Országos gyermekvédelmi konferenciát tartottak Szegeden

2017. május 19. péntek 11:56

A hazai gyermekvédelem tapasztalatait összegezték a szegedi IH Rendezvényközpontban május 17-én tartott V. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián annak kapcsán, hogy idén húszéves a gyermekvédelmi törvény. A szakmai programon évről évre több száz szakember vesz részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézményrendszere és az ÁGOTA® Alapítvány által szervezett szakmai tanácskozáson az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy a legfontosabb mindent megtenni a családjuktól megfosztott gyermekek boldogulásáért.

Az értéksemlegesség ellen emelt szót köszöntőjében Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Az európai közéletben manapság nagy vita folyik arról, hogy melyek az igazi európai értékek, s kik azok, akik ezeket képviselik – fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: ellentmondást fedezhetünk fel e területen, hiszen akik leginkább hangsúlyoznák az igazi európai értékeket, azok pont az értéksemlegesség diktatúráját próbálják képviselni az olyan valódi európai értékek, mint például a család, a gyermek, a házasság, a nemzet kapcsán.

Önellentmondást lát a megyéspüspök abban is, hogy bár rengeteg szó esik a technika fejlődéséről, ami elveszi a növény- és állatvilág életterét, s nagy erőfeszítéseket tesznek ennek megőrzéséért, közben nem veszik észre, hogy az ember élettere is beszűkül, tönkremegy.

A húszéves gyermekvédelmi törvény kapcsán Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy bármilyen szabályozások is voltak vagy vannak érvényben, mindig minden azon múlt, hogy az egyes embert miként vagyunk képesek szeretni. Jóel prófétát idézve hangsúlyozta: „Szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat.” E gondolat a gyermekvédelem területén is érvényes: amikor ezekkel az otthonukat vesztett fiatalokkal foglalkozik az ember, akkor sem a külcsínt, hanem a szívünket kell kitennünk, szükség esetén meg is »szaggatni« azért, hogy ezek a gyerekek elindulhassanak a gyógyulás útján – emelte ki az előadó.

Hozzátette: semmiféle szabályozás, nemzetközi vagy hazai trend, illetve jogszabály nem írja le azt, hogy milyen fontos is az egyén hozzáállása, ahogy szeretni lehet egy családjától megfosztott gyermeket. Miként az 1980-as években, úgy ma is vannak olyan nevelőszülők, gyermekfelügyelők vagy akár takarítók, akik mindenkor ezt az egyet veszik alapul, ott van bennük ez az erkölcsi alaptörvény, hogy szeretik a gyermeket.

Kothencz János kitért arra, hogy a 1997. évi gyermekvédelmi törvény a felelősségmegosztás terén új tendenciákat hozott, például a civileket és az egyházakat is közelebb engedte az állam a gyermekvédelmi ellátáshoz. Már más módon közelítik meg a nevelőszülői hivatást, sokkal emberközpontúbban. Kiemelten fontos azok támogatása, akik a gyerekeket segítik, hiszen a családpótló közeg támogatása az egyik kulcsa e gyermekek későbbi boldogulásának – mondta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója. 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója 2013 óta országos módszertani intézmény, s immár ötödik éve – tizenhárom megyében – minden római és görögkatolikus egyházi fenntartásban működő, gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézménynek biztosít rendszeresen módszertani szolgáltatást. Mintegy négyezer családból kiemelt gyermekért vállalnak felelősséget országosan – ismertette Kothencz János. Méltatta a görögkatolikusokat, akik szemléletmódjukkal tartós letéteményesei lehetnek azon példamutatásnak, hogy megéreztessék: a keresztény ember többletével is lehet ezt a feladatot végezni, s ettől a gyermek másként gazdagodik.

A gyermekvédelmi szolgáltatóval kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy az előírt feladataikon túl a munkatársak olyan programokat valósítanak meg, amelyek szintén a gyermekeket szolgálják: önkénteseik heti szinten több mint ezer gyermeket mozgatnak meg a sportolás keretében; éves szinten több mint hatszáz rendezvényt bonyolítanak le. 

„Ezekért a gyermekekért érdemes minden erőfeszítést megtennünk, de leginkább érdemes »megszaggatni« a szívünket” – összegezte intézménye küldetését Kothencz János.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök