Palánki Ferenccel ünnepelték a fülöpi katolikus iskola tanévnyitóját

Hazai – 2016. szeptember 5., hétfő | 17:30

A Hajdú-Bihar megyei Fülöp község Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolájában szentmisével egybekötött tanévnyitóval ünnepelték meg az első tanítási napon, szeptember 1-jén, hogy az intézmény egyházi fenntartásba került.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen részt vettek Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mellett Molnár Katalin főigazgató (EKIF), valamint Hutóczki Péter, Fülöp község polgármestere is, jelen voltak továbbá az önkormányzat és a római katolikus képviselő-testület tagjai, az iskola lelkivezetői: Tapasztó János római katolikus lelkipásztor, Csingi Zoltán görögkatolikus parókus és Komor Csaba református lelkész.

Hutóczki Péter polgármester fejezte ki elsőként köszönetét azért a lehetőségért, amely a település közoktatásának életében történelmi változásnak számít, fejlődést jelentve mind a település, mind az iskola életében (A fülöpi iskola a 2016/2017-es tanévtől egyházi fenntartásba került – a szerk.).  A polgármester kifejtette, egy új korszak veszi kezdetét a községben, ugyanakkor megtartják az örökségüket, eredményeiket, hagyományaikat.

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájában a napi evangéliumban hallott, a csodálatos halfogásról szóló történetet vette alapul (Lk 5,1–11), amely szerint Jézus beszállt Simon bárkájába, onnan tanítva az embereket, majd ezután kérte Simont: „Evezz a mélyre, és vessétek  ki a hálótokat  halfogásra.”„Mester – válaszolta Simon –, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra kivetem a hálót.” Meg is tette, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló.

Simon vitatkozott Jézussal, mert emberi számítás szerint nem volt értelme újra kivetni a hálót, de Jézus szavára megtette, mert megsejtett valamit. Emberi szempontok szerint neki volt igaza, de Jézus más utat mutatott, megtörtént a csodálatos halfogás, ennek hatására Simon Péter szembesült azzal, hogy nemcsak egy egyszerű emberrel, hanem Istennel találkozott – emlékeztetett a főpásztor.

Majd kiemelte, amikor az ember Istennel találkozik, rádöbben, hogy méltatlan az Isten szeretetére.

Ma az Isten a fülöpi iskola életébe is belépett, és lehet, hogy emberi szempontból minden jószándékunk, az összefogás ellenére is megoldhatatlannak látszanak a dolgok, de egyszerre csak kisimul minden és elcsitulnak a hullámok. Az Isten fontosnak tartja, hogy ma is megismételje csodáit, hogy tanításán keresztül felfogjuk az ő szeretetét és rádöbbenjünk arra, hogy a munkánk során Istennel találkozunk, aki nem azért szeret bennünket, mert jók vagyunk, hanem hogy jók legyünk – hangsúlyozta Palánki Ferenc.

„Legyetek jók, mert tudtok” – fordult aztán a jelenlévőkhöz a püspök, majd utalt Néri Szent Fülöpre, akinek példája megmutatja, hogyan kell szeretni a gyermekeket.

„Amikor Néri Szent Fülöpnek felajánlották a bíborosi kinevezést, ő feldobta a bíborosi kalapot, és azt mondta, inkább a mennyországot választja, vagyis továbbra is a gyerekekkel akart foglalkozni. Fontos, hogy a pedagógusok ebben az iskolában is úgy érezzék, a gyermekekkel való foglalkozás a „mennyországot jelenti”, mert ők a jövő és a jelen kincsei – zárta beszédét a megyéspüspök, majd megáldotta az iskola védőszentjét, Néri Szent Fülöpöt ábrázoló festményt.

A tanévnyitó ünnepség Popovics Ferencné igazgató ünnepi beszédével zárult. Az iskolavezető többek között feltette azt a kérdést, mitől válik egy intézmény katolikus iskolává? Válaszként idézte a keresztény etikai kódexet, miszerint „az egyház azért hozta létre iskoláit, intézményeit, mert egészen különleges eszközt lát bennük a teljes ember kiformálására. A katolikus iskola nem csupán ismereteket nyújt, hanem értékeket közvetít, a keresztény világlátás alapján adja át kritikusan és módszeresen a műveltséget, ezáltal munkálkodik a személyiség teljes kiteljesedésén.” 

Ezután az igazgató elmondta, az intézményben a felekezeti hovatartozásnak megfelelően hitoktatásban részesülnek a gyermekek, továbbra is megmaradnak a hagyományok, és szeretnék kialakítani a hitélet formáját, hagyományait is. Egy iskola sikeressége nemcsak a pedagógusok munkáján és az iskola tárgyi felszereltségén múlik, hanem a diákok tanulásán is.

Popovics Ferencné egy régi tanárának „három T-s szabályát” – több telik tőled – adta tovább a gyermekeknek, a szülőkhöz fordulva pedig hangsúlyozta, hogy olyan lesz az iskola, amilyenné a pedagógusok, gyermekek, szülők, lelkivezetők közösen teszik. Szükséges mindannyiuk együttműködése, ezért azt kérte a szülőktől, hogy kísérjék el gyermekeiket a templomba szentmisére.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2016/2017-es tanévben két oktatási intézményt vett át. A geszterédi és a fülöpi önkormányzathoz tartozó óvoda és általános iskolák kerültek egyházi fenntartásba, amelyeknek nevük is megváltozott. Geszteréden a Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda, valamint Fülöpön a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola közössége kapott lehetőséget arra, hogy az oktató-nevelő munka katolikus szellemben folytatódjon. Az egyházmegye nyolc oktató-nevelő intézménye közül 125 tanulóval és 13 pedagógussal a fülöpi iskola a legkisebb.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria