Nemzetiségi bázisintézmény lett a Máltai Szeretetszolgálat gyulaji általános iskolája és óvodája

2017. április 21. péntek 19:17

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda április 20-án elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet a nemzetiségi oktatási intézmények pályázatában.

A minősítés célja a tudásmegosztás, hogy az eredményes oktatási intézmények jó gyakorlatai példaként szolgáljanak és elérhetővé váljanak más iskolák és óvodák számára.

„A gyulaji iskola és óvoda cigány nemzetiségi oktatásban végzett eredményes tevékenységét is elismeri ez a pályázat” – mondta az iskola igazgatója, Lacza Zoltánné, aki az óvoda vezetőjével együtt április 20-án vette át a minősítő plakettet. Az intézmények a jövőben jó gyakorlataik megosztásával, a nemzetiségi versenyeken szerzett tapasztalataikkal is segíteni fogják más hasonló iskolák és óvodák fejlődését, emellett tanmenetek összeállításában, tankönyvválasztásban és tananyagfejlesztésben is segítséget tudnak nyújtani.

„Intézményeink hároméves kortól tizenöt-tizenhat éves korig tudnak jó példákkal szolgálni a gyerekek oktatásával, nevelésével kapcsolatban, amibe beletartozik például az óvoda és iskola közti átmenet időszaka is, valamint az általános és középiskola közötti váltás.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyulaji általános iskolájának tanulói az elmúlt években az országos roma nemzetiségi tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezéseket értek el. Az óvodában és iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a cigány történelem, nyelv és népszokások oktatására, megismerésére és ápolására.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-kozkinccse-valt-ernst-kodex-utohang-szent-marton-evehez
Utóhang Szent Márton évéhez – Közkinccsé vált az Ernst-kódex

Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.

2017. április 27. csütörtök
a-szent-laszlo-ev-kiemelt-programjai-egyhazmegyeinkben
A Szent László-év kiemelt programjai egyházmegyéinkben

Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a magyar kormány, amelyhez egyházmegyéink is csatlakoztak. Az alábbiakban a Szent László-év kiemelt egyházmegyei programjait közöljük.

2017. április 27. csütörtök