Pápai kérvénykönyvek az 1520-as évek elején – A Fraknói Kutatócsoport harmadik műhelyszemináriuma

2018. május 23., szerda | 10:31

Május 18-án tartották az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport harmadik egyetemi műhelyszemináriumárát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az eseményen Lakatos Bálint, a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport tudományos munkatársa mutatta be a kutatócsoport új forráskiadványát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Lakatos Bálint által összeállított kiadvány a Collectanea Vaticana Hungariae sorozat I/16-os köteteként jelent meg, Regesta Supplicationum, 1522–1523. A VI. Adorján pápa uralkodása alatt elfogadott magyar vonatkozású kérvények címen.

Tusor Péter történész, a kutatócsoport vezetője köszöntőjében kiemelte, két szempontból is fontos a kötet megjelenése: egyrészt bizonyítja, hogy kiemelt cél a vatikáni magyar kutatások lehető legszélesebb körű előmozdítása, valamint ennek során az együttműködés más kutatókkal, kutatócsoportokkal. Tusor Péter példaértékűnek nevezete az MTA II. osztályához tartozó két kutatócsoport közös munkáját. Kiemelte, hogy hasonló forráskiadvány a vatikáni levéltárból utoljára körülbelül egy évszázada jelent meg.

Lakatos Bálint előadásában elmondta: az ötlet, hogy e forrástípussal foglalkozzon, 2007–2008-ban a PPKE-n, egy Szovák Kornél által tartott szakszeminárium során bontakozott ki. A szerző 2008 és 2012 között négy alkalommal, öt hónapot fordított a kapcsolódó római kutatásokra, melyek kihívásait is ismertette: segédlet hiánya a tartalomról, íráskép, kuriális rendszer összetettsége, ügyek és a kutatás logikája.

Lakatos Bálint előadását három lényegi pont köré építette fel: először általánosságban a kérvénykönyvekről, azok benyújtásának, elintézésének módjáról beszélt, majd magyar szempontból hasznosíthatóságukról, az iratanyag nagyságáról és az eddigi kutatástörténetről. Kiemelte, hogy különösen a 14. század tekintetében hiánypótló e vatikáni forrástípus. Végül ismertette, hogy mit lehet megállapítani az elemzett 66 szupplikációból.

Az előadás végén Szovák Kornél, C. Tóth Norbert, Fedeles Tamás, Nemes Gábor és Tusor Péter történészek részvételével a késő középkori „papszentelési turizmusról”, illetve az 1526 előtti kérvények forrásértékéről tartottak kerekasztal-beszélgetést.

Az esemény teljes egészében megtekinthető ITT.

Forrás: Tóth Krisztina/MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport

Fotó: Kanász Viktor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle