Novak Djokovic: Fontosabb az, hogy ortodox keresztény vagyok, mint az, hogy sportoló

2019. január 29., kedd | 19:10

A szerb teniszezőnek biztos helye lenne a legnagylelkűbb sportolók listáján, és kereszténységéről is gyakran tanúságot tesz.

Novak Djokovic, aki hat hónapig nem játszhatott könyökfájdalmai miatt, és nemrég, az Australian Openen tért vissza a pályára, hetven ATP-tornát nyert meg egyéniben; tizenöt Grand Slamet (a négy legfontosabb tenisztorna összefoglaló neve); hét Australian Opent – és folytathatnánk a sort. Mégis: a hite fontosabb számára, mint a tömérdek eddig elért bajnoki cím. Rendszeresen olvassa a Bibliát, és ilyen kijelentéseket tesz: „Előbbre való számomra az, hogy ortodox keresztény vagyok, mint az, hogy sportoló.”

Amikor 2011-ben átvette Iréneusz pátriárkától a Szerb Ortodox Egyház legmagasabb kitüntetését, a Szent Száva-díjat, így nyilatkozott: „Ez a legfontosabb cím életemben, mert az, hogy ortodox keresztény vagyok, előbbre való számomra, mint az, hogy sportoló.” Az elismerést azért kapta, mert anyagilag támogatta számos egyházi épület felújítását szülőhazájában, Szerbiában.

A sport révén vagyonokat kereső Djokovic számtalan jótékony ügyet bőkezűen támogat. Tavaly decemberben a nevét viselő alapítvány 94 ezer eurót adott egy szerbiai iskola felújítására. Októberben éttermet nyitott Szerbiában, amely ingyen ételt kínál a hajléktalan és más rászoruló embereknek. „Számomra nem jelentenek problémát az anyagiak. Annyit keresek, hogy egész Szerbiát etethetném. Azt gondolom, megérdemlik, olyan sok támogatást kaptam tőlük” – fogalmazott.

Djokovic, akinek gyerekkorát meghatározta a délszláv háború, különösen szívén viseli a szerbiai gyermekek sorsát; 2015-ben alapítványa a Világbankkal fogott össze érdekükben. Nagylelkűségét látva az UNICEF 2015-ben kinevezte jószolgálati nagykövetté Szerbiába. „Novak Djokovic a gyermekek bajnoka szerte a világon. Megmutatja, hogy a határozott hangok és tettek igenis számítanak, igenis javítani tudnak a gyermekek sorsán, különösen a legkisebbekén” – mondta Yoka Brandt, a szervezet igazgatóhelyettese.

Djokovic soha nem feledkezett el gyökereiről. Amikor 2014-ben feleségül vette Jelenát, akivel egy középiskolába jártak Belgrádban, a montenegrói Sveti Stefan szigetén kötöttek házasságot (a teniszbajnok édesapja montenegrói, édesanyja horvát származású), a Praskvica-monostorhoz tartozó Szent István-templomban.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)

 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő