Mindszenty József bíborosra emlékeztek Csehimindszenten születésének 125. évfordulóján

2017. április 3. hétfő, 11:35

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára emlékeztek április 1-jén a Vas megyei Csehimindszenten. A bíboros személye példa a ma keresztényeinek is a bátor hitvallásra – hangzott el az ünnepségen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Csehimindszent apró település Vas megyében, közel Vasvárhoz. A falu leghíresebb szülötte a 20. századi magyar történelem és a Katolikus Egyház egyik meghatározó alakja: Mindszenty József, aki 1892. március 29-én, 125 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Erre a nevezetes évfordulóra emlékezett a község április 1-jén, amikor nagyszabású ünnepséget szerveztek az ország utolsó hercegprímásának tiszteletére.


Mindszenty bíboros szülői háza csak néhány méterre található a Mindenszentek tiszteletére szentelt templomtól. A vallásos Pehm szülők ebben a templomban kereszteltették meg fiukat, aki később, már mint újmisés pap, természetesen itt mutatta be első szentmiséjét is. Az elmúlt években a falu sok mindent tett, hogy megőrizzék és méltó módon bemutassák Mindszenty József emlékét – mondta a Martinus.hu-nak, a Szombathelyi Egyházmegye honlapjának adott interjúban Fukszberger Imre polgármester. 1992-ben szobrot állítottak a bíborosnak.


Talán az egyik legfontosabb lépés volt, hogy több szakaszban sikerült felújítani a bíboros szülői házát, és itt emlékkiállítást berendezni. Személyes használati tárgyak, fényképek, dokumentumok idézik fel a bíboros életét. És itt látható a Terror Háza Múzeum Magyarok lelkiismerete című kiállítása, amely kifejezetten Mindszenty Józsefről szól. Tervük, hogy a jövőben nagyobb turistacsoportok megfelelő fogadása, elszállásolása is lehetővé váljon. Emellett az elmúlt években sikerült felújítani a templomot és rendezni környezetét, ahol most már több éve minden hónap 29-én, a bíboros születésének napján engesztelő imaestet tartanak; ennek alkalmával imádkoznak boldoggá avatásáért is.

Csehimindszent nélkül, a család, a környezet nélkül nem érthető meg a bíboros későbbi tevékenysége, személyisége, gondolkodása – mondta a Martinus.hu-nak adott interjújában Déri Péter, a település plébánosa, aki hozzátette: a múlt század ’60-as, ’70-es éveiben Mindszenty József volt az egyik legismertebb magyar a külföldiek körében. És ezt példamutató életével, helytállásával, valamint a magyarság, a katolikus hit és a vallásszabadság biztosításáért vállalt küzdelmeivel érdemelte ki. Minden istenellenes rendszer konfrontálódott vele. De sem 1919-ben a Tanácsköztársaság, sem a nyilas diktatúra, sem pedig a kommunista diktatúra nem tudta megtörni, mindig kiállt a magyarság és a Katolikus Egyház érdekeikért – tette hozzá Déri Péter.


Az április 1-jei ünnepségre a Szombathelyi Egyházmegye vasi és zalai településeiről is érkeztek hívek és papok. Az emléknap szentmisével kezdődött, amelynek főcelebránsa Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök volt. A szertartás kezdetén a püspök megáldotta az elmúlt hónapokban felújított főoltárképet.

Szentbeszédében Pápai Lajos példaképként állította a hívek elé Mindszenty Józsefet. Hangsúlyozta: az ő példája nyomán végig kell gondolnunk, mit kell tennünk, hogy felébresszük a 21. század magyar Egyházát. Ennek feltételei: meg kell újulni hitünkben. Ha Krisztusra, a sziklára építünk, és élő közösségben vagyunk Egyházával, egységben püspökeinkkel, papjainkkal, akkor szilárdan állunk: jöhet a szennyes ár, de megtörik a sziklán. A püspök hozzátette: rangsorolni kell a feladatokat. Az első az evangélium hirdetése és hitünk állandó elmélyítése. Szükséges a szentségi és imádságos élet az Egyház közösségében. Majd a papi és szerzetesi hivatások, a keresztény család és házasság hivatása következik, és ezek után jönnek az intézmények: iskolák, médiumok.


Előre kell tekintenünk, figyelve, mit mond a Lélek az Egyháznak. Nem csodavárásra van szükség, hanem az evangéliumra építő áldozatos hitre, amely a szeretetben tevékeny. A keresztény embernek küldetése van: az élet minden területén jelenvalóvá tenni az evangéliumot. Az Egyház pásztorainak pedig az a feladatuk, hogy hirdessék a keresztény elveket, értékeket. A püspökök nem hallgathatnak, ha a keresztény értékek kerülnek veszélybe: az emberi jogok, a szabadság, az Egyház szabadsága. Ezt tette Mindszenty bíboros is, amikor fellépett a nyilasok és a kommunisták egyház- és emberiségellenes lépéseivel szemben. Igaz, hogy a hatalom a politikába való jogtalan beavatkozásnak minősítette cselekedeteit, de a történelem igazolta őt, és mi büszkék vagyunk rá.


A történelemben mindig jelen van a rossz. De az utolsó szó mindig Istené. És ebben az emberfeletti küzdelemben helyezkedik el azok Krisztussal való szenvedése, áldozata, vértanúsága, akik mint világítótornyok állnak előttünk – fogalmazott Pápai Lajos.


A szentmisét követően a falu főterén, Mindszenty József szobránál folytatódott a megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott Fukszberger Imre polgármester, valamint V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében kiemelte: ha egy tiszta embert kell mondani a 20. századból, az elsők között jut eszünkbe Mindszenty József neve. Mert soha nem volt megalkuvó. Emlékének ápolása morális kötelességünk. Rajta keresztül arra is emlékezünk, hogy az erkölcs és a tiszta hit mindannyiunkat felemel – mondta az államtitkár.

Az ünnepség végén megkoszorúzták a bíboros szobrát.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat
Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 17.

Mai evangélium – 2019. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,17.20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle