanúk első emléknapja

2016. február 15. hétfő 20:16

A huszonegy egyiptomi keresztényt, akiket az Iszlám Állam líbiai fegyveresei fejeztek le 2015. február 12-én, pár héttel haláluk után beiktatták a vértanúk névsorába. A vendégmunkások mártírhalálára február 15-én, a kopt naptár szerint Jézus templomban való bemutatásának napján emlékeznek.

A vértanúság első évfordulója alkalmából készített interjút a Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége Antoniosz Aziz Mina gízai kopt katolikus püspökkel arról, hogy az egyiptomi kopt közösség milyen helyzetben van manapság.

A püspök szerint ezek az erőszakos cselekmények egész Egyiptomnak fájdalmat jelentettek, nemcsak a keresztényeknek. Antoniosz Aziz Mina jónak tartja, ha foglalkoznak a koptok helyzetével, mert ez érezhetővé teszi az egész világ szolidaritását. Ám azt a fajta különbségtételt, hogy külön beszélnek a keresztényekről és külön a többi egyiptomiról, károsnak tartja társadalmi szempontból. Úgy látja, az emberi jogok védelme Egyiptomban még sok kívánnivalót hagy maga után. Az utóbbi évek eseményeit követően azonban valóban hisznek abban, hogy a dolgoknak meg kell változniuk. A főpásztor elismeri, hogy sok a probléma: több eljárás is folyik a vallásuk védelmében fellépő gondolkodók ellen. Fiatalok vannak például börtönben, mivel azzal vádolják őket, hogy megtámadták a régi rendszert, amikor felkelést hajtottak végre.

Victor Fakhoury a huszonegy kopt mártírt ábrázoló ikonja (2015)

A koptok nem nyújtottak be különleges kéréseket a hatóságokhoz, mivel a jogállamért való küzdelem már javában folyt, amikor az alkotmányt szövegezték. A jogalkotók keresték a lehetőségét, hogy minden egyiptomi, így a koptok is, ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzenek. Az egyetlen különleges igény az volt, hogy a keresztények imaházakat építhessenek. Az alaptörvényt még meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia a parlamentnek. A keresztények reménykednek benne, hogy nagy többséggel elfogadják és alkalmazzák majd, ahogyan ez még egyik korábbi alkotmány esetében sem fordult elő.

Egyiptomban ma is mindennaposak a hatósági személyek elleni támadások, a gyújtogatások, de ezek a bűncselekmények már nem olyan intenzitásúak, mint korábban. Az ország vezetése előremutató gesztusokat is tesz a kopt közösség felé. Például az államfő immár másodszor boldog karácsonyt kívánt a keresztényeknek, s amikor egy új város épül, figyelnek arra is, hogy a mecset mellett keresztény templom  is épüljön.

Antoniosz Aziz Mina püspök egy évvel ezelőtt, a huszonegy mártír vértanúk névsorába iktatásakor emlékeztetett, hogy a kopt férfiak Jézus Krisztus nevével az ajkukon haltak meg. „Ezt a győzelmet egyetlen hóhér sem veheti el tőlük. A kivégzésükről készült videó egy vérfagyasztóan megrendezett jelenetet rögzített, amely rémületet akart kelteni. És mégis, az ördögi szülemény és véres szörnyűség látni engedi, ahogy néhány vértanú barbár kivégzése pillanatában Jézus Krisztus Urunk nevét ismétli. Jézus neve volt az utolsó, amely elhagyta ajkukat. Éppúgy, ahogy az első vértanúknak, akik a szenvedésben rábízták magukat az Úrra, aki várta őket. Így ünnepelték győzelmüket, amit senki nem vehet el tőlük. Az a név, amelyet az utolsó pillanatban suttogtak, mintegy megpecsételte vértanúságukat.”

Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása

Fotó: Maszol.ro; Copts-united.com

Magyar Kurír

(asz)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök
palyazatot-irt-ki-tanszekvezetoi-poziciora-ppke-hittudomanyi-kara
Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök