Magyar hajléktalan zarándokok is készülnek a Ferenc pápával való Szent Márton-napi találkozásra

Hazai – 2016. október 21., péntek | 15:30

Több ezer hajléktalant vár Rómába Ferenc pápa Európa minden részéből az irgalmasság szentévében Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapja alkalmából. Magyarországról közel százan indulnak útnak, negyvenöt zarándok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében. Megnéztük, hogyan készülnek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápa november 11-én találkozik az európai országokból érkező hajléktalan zarándokokkal a Vatikánban. November 13-án szentmisét mutat be nekik a Szent Péter-bazilikában. Az európai hajléktalanok vatikáni zarándokútját a Fratello (Fivér) elnevezésű, francia alapítású humanitárius egyesület szervezi. A négynapos zarándoklat során a résztvevők közös imádságokon vesznek részt, megismerkednek Róma főbb nevezetességeivel. Ferenc pápa november 11-én, pénteken kihallgatást tart számukra, melynek során katekézisében közvetlenül hozzájuk fordul. November 13-án, vasárnap a fedél nélküli zarándokok részt vesznek a jubileumi pápai szentmisén. Magyarországról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász szervezésében utazik Rómába két csoport.

Szentkereszty Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti, Miklós utcai hajléktalanellátó központjának vezetője, a magyar zarándokcsoport felelőse szerkesztőségünknek elmondta, hogyan hívták meg a résztvevőket: elküldték a felhívást a szeretetszolgálat hajléktalanokkal foglalkozó intézményeihez szerte az országban – ők mindenütt olyan embereket választottak, akik fizikailag alkalmasak a zarándoklatra, és mivel vallásosak, örülnek egy ilyen jellegű meghívásnak. A legtöbben meghatottan fogadták a hírt. Hetente tartanak előkészítő találkozókat, hogy megismerkedjenek és kölcsönösen segítsék egymást a felkészülésben. A francia szervezők azt kérték, kis, testvéries csoportokat alkossanak: három főből áll egy csoport, egy segítő és két hajléktalan zarándok alkotja; három ilyen kis csoport alkot egy-egy kilencfős testvéri közösséget.

Kovács Krisztián ferences testvér, aki elkíséri az útra a zarándokokat, úgy véli, ez egy új, friss lehetősége a zarándoklatnak. Hajléktalanokkal indulnak el: Ferenc pápának ez a meghívása az irgalmasság szentévének koronája. „Öröm volt igent mondani, ferences részről is. Lelki háttérrel megtámogatjuk őket, együtt zarándokolunk. Az egyik végzettségem szociálpedagógus, közel állnak hozzám a szociális kérdések – Isten ügye találkozik így az ember ügyével. A társadalom és az egyház élete egymásra talál – a közös zarándoklat nagy lehetőség az embernek is, és Istennek is” – fogalmazott a ferences testvér.

A leendő zarándokoknak az első alkalommal azt javasolta, imádsággal készítsék fel lelküket a Szentatyával való találkozásra. Hangsúlyozta, hogy mindannyian testvérei egymásnak, és ezt a testvériséget a találkozásban élik meg. A második héten azzal segítette lelki felkészülésüket, hogy kiosztott nekik három zsoltárt és a hozzá fűzött kommentárt. Elmondta a résztvevőknek, hogy régen a zsidó nép tagjai minden évben elzarándokoltak a jeruzsálemi templomhoz, amelyhez tizenöt lépcsőfok vezetett fel. A tizenöt lépcsőn a tizenöt zarándokzsoltárt imádkozták, készülve az Istennel való találkozásra. Mindenki felment, az is, aki mankóval járt, senki nem panaszkodott: a tizenöt lépcső során megküzdöttek életük korlátaival.

A zarándoklat célja, hogy az életünk jobb legyen. Isten formál minket az út során, megajándékoz egymással és önmagunk újszerű látásával – mondta Kovács Krisztián ferences testvér a hajléktalanoknak. 

Ezt követően minden résztvevő megosztotta a többiekkel, mit vár a zarándoklattól, segítők és segítettek egyaránt megszólaltak, valóban testvérként voltak együtt. Közös élményük az izgalom, a várakozás. Mindannyian meghatottan és örömmel fogadták a meghívást, ki bátrabban, ki némi aggodalommal készül az útra.

Többen elmondták, hogy lelkileg és testileg is jobban érzik magukat már attól, hogy készülhetnek az útra, a Ferenc pápával való találkozásra. Az egyik férfi így vallott: „Hajléktalan vagyok. Van hitem, de néha elbizonytalanodom. Arról szól számomra a zarándoklat, hogy megerősítsem a hitemet.”

Másikuk meghatottan mondta: „Még nem tudom felfogni, soha nem volt részem ilyen élményben” – és örömében sokan osztoztak vele.

„Komoly jel ez Istentől, aki azt mondja: Változtass! Lelki változást várok az úttól” – osztotta meg egy hajléktalan fiatalember.

„Egy lelkész segítségével kezdtem kimászni a gödörből egy hajléktalanszállón, ennek az útnak a megkoronázása lesz most a zarándoklat” – hallottuk egy férfitól, aki néhány éve él fedél nélkül.

„A lelki békémet várom…” – mondja egy asszony, aki nemrég vesztette el társát, és keresi a választ az élet miértjeire.

A segítők közül többen felhívták a figyelmet arra, hogy együtt zarándokolnak másokkal és Istennel is, hogy fontos imádságban hordozni egymást; együtt lesznek Ferenc pápával, akinek beszédeit sokan követik a televízión, interneten keresztül.

A résztvevők újabb előtalálkozóra kaptak meghívást, majd a szervezők élénk beszélgetésbe elegyedtek, hiszen az utazás számos kis részletét meg kell tervezni. Sok háttérmunka kell ahhoz, hogy valóban mindenki arra figyelhessen, ami a lelkében zajlik, válaszolhasson Isten hívására, rátaláljon a lelki békére, olyan élményekkel gazdagodjon, amelyek erőt adnak a folytatáshoz – az egyre hidegebbre forduló időben, az utcán élő hajléktalanok számára különösen nehéz időszakban.

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria