Párbeszéd, nem misszió – XVI. Benedek a zsidó–keresztény kapcsolatról

2018. november 28. szerda 12:01

XVI. Benedek emeritus pápa a Herder Korrespondenz német katolikus folyóiratnak írt levelében tette világossá, miként vélekedik a zsidók és keresztények kapcsolatáról, teljesen hamis kijelentésnek nevezve Michael Böhnke német teológus vádjait, amelyek a folyóirat szeptemberi számában olvashatók.

„A zsidóság és a kereszténység – fogalmaz a nyugalmazott pápa – két különböző módja a Szentírás magyarázatának.” A keresztények szerint az Izraelnek tett ígéretek reménységet jelentenek az Egyház számára, mely azok számára, akik ehhez tartják magukat, „egyáltalán nem vonja kétségbe a zsidó–keresztény párbeszéd alapjait”. A német teológus vádjai „groteszk balgaságok, melyeknek semmi köze nincs ahhoz, amiről érdemben szóltam, éppen ezért visszautasítom a cikkét mint teljesen hamis csúsztatást” – teszi hozzá levelében XVI. Benedek.

Michael Böhnke wuppertali teológus többek között azt írta, hogy a nyugalmazott pápának a Communio nemzetközi katolikus folyóirat júliusi számában megjelent cikke a zsidóság problematikus értelmezését adja, és elhallgatja mindazt a szenvedést, amit a zsidóknak a keresztényektől kellett elszenvedniük.

XVI. Benedek helyreigazító válaszlevelében több más teológiai szempont kifejtése mellett a zsidók missziójának kényes témájával is foglalkozik, vagyis azzal a kérdéssel, hogy vajon az Egyháznak minden zsidó számára hirdetnie kell-e Krisztus örömhírét. „Nincs tervbe véve a zsidók felé irányuló misszió, és az nem is szükséges” – írja szó szerint a nyugalmazott pápa. Való igaz, hogy Krisztus a tanítványait az egész világba küldte, minden nép és minden kultúra felé. Éppen ezért küldetése egyetemes jellegű, egy kivétellel: nem terveztek missziót a zsidók felé, és igazából nem is volt szükség erre, mert a népek között egyedül ők ismerték az „ismeretlen Istent”.

„Izrael tekintetében – magyarázza XVI. Benedek írása – nem misszióról van szó, hanem dialógusról a názáreti Jézus értelmezése kérdésében: Jézus-e az Isten Fia, a Logosz, akire a neki tett ígéretek jegyében a zsidó nép és – bár nincs tudatában – az egész emberiség várakozik? A párbeszéd folytatása most korunk igénye.” A helyreigazítás a Herder Korrespondenz folyóirat decemberi számában jelenik meg – számolt be a KNA német katolikus hírügynökség.

A nyugalmazott pápa írása a Communio folyóiratban egyfajta elemzésként jelent meg azon dokumentum kapcsán, melyet a zsidósággal párbeszédet folytató szentszéki bizottság 2015-ben adott ki Mert Isten adományai és a meghívás visszavonhatatlan (Róm 11,29). Megfontolások a katolikusok és zsidók kapcsolatát illető kérdésekről címmel. A dokumentum a Nostra aetate zsinati megnyilatkozás megjelenése 50. évfordulóján látott napvilágot, és többek között Kurt Koch bíboros, a zsidósággal fenntartott vallási kapcsolatok pápai bizottságának elnöke mutatta be.

A dokumentum hatodik pontja így fogalmaz: „Könnyű megérteni, hogy az úgynevezett »misszió a zsidók felé« kérdés nagyon kényes téma, és érzékenyen érinti a zsidókat, mert az az ő szempontjukból magának a zsidó népnek a létezését érinti. De a keresztények számára is érzékeny téma, mert ők alapvető jelentőségűnek tartják Jézus Krisztus egyetemes megváltói szerepét és az Egyház ezzel járó egyetemes küldetését. Az Egyháznak tehát másféleképpen kell értelmeznie a zsidók felé irányuló evangelizációt, akik hisznek az egyetlen Istenben, mint a többi vallás vagy más világnézet felé irányuló evangelizációját. Ez azt jelenti konkrétan, hogy a Katolikus Egyház nem vezet és nem bátorít semmiféle hivatalos missziót, mely különös módon a zsidók felé irányul. Miközben az Egyház szilárd a tekintetben, hogy alapelvszerűen elutasítja a zsidók felé irányuló missziót, a keresztények hivatása arra szól, hogy tanúságot tegyenek a Jézus Krisztusba vetett hitükről a zsidók előtt is; ezt alázattal és tapintattal tegyék, elismerve, hogy a zsidók Isten Szavának hordozói, és tartsák szem előtt a Soá tragédiáját.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle