Mont-Saint-Michel ismét sziget lett

2015. november 2., hétfő | 12:01

Visszanyerte „sziget státuszát” a bencés apátságáról is ismert, Franciaország normandiai partjaitól egy kilométerre fekvő Mont-Saint-Michel, amely 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

2006. június 15-én jelentette be Dominique de Villepin francia miniszterelnök azt a 150 millió eurós projektet, amelynek köszönhetően a Mont-Saint-Michel ismét árapályszigetté vált. 2015 őszére elkészült a szigetet a kontinenssel összekötő híd. Francois Hollande francia elnök október 31-én látogatott el a szigeten álló bencés apátságba, és átadta az elkészült létesítményt.

A hidat azzal a céllal építették, hogy biztosítsa a rendkívül népszerű turisztikai célpont szigetjellegét. „Az ember helyrehozta azt, amit elrontott. A természet visszanyerte jogait” – fogalmazott az államfő.

Korábban egy töltés kötötte össze a szigetet a szárazfölddel, az új híd azonban lehetővé teszi, hogy a dagály szabadon körbefogja az apátságot, és abban is segít majd, hogy az öblöt feltöltő homokot kimoshassa a tenger. Apály idején félsziget, dagálykor sziget válik Mont-Saint-Michelből.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Mont-Saint-Michelt évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel. A turisták ezentúl a szárazföldön hagyják majd autóikat egy parkolóban, és a szigetre gyalog vagy a helyi ingajárattal juthatnak el.

Mont-Saint-Michel

A sziget a Couesnon folyó torkolatában, egyetlen kúp alakú, 78 méter magas gránitsziklatömb, mely Franciaország normandiai partjaitól egy kilométerre, a La Manche csatorna árapálysíkságából emelkedik ki.

A legenda szerint Szent Aubert-nek, Avranches püspökének 708-ban megjelent Szent Mihály arkangyal, és azt parancsolta, hogy a sziklán építsen kolostort. Ennek emlékét őrzi a kolostor legmagasabb tornyán (152 méter) álló Mihály arkangyal szobor.

A kolostor első templomát 709-ben szentelték fel. Az építkezést csodás események kísérték, és hamarosan zarándokhellyé vált, ahol 966-ban bencés apátságot emeltek. A bencés templom építését 1020-ban kezdték, és a majdnem száz évig tartó munkálatok végén egy román stílusú, félköríves ablakokkal díszített és vaskos falakkal alátámasztott kolostor jött létre.

A sziget másik nevezetessége a La Merveille (csoda) gótikus kolostor, amelyet 1211-ben II. Fülöp francia király kezdett el építtetni a sziget északi oldalán. A kolostor kárpótlás volt azért, mert a király 1203-ban felgyújtotta a templom nagy részét a szigetért vívott harc során.

A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, és börtönné alakították át. A kolostor épületében a börtön 1863-ig működött. Victor Hugo („az óceán piramisa” nevet adta a szigetnek) már 1836-ban mozgalmat indított, hogy a szigetet és a kolostort műemlékké nyilvánítsák. Ez 1874-ben valósult meg.

1879-ben épült meg a szigetet a szárazfölddel összekötő 1800 méter hosszú gát, így Mont-Saint-Michel megszűnt szigetnek lenni. Az apátsági templomot és kolostort helyreállították, és 1922-ben újra vallási szertartások színhelye lett. A kolostorerődítmény 1966-ban visszanyerte eredeti funkcióját, amikor a szerzetesek az első kegyhely ezeréves jubileumát ünnepelve visszaköltözhettek az apátság falai közé.

Forrás: Világutazó.blog.hu

Fotó: Wikipédia; Cruiseeurope.com

MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

18:57
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

15:58
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle