Novak Djokovic: Fontosabb az, hogy ortodox keresztény vagyok, mint az, hogy sportoló

2019. január 29. kedd, 19:10

A szerb teniszezőnek biztos helye lenne a legnagylelkűbb sportolók listáján, és kereszténységéről is gyakran tanúságot tesz.

Novak Djokovic, aki hat hónapig nem játszhatott könyökfájdalmai miatt, és nemrég, az Australian Openen tért vissza a pályára, hetven ATP-tornát nyert meg egyéniben; tizenöt Grand Slamet (a négy legfontosabb tenisztorna összefoglaló neve); hét Australian Opent – és folytathatnánk a sort. Mégis: a hite fontosabb számára, mint a tömérdek eddig elért bajnoki cím. Rendszeresen olvassa a Bibliát, és ilyen kijelentéseket tesz: „Előbbre való számomra az, hogy ortodox keresztény vagyok, mint az, hogy sportoló.”

Amikor 2011-ben átvette Iréneusz pátriárkától a Szerb Ortodox Egyház legmagasabb kitüntetését, a Szent Száva-díjat, így nyilatkozott: „Ez a legfontosabb cím életemben, mert az, hogy ortodox keresztény vagyok, előbbre való számomra, mint az, hogy sportoló.” Az elismerést azért kapta, mert anyagilag támogatta számos egyházi épület felújítását szülőhazájában, Szerbiában.

A sport révén vagyonokat kereső Djokovic számtalan jótékony ügyet bőkezűen támogat. Tavaly decemberben a nevét viselő alapítvány 94 ezer eurót adott egy szerbiai iskola felújítására. Októberben éttermet nyitott Szerbiában, amely ingyen ételt kínál a hajléktalan és más rászoruló embereknek. „Számomra nem jelentenek problémát az anyagiak. Annyit keresek, hogy egész Szerbiát etethetném. Azt gondolom, megérdemlik, olyan sok támogatást kaptam tőlük” – fogalmazott.

Djokovic, akinek gyerekkorát meghatározta a délszláv háború, különösen szívén viseli a szerbiai gyermekek sorsát; 2015-ben alapítványa a Világbankkal fogott össze érdekükben. Nagylelkűségét látva az UNICEF 2015-ben kinevezte jószolgálati nagykövetté Szerbiába. „Novak Djokovic a gyermekek bajnoka szerte a világon. Megmutatja, hogy a határozott hangok és tettek igenis számítanak, igenis javítani tudnak a gyermekek sorsán, különösen a legkisebbekén” – mondta Yoka Brandt, a szervezet igazgatóhelyettese.

Djokovic soha nem feledkezett el gyökereiről. Amikor 2014-ben feleségül vette Jelenát, akivel egy középiskolába jártak Belgrádban, a montenegrói Sveti Stefan szigetén kötöttek házasságot (a teniszbajnok édesapja montenegrói, édesanyja horvát származású), a Praskvica-monostorhoz tartozó Szent István-templomban.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)

Novak Đoković

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat
Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 17.

Mai evangélium – 2019. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,17.20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle