November 11-én kezdődik a Görög Zenei Esték új évada Debrecenben

2018. november 7., szerda | 17:19

November 11-én kezdődik a Görög Zenei Esték második évada. A négy alkalom során négy különleges vendége lesz a programsorozatot szervező Lautitia Kóruscsaládnak – elsőként Both Miklós, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kétszeres Fonogram díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész.

Both Miklós az elmúlt években Ukrajna legnagyobb online népzenei archívumát hozta létre. A terepmunkák során közel 130 faluban rögzítettek több ezer dalt, szokást, mesét, táncot, interjút. A november 11-i koncerten az anyaggyűjtés során szerzett élményeiről is mesél majd a művész, illetve olyan kisfilmeket is láthat a közönség, melyeket a nagyvilágtól elzárt falvakban forgattak.

A Görögkatolikus Metropólia székházában (Debrecen, Petőfi tér 8.) 19.30-kor kezdődik a koncert. Jegyek kaphatók a székházban, illetve a debreceni parókiákon.

* * *

„Legyen a zene mindenkié” – e kodályi mottó jegyében indította el tavaly Debrecenben a Görög Zenei Estéket a Görögkatolikus Metropólia a Lautitia Kóruscsaláddal. Az első évad nagyon népszerű volt, így most ősztől folytatódik a hangversenysorozat. A meghívott előadókról, a koncertekre való felkészülésről is beszélt a Debrecen Televízió Színképek című műsorában Nemes József, a Lautitia Kóruscsalád karnagya.

Nemes József elmondta, egy olyan eseménysorozatot terveztek, melynek kettős célja van: „Egyrészt, hogy a metropólia székházának falai közé egy érdekes zenei csemegét csempésszünk be, ami szélesíti Debrecen kulturális életet, másrészt, hogy nyissuk ki a közönség felé a hivatal falait.” A hangversenysorozat emellett új fórumot is biztosított a Lautitia Kóruscsaládnak, hogy felléphessenek, és izgalmas zenei élményekben legyen részük.

Tavaly Lovasi András és Heidl György volt a Lautitia vendége, valamint a Debrecen Dixieland Jazz Banddel, a Karaván Famíliával és a Szent Efrém Férfikarral együtt is felléptek. A koncertek első felében a kóruscsalád egy-egy tagját hallhatta a közönség, majd a vendégelőadók léptek fel, az esteket pedig közös produkció zárta. Az előadások sokszínűségével kapcsolatban a karnagy megjegyezte, „a műfaj nem határol be bennünket, a legfontosabb az, hogy valamilyen szempontból különleges és értékteremtő legyen a műsor”.

Nemes József hozzátette, a hangversenysorozat első évada „várakozáson felül teljesített”: minden alkalommal telt házzal adtak koncerteket, a közönség mintegy fele pedig visszajáró vendég lett. A sikerre való tekintettel az első évad utolsó alkalmán jelentette be Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, hogy ősszel folytatódik a programsorozat.

A Lautitia Kóruscsalád legidősebb tagjaiból álló kamarakórus vendégeként érkezik Debrecenbe november 11-én Both Miklós. Dánielfy Gergőt január 13-án a gyermekkarosok fogadják, a Budapesti Vonósokkal az ifjúsági vegyeskar lép fel február 24-én, az utolsó alkalommal, május 5-én pedig a teljes kóruscsalád és a Rajkó Zenekar ad koncertet. A hangversenyek minden alkalommal 19.30-kor kezdődnek.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle