Máriapócson tartották az általános és a középiskolások országos görögkatolikus hittanversenyét

2018. március 6. kedd 09:00

Máriapócson március 3-án rendezték meg az „Országos görögkatolikus hit- és erkölcstanverseny az ifjúság évében” elnevezésű, általános iskolásoknak meghirdetett verseny döntőjét, párhuzamosan a Görögkatolikus Metropólia középiskolai hittanversenyének és liturgikusének-versenyének országos döntőjével.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az általános iskolások versenyén a kerületi és egyházmegyei fordulók után negyven csapat mérte össze tudását négy kategóriában.

A három görögkatolikus egyházmegye hitoktatási bizottsága nevében Jármi Zoltán, a Miskolci Egyházmegye hitoktatási felügyelője köszöntötte a versenyzőket és felkészítőiket. Hangsúlyozta, nem a megmérettetés a legfontosabb, hanem az, hogy közelebb kerüljünk Istenhez. Ez a nap az együttlét, a lelki töltekezés ideje is – mondta a lelkipásztor.

A döntőt Szocska A. Ábel apostoli kormányzó nyitotta meg. A verseny idei jelmondatával összefüggésben – „Ha Isten gyermekei vagyunk, akkor örökösei is” (Róm 8,17) – egy nem is oly könnyen megválaszolható kérdést tett fel a gyermekeknek a Miatyánkkal kapcsolatban. Ebben az imában mindannyian gyermekként szólítjuk meg Istent. Szocska Ábel azt kívánta a gyermekeknek, hogy ez a verseny ne csak itt hozzon eredményt, hanem a mindennapi életükben is.

A feladatlapok kitöltése után a diákok közös imádságon vettek részt a kegytemplomban, ahol bemutatták nekik és kísérőiknek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus most éppen Máriapócson látható missziós keresztjét. Ezután néhány játékos feladat várt rájuk. Közben a szervezők és az atyák kijavították és értékelték a feladatlapokat.

A Parókiák hittanosai 5–6. osztály kategóriában az első helyezést Penészlekről Daku Zsófia és Papp Viktória érte el; felkészítőjük Csingi Zoltán volt. A második helyezett Érdről Nagy Zsuzsanna, Osváth Júlia és Osváth Tímea lett; a felkészítő Szabó Mihály volt. A harmadik helyezést Bökönyről Buczi Mihály, Kurucz Gréta és Papp Diána érte el; felkészítőjük Szokira János volt.

A Parókiák hittanosai 7–8. osztály kategóriában az első Budapestről, a Rózsák teréről Nádasi Róza Sára, Szakos Máté és Ulicsák Miklós lett; felkészítőjük Koroknai Gabriella volt. A második Szakolyról Andrejkovics Mihály és Halász Antal; a felkészítő Galajda Balázs volt. A harmadik helyezést Bökönyről Kondor Krisztián, Kovács Tibor, Sarkadi Anna érte el; felkészítőjük Szokira János volt.

Az Egyházi iskolák 5–6. osztály kategóriában az első helyezést a nyíracsádi parókiáról Simon Ábel, Krekk Petra és Kerti Borbála érte el; felkészítőjük Simonné Czentye Anikó volt; valamint a pécsi Ciszterci Nevelési Központból Vas Domonkos, Zajácz Veronika és Érsek Boglárka; felkészítőjük Zajácz Gábor volt. A második a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból Betley Lili, Mészáros Katalin és Debreczeni Jusztina lett; felkészítőjük Boronkai József volt. A harmadik a nyíracsádi Szent Piroska Általános Iskolából Szilágyi Balázs, Széll Nóra és Kerti Benedek lett; felkészítőjük Tóth Elek volt.

Az Egyházi iskolák 7–8. osztály kategóriában az első a mátészalkai Kálvin János Református Általános Iskolából Havanyecz Lilian, Szabó Zsófia és Szalacsi Eszter lett; felkészítőjük Szabóné Cseppentő Ildikó volt. A második helyezést a mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskolából Bíró Adrienn, Ganyu Zsófi és Nagy Aliz érte el; felkészítőjük Kovács Erzsébet volt. A harmadik helyezést pedig a nyíracsádi Szent Piroska Általános Iskolából Hudácskó Dóra, Szabó Ágnes és Szűcs Ákos érte el; felkészítőjük Tóth Elek volt.

A további helyezettek névsora, illetve bővebb képgaléria a Miskolci Egyházmegye honlapján látható.

* * *

A Görögkatolikus Metropólia középiskolai hittanversenyének témája ez volt: „Csodálatos az Isten az Ő szentjeiben, Izrael Isten” (Zsolt 67,35). A versenyre jelentkező hetvenegy csapatból tíz kapott meghívást a döntő megmérettetésre.

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök megnyitóbeszéde után Boronkai József parókus szakmai beszámolója következett.

A döntő első feladata egy jelenet eljátszása volt egy választott szent életéből, amire előre felkészülhettek a csapatok. Az értékelés szempontjai a tartalom, a felkészültség, az üzenet és az érthetőség voltak. Ezt a versenyszámot a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium csapata nyerte meg, akik Szent Erzsébet életéből mutattak be egy jelenetet.

Ez után feladatlapot kellett kitölteniük a fiataloknak, melynek témája Szent Erzsébet, Szent Piroska, Szent István, Szent László és Romzsa Tódor élete volt. A harmadik feladat egy százhúsz darabos puzzle kirakása volt. Amíg a feladatlapokat javították, Orosz Atanáz megyéspüspököt kérdezgethették a csapatok, kötetlen beszélgetés keretében.

A versenyen az első helyezést a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, a második helyezést a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, a harmadik helyezést a debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium csapata érte el.

Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora az intézmény nevében idén is örömmel vállalta a verseny lebonyolítását. A feladatlapokat, illetve a javítókulcsokat Boronkai József, Szarka Gergely és Trella Tibor görögkatolikus papok állították össze. A főiskola részéről Riczuné Vadász Csilla segítette a versenyt. A megmérettetésnek a máriapócsi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont.

A résztvevők, illetve a további helyezettek névsora a Miskolci Egyházmegye honlapján olvasható, ahol bővebb képgaléria is látható.

* * *

A liturgikusének-verseny döntője a kegytemplomban, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje előtt közös paraklisszal kezdődött.

A három görögkatolikus egyházmegyéből közel száznyolcvan versenyző vett részt az immár nyolcadik alkalommal megrendezett megmérettetésen. 23 csapat, illetve 2 család indult, egyénileg pedig 34-en vettek részt a versenyen.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntötte a versenyzőket, akik az általános iskola első évfolyamától a felnőtt korosztályig négy korcsoportban versenyeztek. Kocsis Fülöp kifejezte reményét, hogy a liturgikus éneket szerető gyerekek idővel az egyházmegyék kántorai is lesznek. Az érsek kiemelte, énekelni sokan szeretnek, de a liturgikus éneket az szereti, aki a Jóistent is, hiszen ezek a dallamok Őt dicsőítik. Buzdította a családokat, hogy minél többet énekeljék a liturgikus énekeket otthonaikban is.

A helyezettek névsora a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján  olvasható. További képgaléria a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján látható.


Forrás: Inántsy-Pap Ágnes/Miskolci Egyházmegye; Hajdúdorogi Főegyházmegye; Papp Valéria/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye; Varga Bernadett/Nyíregyházi Egyházmegye; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle