Papok és imám együtt laknak egy olasz városban

2017. február 17. péntek 19:12

Asti városának 49 éves imámja, a Casablancában született Abdesszamád Latfaoui egy papi kongregáció, Szent József Asti Oblátusai házában lakik. Sűrű napjai végén ide tér haza.

Abdesszamád Latfaoui 4500 muszlim vallási vezetője, foglalkozik a menedékkérőkkel, a befogadóállomások lakóival, három iszlám vallási központot vezet a Piemont régióban fekvő városban, és látogatja az Asti megyében fekvő Quarto börtönének lakóit.

„Egy imám, aki a papoknál eszik, alszik?” – a kérdésre Abdesszamád csak mosolyog: „Nagyon jól érzem ott magam. Szent József oblátusai különleges emberek. Az együttélésünk csak egy a sok példa közül arra, hogy megvalósulhat a különböző kultúrák és vallások közti integráció. Ennek másik példája a Francesco Ravinale püspökkel való baráti, egymás kölcsönös megbecsülésén alapuló kapcsolatunk.”

Ebben a nehéz időben, amelyre a terrorizmus és a migráció nyomja rá a bélyegét, az imám aktív szerepet vállal. Nemrég ezt írta Facebook-oldalán: „Felhívás minden muszlimhoz: jobbak vagytok annál, mint hogy a vallásháború, a civilizációk harca csapdájába essetek! Ez csak geopolitika, a piac diktálja… Éljen a béke! Utasítsuk el az erőszakot a szavakban és a tettekben is!”

Csendes ember, nem beszél sokat: „Arra születtem, hogy másokat hallgassak meg” – mondja magáról. A Villa Quaglinán fekvő, menekülteket befogadó központ vezetője többet elárul róla: szerinte Abdesszamád tevékenysége vallási elöljáróként nem korlátozódik az imádságok vezetésére. A nehéz helyzetekben is tud cselekedni, különösen jól tudja kezelni a fiatalokban időnként fellobbanó haragot. Ilyenkor emlékezteti őket arra, hogy a Koránban nem véletlenül a türelem a leggyakrabban használt szó. „Nagy mediátor, békéltető, számunkra is” – mondta róla.

Forrás és fotó: Vaticaninsider. Lastampa.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
laszlo-kiralyt-nepunk-aldja-eloesti-vesperast-imadkoztak-gyori-dunakapu-teren
László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

Veres András győri megyéspüspök vezetésével imádkoztak előesti vesperást a Dunakapu téren felállított szabadtéri színpadon Győrben június 26-án, a Szent László-napok keretében.

2017. június 26. hétfő
-legyunk-az-ur-elofutarai-ternyak-csaba-matrafureden-keresztelo-szent-janos-unnepen
„Legyünk az Úr előfutárai!” – Ternyák Csaba Mátrafüreden, Keresztelő Szent János ünnepén

Az 1710–13-as pestisjárvány emlékét felidéző mátrafüredi Bene-búcsún június 25-én Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a 250 éves, nemrég felújított Keresztelő Szent János-kápolnát.

2017. június 26. hétfő