Nagypéntek egyházmegyéinkben – KÉPRIPORT

2016. március 26. szombat 15:00

Nagypénteken, március 25-én, ahogy világszerte, minden magyar püspöki székhelyen is Urunk szenvedésére emlékező szertartást vezettek a főpásztorok, illetve több helyen keresztutat jártak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Egri Egyházmegye

Az egri székesegyházban Ternyák Csaba érsek vezette a nagypénteki szertartást.

A nagypénteki szertartásban a keresztet ugyanolyan tisztelettel vesszük körül mint az Eucharisztiát. Mintegy győzelmi jelvényt hozzuk az oltár elé. A hódolatunk azonban nem a tárgynak szól, hanem Krisztus szenvedésének és halálának amely megváltásunk ára volt – fogalmazott szentbeszédében Ternyák Csaba érsek.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros vezette a nagypénteki szertartást. Beszédét teljes terjedelmében közöltük.

Hajdúdorogi Egyházmegye

A bizánci rítusú egyházakban idén erre a napra esik az örömhírvétel ünnepe is, amelyet nem helyeznek át máskorra, hiszen a két misztérium kölcsönösen megvilágítja egymást: mintegy összesűrítve szemlélhetjük az isteni üdvgondozás eseményeit, annak földi kezdetét és végét.

A szertartások ennek megfelelően sajátosan alakulnak. Az esti sírbatételi vecsernyét az olvasmányoknál megszakítják, és az ünnepre való tekintettel Aranyszájú Szent János Liturgiáját végeznek. Az Eucharisztia után a nagypénteki előverses sztihirákkal folytatódik a vecsernye, majd a szokásos körmenettel, amelynek végén a sírleplet elhelyezik a templomban felállított sírban.

A debreceni görögkatolikus főszékesegyházban Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette a szertartást. 

Nyíregyházi Egyházmegye

A nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban Szocska A Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója vezette az ünnepi szertartást: a sírbatételi vecsernyével együtt végzett – örömhírvétel ünnepe végett – Aranyszájú Szent János Liturgiáját. Szocska A. Ábel beszédében kiemelte: az emberi élet célja a szép, mindenekelőtt elki élet, amelyet csak Jézus követése tud megadni.

Pécsi Egyházmegye

Pécsett nagypénteken a hagyományos városi keresztutat járták végig a Kálvárián délután a hívek Udvardy György vezetésével, majd este a főpásztor végezte a székesegyházban a nagypénteki szertartást is.

Székesfehérvári Egyházmegye

Nagypéntek délutánján Székesfehérváron Spányi Antal püspök vezetésével a város papjai és hívei közös keresztutat jártak. Este a székesegyházban a nagypénteki szertartást Spányi Antal megyéspüspök vezette. A főpásztor rövid szentbeszédében elmondta: ezen a napon minden beteljesedik. Jézus élete az Atya akaratának beteljesítése volt, Őbenne Isten szava, Isten akarata teljesedett be. Halálával legyőzte a halált, életét adta értünk, hogy bűneinktől megváltson. Ez a nap nem a halál győzelmének estéje – amikor ezeket az eseményeket szemléljük, akkor az önmagát átadó Életet szemléljük.

Szombathelyi Egyházmegye

A szombathelyi székesegyházban Veres András megyéspüspök vezette a nagypénteki szertartást, aki szentbeszédében kiemelte: a kereszt Isten irántunk érzett szeretetnek jele. Azért hódolunk előtte, hogy kifejezzük hálánkat Isten ajándékáért: bűneink bocsánatáért. A kereszt titkát nehéz megérteni. De éppen ezért hív minket az Egyház – nagypénteken különösen –, hogy időzzünk el a keresztnél. Itt megérinthet minket Isten szeretetének nagysága. Jézus a kereszten legyőzte a bűnt. A kereszten lévőtől nyerünk reményt, kitartást saját keresztjeink hordozásához.  

Szombathelyen este közös keresztutat jártak a papok és a hívek.

Veszprémi Főegyházmegye

Márfi Gyula érsek vezette a keresztutat vitéz Ajtós József László esperes plébánossal Paloznakon az ősszel megáldott stációknál, amelyek Petrás Mária alkotásai.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Hajdúdorogi Egyházmegye, Nyíregyházi Egyházmegye, Pécsi Egyházmegye, Székesfehérvári Egyházmegye, Szombathelyi Egyházmegye, Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Mudrák Attila/Eszergom-Budapesti Egyházmegye, Hajdúdorogi Egyházmegye, Nyíregyházi Egyházmegye Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye, Berta Gábor és Somogyi Tamás/Székesfehérvári Egyházmegye, Soproni Mónika és Hegyi Sándor/Szombathelyi Egyházmegye, Veszprémi Főegyházmegye

Videó: Szent István Televízió, Veszprémi Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-szent-jobb-jelenleteben-mohacson-keressuk-onzes-nelkul-kozosseg-javat
Erdő Péter a Szent Jobb jelenlétében Mohácson: Keressük önzés nélkül a közösség javát!

A mohácsi vész 490. évfordulóján augusztus 28-án Mohácsra látogatott a Szent Jobb. A program keretében a fogadalmi templom előtti szabad téri oltárnál engesztelő-emlékező szentmisét mutattak be, amelynek főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt.

00:57
ferenc-papa-remelem-mihelyt-lehetosegem-nyilik-en-is-felkereshetlek-benneteket
Ferenc pápa: Remélem, mihelyt lehetőségem nyílik, én is felkereshetlek benneteket!

Augusztus 28-án, a vasárnap déli Mária-imádság előtt a Szentatya az alázat és az érdekmentes szolgálat értékéről elmélkedett. A közös ima után ismét megemlékezett az olaszországi földrengés sújtotta területek lakosairól, és kifejezte azon szándékát, hogy mielőbb meglátogassa őket.

2016. augusztus 28. vasárnap