Pár-beszédben – Várszegi Asztrik és Palotai Gabriella beszélgetőkönyvének bemutatója

Kultúra – 2024. április 20., szombat | 13:00

Május 16-án, csütörtökön mutatják be Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát és Palotai Gabriella pszichiáter Pár-beszédben című beszélgetőkönyvét a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében (Budapest, V. kerület, Piarista köz 1.).

„A párbeszéd ma nagyon hiányzik a közéletből és a mindennapi élethelyzetekből is. Két különböző területről érkező ember beszélgetésében az egyik le akarja győzni a másikat. A beszélgetés során nem hallják meg egymás elgondolását, elképzelését, csak a saját gondolataikkal vannak elfoglalva.” (Várszegi Asztrik)

Várszegi Asztrik emeritus főapát és Palotai Gabriella pszichiáter a covid-19-járvány idején kezdtek el online beszélgetni. A karanténidőt használták ki, hogy három évtizedes munkakapcsolatukra visszatekintve megosszák egymással a járványhelyzet adta érzéseiket és gondolataikat.

A kényszerű bezártság és korlátozások ellenére a beszélgetés élő, és mindenkinek, nem csak szakembereknek szól. A beszélgető felek gondolatait személyes élményeik hitelesítik. Ugyanakkor a párbeszéd folyamatában mély igazságok születnek, amelyek mentén – négy év távlatából – még inkább magára ismerhet az olvasó.

„A Covid idején reménykedtem, hogy képesek leszünk változtatni az életmódunkon, jobban figyelünk magunkra és a körülöttünk élőkre. Sajnos nem ez történt. Az emberek mentális állapota romlott, több stresszt, indulatot érzékelek. Ennek ellenére nem látok más kiutat, mint a reményt.”  (Palotai Gabriella)

A Bencés Kiadó gondozásában megjelenő kötet bemutatóján ezúttal Madocsai Bea újságíró hívja párbeszédre a nyugalmazott pannonhalmi főapátot és a több mint harminc éve praktizáló, elismert pszichiátert.

A kötet kedvezményesen megvásárolható a könyvbemutatót követően a helyszínen.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria