A Szent István-bazilikában köszöntötték a hazánkba érkező üldözött keresztény egyetemistákat

2017. szeptember 29. , péntek | 19:30

Erdő Péter bíboros celebrált latin nyelvű szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában szeptember 29-én, melyen köszöntötte a hazánkba érkező fiatalokat, akik az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság programja révén magyar egyetemeken végzik majd a mesterképzést.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be latin nyelvű szentmisét; a szertartáson részt vett többek között Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Jusszef Kálil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház főesperese, Emmanuel Ajdin, a Szír Ortodox Egyház lelkipásztora, valamint a konstantinápolyi patriarchátus képviselői. A megnyitón jelen volt Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár, Heltai Péter, a Hungary Helps Program utazó nagykövete; a magyar állam részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg az ösztöndíjprogramot és köszöntötte az egyetemistákat.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében a magyarországi kereszténység kezdeteiről beszélt a magyar állami ösztöndíjjal ideérkező fiataloknak, akik néhány hete tartózkodnak hazánkban, s akik budapesti, debreceni, miskolci és pécsi felsőoktatási intézményekben fognak két, illetve négy félévet végezni. Elmondta, hogy Budapest északnyugati területén Kr. u. 330 óta létezett keresztény egyházmegye, mely a 6. századig állt fenn. Aquincum pusztulása megszakította az egyházi életet is. A 8. század végén Nagy Károly szervezte újjá a területet, a salzburgi egyházmegyéhez csatolva. A magyarok a 8. század vége felé érkeztek a Kárpát-medencébe; majd 972-ben Géza fejedelem és udvara felvette a kereszténységet, s fia, István, Magyarország első keresztény királya egyházmegyéket és kolostorokat alapított. Az ő tiszteletére épült ez a bazilika is – tájékoztatta a fiatalokat a főpásztor, és említést tett a Szent Jobbról, a bazilikában őrzött, nagy tiszteletben tartott ereklyéről.

A bíboros megemlítette, hogy a három főangyalt ünnepli ma a Katolikus Egyház. Elmondta, Szent Mihályban nem csupán a mennyei seregek fejedelmét tiszteli a keresztény hagyomány, hanem Izrael népének és a keresztényeknek az oltalmazóját is (Dán 12,1). Gábrielről azt tartja a hagyomány, hogy ő hozta el a koronát a pápától István királynak – ezért áll Gábriel szobra a Hősök terén, a millenniumi emlékmű oszlopa tetején. Gábrielben tiszteljük ugyanakkor Magyarország védőangyalát is. Rafael főangyal az őrangyala azoknak, akik útra indulnak távoli vidékek felé – emelte ki Erdő Péter, és Rafael közbenjárását kérte, hogy segítse az itt tanuló fiatalok életét és tanulmányait.

A bíboros arról is beszélt, hogy a magyar keresztények szeretettel fogadják a tanulmányaikat most hazánkban megkezdő egyetemistákat, várjuk őket közösségeinkben; az Egyház pedig pasztorális téren is készen áll segíteni őket. Erről a kiosztott szórólapokon is tájékoztatták a fiatalokat, figyelmükbe ajánlva, hogy a római katolikus hallgatók Hodász Andrást és Richard Baafit kereshetik lelkivezetési kérdéseikkel.

A szentmise záróáldása előtt a főpásztor még egyszer üdvözölte a fiatalokat, és elmondta, azért is nagy öröm, hogy itt vannak, mert szükségünk van arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a világegyházzal; a kommunizmus alatti elszigeteltség ezt megakadályozta Magyarországon. Fontos, hogy a mai nemzedék átélje, egy keresztény családhoz tartozunk, egy a küldetésünk.

A szentmisét követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a hetvenkét ösztöndíjas fiatalt, biztosítva őket a magyar állam és az egyházak támogatásáról. Elmondta, csodáljuk az üldözést szenvedő keresztény közösségeket, és „amennyire csak lehet, fel akarjuk erősíteni az üldözöttek hangját”. A programban részt vevő fiatalok olyan országokból érkeztek, ahol kockázatot jelent kereszténynek lenni; hazánkban jóakaratú emberek segítségét ígérte nekik a miniszter.

A 2013-ban létrehozott Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében – melyhez az új program is csatlakozik – 6700 külföldi diák tanul Magyarországon, akiknek több mint fele muszlim többségű országból származik – folytatta Balog Zoltán –, hasonlóan a most érkezettekhez. Az ösztöndíj lehetőséget kínál új barátságok kötésére, és lehetőség hazájuknak, hogy tudást importáljon a kiváló magyar szakemberek révén.

A miniszter beszéde után sorban kihívták a jelen lévő hallgatókat, és oklevelet nyújtottak át nekik annak alkalmából, hogy az ösztöndíjprogram résztvevőivé váltak. A többségükben Egyiptomból, Irakból, Szíriából, Libanonból, Nigériából és Izraelből érkező fiatalok többek között a a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen fogják végezni mesterszakos tanulmányaikat, és többek között informatikusok, szénhidrogén-kutató földtudományi mérnökök, gazdasági vagy egészségügyi szakemberek lesznek.

Fotó:  Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

11:21
alljatok-gyermekeitek-mellett-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

08:01
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle