Országos szerzetesi találkozót tartanak szombaton Mátraverebély-Szentkúton

Megszentelt élet – 2015. április 23., csütörtök | 19:41

Közel hatszáz résztvevővel április 25-én a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen rendezik a megszentelt élet évének egyik kiemelt eseményét, a magyarországi szerzetesrendek ünnepi találkozóját és zarándoklatát – tájékoztat a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája.

A közelmúltban megújult nemzeti kegyhelyre több mint nyolcvan rend képviselőit várják szombaton a szervezők. A nap kiemelt vendége, lelki vezetője és az ünnepi szentmise főcelebránsa José Rodríguez Carballo OFM, a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja titkára lesz.

Az esemény reggel 7.30-kor laudesszel veszi kezdetét, 8.30-tól várják a szerzetescsoportok érkezését. A 10 órakor kezdődő napközi imaóra keretében José Rodríguez Carballo OFM fog elmélkedést tartani, majd a vatikáni dikasztérium titkára részvételével fórumra kerül sor.

A közös ebédet követően fakultatív programok közül választhatnak a résztvevők: lesz megosztási lehetőség Carballo atya elmélkedése alapján, de szentségimádásra és gyónásra is alkalom nyílik.

13.30-kor az elöljárók és a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja titkára rövid találkozót tartanak, majd a 14.30-kor kezdődő szentmisével ér véget a program.

„Óriási erő és öröm rejlik az előttünk álló pár napban. Mintegy 1700 szerzetes, akik a Kárpát-medence magyarjai között töltik be küldetésüket, összekapcsolódnak lélekben és imádságban. Összeköt bennünket az isteni hívás és küldés, az úton levés törékenysége, kiszolgáltatottsága és egymásra utaltsága, a megújulás vágya, a különböző lelkiségeinkben is megélt Istenhez és egymáshoz tartozás öröme és ereje. Együtt ünnepeljük meghívottságunkat, karizmáink közös gyökerét, és hálát adunk Istennek hűségéért és szeretetéért” – mondta el a találkozóra készülve Ulrik M. Monika SSND, az esemény főkoordinátora, a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája vezetője.

A Ferenc pápa által világszerte meghirdetett megszentelt élet éve 2014. november 30-án vette kezdetét, és 2016. február 2-áig tart. A tematikus évet Magyarországon a budapesti Szent István-bazilikában ünnepélyes szentmise keretében nyitotta meg Erdő Péter bíboros.

Kiemelt esemény volt február 2-án a megszentelt élet napja, amelyet egyházmegyei szinten ünnepeltek meg hazánkban.

Szeptember 18-án és 19-én Budapesten, a Március 15. téren és környékén rendezik meg a Szerzetesek terét, a rendezvényen a szervezők azt kívánják megmutatni, hogy mekkora a szerzetesek szerepe és elköteleződése a magyar társadalomban.

Fotó: Szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria