Melyik a világ legnagyobb keresztény temploma?

2018. február 20. kedd 19:58

A Guinness-rekordok Könyve szerint az Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukróban található Miasszonyunk, a Béke Királynője-bazilika – megelőzve a vatikáni Szent Péter-bazilikát – a világ legnagyobb keresztény temploma. Az afrikai székesegyházat 1990-ben II. János Pál pápa szentelte fel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Guinness-rekordok Könyvében szereplő adat azonban csak akkor igaz, ha az épület alapterületébe a hozzá kapcsolódó kápolnákat és kiszolgáló létesítményeket is beleszámoljuk. Az egész komplexum, amely magában foglalja a plébániát, az oszlopsort és a nyitott kápolnákat, valamint az egyházi személyek elszállásolására szolgáló villát is, 30 ezer négyzetméter. Szigorúan véve maga a templom területe azonban csak 7989 négyzetméter, és körülbelül 18 ezer hívő befogadására alkalmas.

Ez eltörpülni látszik a Szent Péter-bazilika 15 160 négyzetmétere és csaknem 60 ezer fős befogadóképessége mellett. Bár tény: ha az épület egészének alapterületét nézzük, a vatikáni bazilika „csak” 21 095 négyzetméter.

A Miasszonyunk, a Béke Királynője-bazilika alapkövét II. János Pál pápa tette le 1985. augusztus 10-én, majd 1990. szeptember 10-én ő szentelte fel a yamoussoukrói főtemplomot. Félix Houphouët-Boigny, a független Elefántcsontpart első elnöke rendelte el az építkezést, de a gazdasági nehézségekkel küzdő országban a rendkívül drága beruházás megítélése visszás volt. A pápa csak úgy egyezett bele abba, hogy felszenteli a templomot, ha egy kórházat is építenek mellette, ami végül 2014-ben készült el.

Az elefántcsontparti bazilika építésze, a libanoni Pierre Fakhoury szeme előtt biztosan ott lebegett a Szent Péter-bazilika képe az alkotás közben. Úgy tervezte meg az épületet, hogy a kupola kicsit alacsonyabb legyen a vatikáni bazilikáénál (ami 136 méter, és a világ legmagasabb kupolája), azonban egy nagyobb keresztet helyezett el a tetején, így a yamoussoukrói főtemplom mégis magasabb lett: 158 méter.

A belső tér is sok hasonlóságot mutat a Szent Péter-bazilikával. A szentélynél elhelyezett, négy oszlopon álló baldachin nem a másolata a vatikáninak, de mindenképpen az ihlette.

Miért lett végül maga a templom sokkal kisebb, mint a Szent Péter-bazilika? Az ok meglehetősen egyszerű: Elefántcsontpart lakosságának kevesebb mint 40 százaléka keresztény, és nem egészen 12 százaléka katolikus; a székesegyházban végzett szertartásokon rendszerint csak néhány százan vesznek részt.

Forrás és fotó: Aleteia.org; Wikipédia.org

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök