November 11-én kezdődik a Görög Zenei Esték új évada Debrecenben

2018. november 7. szerda, 17:19

November 11-én kezdődik a Görög Zenei Esték második évada. A négy alkalom során négy különleges vendége lesz a programsorozatot szervező Lautitia Kóruscsaládnak – elsőként Both Miklós, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kétszeres Fonogram díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész.

Both Miklós az elmúlt években Ukrajna legnagyobb online népzenei archívumát hozta létre. A terepmunkák során közel 130 faluban rögzítettek több ezer dalt, szokást, mesét, táncot, interjút. A november 11-i koncerten az anyaggyűjtés során szerzett élményeiről is mesél majd a művész, illetve olyan kisfilmeket is láthat a közönség, melyeket a nagyvilágtól elzárt falvakban forgattak.

A Görögkatolikus Metropólia székházában (Debrecen, Petőfi tér 8.) 19.30-kor kezdődik a koncert. Jegyek kaphatók a székházban, illetve a debreceni parókiákon.

* * *

„Legyen a zene mindenkié” – e kodályi mottó jegyében indította el tavaly Debrecenben a Görög Zenei Estéket a Görögkatolikus Metropólia a Lautitia Kóruscsaláddal. Az első évad nagyon népszerű volt, így most ősztől folytatódik a hangversenysorozat. A meghívott előadókról, a koncertekre való felkészülésről is beszélt a Debrecen Televízió Színképek című műsorában Nemes József, a Lautitia Kóruscsalád karnagya.

Nemes József elmondta, egy olyan eseménysorozatot terveztek, melynek kettős célja van: „Egyrészt, hogy a metropólia székházának falai közé egy érdekes zenei csemegét csempésszünk be, ami szélesíti Debrecen kulturális életet, másrészt, hogy nyissuk ki a közönség felé a hivatal falait.” A hangversenysorozat emellett új fórumot is biztosított a Lautitia Kóruscsaládnak, hogy felléphessenek, és izgalmas zenei élményekben legyen részük.

Tavaly Lovasi András és Heidl György volt a Lautitia vendége, valamint a Debrecen Dixieland Jazz Banddel, a Karaván Famíliával és a Szent Efrém Férfikarral együtt is felléptek. A koncertek első felében a kóruscsalád egy-egy tagját hallhatta a közönség, majd a vendégelőadók léptek fel, az esteket pedig közös produkció zárta. Az előadások sokszínűségével kapcsolatban a karnagy megjegyezte, „a műfaj nem határol be bennünket, a legfontosabb az, hogy valamilyen szempontból különleges és értékteremtő legyen a műsor”.

Nemes József hozzátette, a hangversenysorozat első évada „várakozáson felül teljesített”: minden alkalommal telt házzal adtak koncerteket, a közönség mintegy fele pedig visszajáró vendég lett. A sikerre való tekintettel az első évad utolsó alkalmán jelentette be Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, hogy ősszel folytatódik a programsorozat.

A Lautitia Kóruscsalád legidősebb tagjaiból álló kamarakórus vendégeként érkezik Debrecenbe november 11-én Both Miklós. Dánielfy Gergőt január 13-án a gyermekkarosok fogadják, a Budapesti Vonósokkal az ifjúsági vegyeskar lép fel február 24-én, az utolsó alkalommal, május 5-én pedig a teljes kóruscsalád és a Rajkó Zenekar ad koncertet. A hangversenyek minden alkalommal 19.30-kor kezdődnek.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda