Magyar állami kitüntetést kapott Marian Adam Waligóra częstochowai pálos házfőnök

2018. március 20. kedd 15:10

Marian Adam Waligóra a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át március 15-én az Országházban lelkipásztori szolgálata és a magyar–lengyel barátság elmélyítésében vállalt szerepe elismeréseként.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Áder János a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta Marian Adam Waligóra pálos szerzetesnek, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnökének a hazánkban és a határon túli magyarság körében végzett lelkipásztori szolgálata, valamint a magyar–lengyel barátság elmélyítésében és a częstochowai pálos kolostor magyar vonatkozású emlékeinek kutatásában, ápolásában vállalt szerepe elismeréseként. A magas állami kitüntetést a március 15-i nemzeti ünnepen, az Országház kupolatermében tartott ünnepségen adta át Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A kitüntetés átadásán Csóka János tartományfőnök, Bátor Botond, Balla Barnabás és Szentirmay Tamás hivatalvezető képviselte a Magyar Pálos Rendet.

* * *

Marian Adam Waligóra 1966-ban született. 1987-ben lépett a pálos rendbe, ahol 1993-ban tett örökfogadalmat. 1994-ig a rend szemináriumában tanult Krakkóban. 1994-ben szentelték pappá Częstochowában, a Jasna Góra-i pálos kegyhelyen.

Fiatal szerzetesként magyarul is tanult a magyar alapítású rend gyökerei miatt, valamint a magyarországi pálosokkal való kapcsolattartás érdekében. Pappá szentelése után újmisésként Magyarországra, a pécsi pálos kolostorba került, és ott végzett egy éven keresztül lelkipásztori szolgálatot, elmélyítve ezalatt magyar nyelvi, történelmi és kulturális ismereteit.

Lengyelország nemzeti kegyhelyére, Częstochowába, a Jasna Góra-i pálos kolostorba helyezték: 2014-ig a kegyhely igazgatóhelyettese volt, 2014-ben a kolostor házfőnökhelyettese, majd (97.) házfőnöke lett: a pálos rend legnagyobb kolostorának, több mint száz szerzetesnek elöljárója.


Nagy szeretettel fogadja a magyar zarándokokat Jasna Górán, mely zarándokhelyet minden évben milliók keresik fel. Sokat tett azért, hogy magyar zarándokvonat induljon Budapestről Częstochowába: e zarándoklat keretében évente közel ezer magyar érkezik lelki megújulást keresve a pálos kegyhelyre. Marian Waligóra rendszeresen látogat Magyarországra: ünnepi, búcsúi szentmiséket mutat be, lelkigyakorlatokat tart. Ápolja a magyar pálos szerzetesek által alapított częstochowai kolostor magyar vonatkozású emlékeit; támogatja a magyar vonatkozású tudományos kutatásokat a Jasna Góra-i levéltári és könyvtári gyűjteményben; fontos szerepe van a pálos rendtörténettel foglalkozó konferenciák szervezésében és lebonyolításában.

2018-ban Marian Waligóra lesz a csíksomlyói pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjének szónoka.

Forrás: Magyar Pálos Rend

Fotó: Szentirmay Piroska

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
egyhazi-szemelyeket-tuntettek-ki-nemzeti-unnepunk-alkalmabol-89515
Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten a Pesti Vigadóban augusztus 17-én, pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

2018. augusztus 17. péntek
a-vilagban-elo-karmelita-kozosseg-tagjainak-fogadalomtetele-nyiregyhazan
A világban élő kármelita közösség tagjai tettek ígéretet Nyíregyházán

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Nagyboldogasszonyról nevezett Világban Élő Kármelita Közösség (VÉK) öt tagja végleges ígéretet tett a Sarutlan Kármeliták Világi Rendjére, hárman pedig elkezdték a felkészülési időt.

2018. augusztus 17. péntek