Nyári egyetemen vettek részt teológus hallgatók Olmützben

2018. október 12. péntek 12:52

„Múlt és jelen” címmel szervezett nyári egyetemet az olmützi Palacký Egyetem Szisztematikus Teológia Tanszéke szeptember 30. és október 5. között. A nemzetközi találkozón a nyolc ország tizenhárom teológus hallgatója és a számos előadó között pécsiek is részt vettek.

Az előadások többnyire időszerű bioetikai kérdéseket dolgoztak fel. Roszkopf Rita, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola harmadéves hallgatója beszámolóját olvashatják az alábbiakban.

Az első nap Dominik Opatrný megnyitójával kezdődött, ezt követően az első előadó Jan Polák volt, aki ismertette a bioetika történetét és a legfontosabb kapcsolódó szakirodalmakat. Őt követte Marie Opatrná, aki az emberi test ábrázolásának történetébe vezette be a hallgatókat a művészet segítségével. A nap utolsó előadója Marek Lis volt, aki a jövő bioetikájának problémáját a médián keresztül mutatta be, mint például a Facebook vagy Twitter, ahol rengeteg bioetikai problémát feszegetnek a felhasználók. Az előadásokat követően a hallgatóknak bemutatták Olmütz városát, ahol többek között megtekintették a gyönyörű Szent Vencel-dómot és a főteret.

A második nap Marek Lis Az új média és bioetika című előadásával kezdődött. A filmekben felmerülő bioetikai problémákról szólt az előadás, valamint arról, hogyan jelenik meg az agresszió a filmekben, illetve hogy ez milyen hatással van az emberekre. Jan Czudek volt a következő előadó, aki az eutanázia kérdését boncolgatta egy csoportos munka segítségével (érvelés mellette és ellene). A napot a Petr Hlustíkkal folytatott beszélgetés zárta, aki orvosként betekintést engedett a modern orvostudomány változásaiba.

A harmadik nap a hallgatók kirándulást tettek Sumperk városában, ami Olmütz szomszédságában fekszik, majd az egyetemre visszatérve Dominik Opatrný előadását hallgathatták meg a kínzásokról és azok etikai visszáságairól, illetve mai alkalmazásukról.

A negyedik nap a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola két oktatója, Ragadics Tamás és Szücs Attila András vezette be a hallgatóságot a Lucky című film segítségével a szociális problémák és az öregség viszonyának kérdéseibe. A nap végén a nyári egyetem résztvevői kirándulást tettek az Olmützcel szomszédos Svatý Kopečekbe, majd megtekintették a Szűz Mária látogatása-templomot, ahol Szent Viktor és Szent Liberát ereklyéit őrzik.

Az utolsó nap egyetlen előadója Ragadics Tamás volt, aki az európai családi struktúra változásait mutatta be a nők helyzetének változásán keresztül. A záróbeszédet és a találkozó összegzését Dominik Opatrný mondta el.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetes-vilaghoz-erdo-peter-ii-vatikani-zsinatot-lezaro-paparol-vi-palrol
Küldetés a világhoz – Erdő Péter a II. vatikáni zsinatot lezáró pápáról, VI. Pálról

Ferenc pápa a fiatalokról szóló szinódus idején, október 14-én szentté avatta elődjét, VI. Pált, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda. Erdő Péter bíboros-prímást arra kértük, hogy ismertesse meg olvasóinkkal a II. vatikáni zsinatot lezáró pápa életét és működését.

2018. október 14. vasárnap
elso-szuletesnapjat-unnepelte-rakoskerti-szent-xxiii-janos-kapolna
Első születésnapját ünnepelte a rákoskerti Szent XXIII. János-kápolna

Névadója ünnepét követően, október 13-án emlékeztek meg a budapest-rákoskerti Szent XXIII. János-kápolna megáldásának első évfordulójáról. Az ünnepi szentmisét Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa mutatta be.

2018. október 14. vasárnap